Unient Communications prvním virtuálním mobilním operátorem v ČR

11.01.2006 | , Unient Communicat ions, a.s.
Tiskové zprávy


Unient Communications je prvním virtuálním mobilním operátorem. Nejprve na jaře loňského roku získal od Českého telekomunikačního úřadu licenci na provozování mobilních hlasových a datových služeb.

V září 2005 Český telekomunikační úřad přidělil službě viphone, kterou Unient Communications již provozuje, rozsah 200.000 mobilních čísel začínajících 799. Minulý týden podepsal Unient Communications smlouvu o propojení mobilní sítě viphone s ČESKÝM TELECOMEM. Jakožto virtuální mobilní operátor bude během několika měsíců poskytovat veškeré služby volání v oblasti mobilní komunikace. 

Pojem virtuální mobilní operátor je v České republice zatím novinkou, zatímco v ostatních zemích Evropské Unie a světa (například v Německu, Velké Británii, Francii, USA) mobilní virtuální operátoři již několik let fungují. V současné době je v Evropě přes 200 virtuálních mobilních operátorů. Asi nejznámějšími jsou značky TESCO Mobile, Virgin, Easymobile. Jejich oblíbenost roste, například TESCO Mobile překročilo tento měsíc hranici jednoho milionu uživatelů.

Virtuální mobilní operátor nedisponuje vlastní sítí, ale využívá ji od stávajících operátorů, kteří ji již mají vybudovanou. Na základě toho pak nabízí služby doplněné o vlastní produkty. Toto propojení může klientům přinést jak nižší ceny, tak i úplně nové typy služeb. Největší výhodou pro uživatele je spojení hlasových, datových a mobilních služeb v jeden celek. 

Vznik virtuálního operátora bude mít velký vliv na budoucí vývoj českého telekomunikačního trhu. Otakar Seďa, výkonný ředitel společnosti Unient Communications, vysvětluje: „Právě probíhající liberalizace mobilního telekomunikačního trhu a zavedení přenositelnosti mobilních čísel umožňuje vstup nových hráčů. Větší konkurence obvykle přináší i širší nabídku. My se budeme soustřeďovat nejen na nižší cenu, ale také na velmi přesně cílenou nabídku. Nový přístup k potřebám zákazníků bude vycházet z principu spojení několika dosud oddělených služeb.“ 

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy