Nejlevnější vánoční dárky se kupují až v lednu

06.01.2006 | , Finance.cz
FinTriky


Každý rok vám Ježíšek pod stromečkem naděloval spousty krásných dárků a letos jste dostali jen obálku s penězi a vysvětlením, abyste si dárky koupili až v lednových výprodejích? Rodičům rozhodně poděkujte!

Téma týdne: Svátky končí, realita začíná

Stále častěji se o Vánocích stává, že pod stromečkem nebývá zabalen drahý dárek ale místo něj obálka s penězi. Důvod je prostý. Stejná věc se dá totiž v lednových výprodejích koupit až za čtvrtinovou cenu. Obchodníci se zvýšeným zájmem lidí o slevněné zboží v lednu počítají a pravidelně zahajují připravují různé výprodeje. "Čtvrtého ledna zahájíme novou vlnu výprodejů, kde slevy u některého zboží dosáhnou až 70 procent," uvedla pro Právo Ivana Dubnová z tiskového oddělení společnosti Tesco.

Lednové slevy se nejčastěji týkají spotřební elektroniky, textilu, oblečení, obuvi, textilu, sportovních potřeb, počítačů i s příslušenstvím, potravin, alkoholu, hraček, nábytku, apod. Mezi obchodní domy a prodejny, které výprodej v letošním roce již zahájily, patří např. Tesco, Hypernova, Globus, Kaufland, Electroworld, Carrefour, Datart, Kenvelo, atd. Výše slev se většinou pohybuje od 20 až do 90 procent. Výprodeje však neprobíhají jen v obchodech kamenných ale také v obchodech internetových. Pokud tedy vlastníte počítač s připojením k internetu, můžete si slevněný výrobek vybrat a koupit i z pohodlí domova.

Tabulka: Kde lze v lednu výhodně nakupovat

Typ Název
Hypermarkety, supermarkety a obchodní domy a prodejny Hypernova, Tesco, Globus, Kaufland, Electroworld, Carrefour, Futurum, Makro, Penny Market, Lidl, Albert, Delvita, Billa, Interspar a další
Internetové obchodní domy Elektro-OnLine.cz, Electro.cz, 123shop.cz, Digitalnisvet.biz, Eobchodnidum.cz, Vseprorodinu.cz, Svetnakupu.cz, a další

 

V některých obchodních domech se často stávalo, že bylo zlevněného zboží na skladech málo a lidé si pak stěžovali na klamavou reklamu. Parlament se na to už nemohl dívat a na základě poslanci schváleného zákona, zpřísňujícího podmínky výprodejů a slevových akcí, budou mít obchodní řetězce povinnost stanovit začátek a konec výprodeje a při plošné reklamě mít na skladě dostatek zlevněného zboží. V případě, že bude zboží v akci málo, musí v každé prodejně uvést jeho počet.

Ještě před cestou do některého z obchodních domů vám doporučujeme sednout si doma s papírem a tužkou a naplánovat si, co všechno byste si chtěli pořídit. Nákup je pak příjemnější a navíc ušetříte čas i peníze. Poté si předběžně spočítejte, kolik jste ochotni za naplánované zboží zaplatit a výslednou částku s malou finanční rezervou si vezměte sebou na nákupy. Díky tomuto opatření pak zabráníte nákupu neodolatelných věcí, které jste si původně koupit nechtěli. Při následném výběru zboží rozhodně nespěchejte a u všech výrobků, které si chcete koupit, si před platbou pečlivě přečtěte všechny dostupné informace. Přejeme vám při nákupu hodně štěstí.

 

Zdroj: ČTK

Další finanční tipy a triky naleznete na http://www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky