ČRa posílí v Brně výkon digitálního vysílání

10.01.2006 | , České radiokomunikace
Tiskové zprávy


České radiokomunikace od 11. ledna 2006 zvýší výkon vysílače, který v Brně a okolí přenáší testovací digitální signál ČRa na původní úroveň. Výkon vysílače byl snížen vzhledem k rušenému příjmu TV Prima v rámci analogového vysílání krátce před loňskými Vánocemi. Posílení výkonu je nutné k dostatečnému ověření provozované technologie tak, aby ČRa mohly bez problémů zahájit počátkem února plnohodnotné komerční vysílání formátu DVB-T v této oblasti.

V době vysílání se sníženým výkonem byla divákům, kteří se nacházejí v oblasti s poruchami příjmu TV Prima vysvětlována opatření, která musí učinit pro odstranění rušení na straně příjmu. Tyto zásahy také realizovaly firmy, které se servisem příjmových soustav zabývají. Pro realizaci  těchto servisních zásahů v příjmových soustavách je ovšem v některých místech pokrytí potřebná plná úroveň přijímaného signálu.

 Problémy s rušeným příjmem jsou způsobeny v největší míře nekvalitními širokopásmovými anténami se zesilovačem. Problém je možno řešit pouze změnou, respektive úpravou, přijímací soupravy, která bude dostatečným způsobem respektovat nové obsazení kmitočtového spektra.

Testovací vysílání řádného digitálního televizního vysílání ve formátu DVB-T zahájily ČRa) v Brně 22 prosince 2005. Stejně, jako v Praze a části středních Čech jsou od tohoto data přenášeny televizní programy ČT1, ČT2, ČT24 a TV Nova a rozhlasové stanice ČRo 2-Praha, ČRo 3-Vltava, ČRo Leonardo, ČRo D-Dur, Rádio Česko a Frekvence 1. Nový vysílač včetně nové vysílací antény je umístěn na vysílací věži Hády, která se tyčí nad městem na jeho severovýchodním okraji.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy