Parlamentní výbor má prošetřit údajné věznice CIA v Evropě

17.01.2006 | , Evropský parlament
Tiskové zprávy


Má americká tajná služba CIA vězeňská zařízení i v Evropě? Využívala CIA evropská letiště k přepravě podezřelých z terorismu do míst, kde mohli být mučeni?

Na tyto a další ožehavé otázky se má zaměřit nový dočasný výbor, který ve středu hodlá ustavit Evropský parlament. Jeho 46 členů zastupujících všechny poslanecké kluby a frakce má rovněž prošetřit, zda vlády nynějších i budoucích zemí EU o údajných praktikách CIA věděly anebo se na nich podílely - a zda se týkaly i občanů EU.

O mandátu "dočasného výboru pro prošetření domnělého využívání evropských zemí k přepravě a protiprávnímu zadržování vězňů zpravodajskou službou CIA" budou poslanci v plénu hlasovat ve středu. O složení výboru rozhodnou ve čtvrtek. Na "vlastním parlamentním prošetření" údajných přeletů a věznic CIA v Evropě se Parlament shodl loni v prosinci. Mandát výboru navrhli šéfové poslaneckých klubů a frakcí (Konference předsedů) 12. ledna v Bruselu.

Dočasný výbor má mj. shromáždit a analyzovat informace s cílem zjistit:

  • zda CIA, jiní agenti USA či výzvědné služby třetích zemí unášely, "mimořádně přemisťovaly", zadržovaly na tajných místech, držely v izolaci, mučily podezřelé osoby, dopouštěly se krutého, nelidského nebo ponižujícího zacházení s vězni na území členských, přistupujících a kandidátských zemí EU anebo jejich území využívaly k výše uvedeným účelům, např. k přeletům;
  • zda takové aktivity na území EU v rámci boje proti terorismu lze považovat např. za porušení Smlouvy o Evropské unii (čl. 6), Evropské úmluvy o lidských právech (čl. 2, 3, 5, 6), Charty základních práv, Úmluvy OSN proti mučení a jinému krutému, nelidskému či ponižujícímu zacházení nebo trestání, dohod mezi EU a USA o vydávání a vzájemné právní pomoci či jiných mezinárodních ujednání;
  • zda mezi údajně unesenými, "přemístěnými", zadrženými či mučenými byli občané EU;
  • zda se na protiprávním zbavení jednotlivců svobody, včetně únosů, vydávání (rozsudků), převážení, zadržování nebo mučení - buď aktivně nebo z nedbalosti - podíleli členské státy EU, veřejní činitelé, osoby s oficiálním statutem nebo orgány Evropské unie.

Parlamentní výbor má být ve spojení a "maximálně spolupracovat" s Radou Evropy a jejím generálním tajemníkem, parlamentním shromážděním, evropským komisařem pro lidská práva, komisařem OSN pro lidská práva a také s národními parlamenty.

Parlamentu má výbor do čtyř měsíců po započetí své práce předložit prozatímní zprávu s podrobným návrhem, jak bude ve své práci pokračovat.

Dočasné výbory může Parlament podle čl. 175 Jednacího řádu zřídit na návrh Konference předsedů. Jejich působnosti, složení a funkční období se stanovuje současně s přijetím rozhodnutí o jejich zřízení. Funkční období dočasného výboru nesmí překročit dvanáct měsíců, může však být prodlouženo.

O údajných internačních zařízeních CIA a domnělém využívání leteckých základen v některých členských státech EU pro převoz osob podezřelých z terorismu informoval 2. listopadu 2005 deník The Washington Post s odvoláním na tvrzení nevládní organizace Human Rights Watch. Podle ní letadla s utajovanými zadrženými "opakovaně přistála" na letištích v Jordánsku, Maroku, Egyptě a Libyi, jakož i v Británii, Česku, Macedonii, Německu, Polsku, Portugalsku, Rumunsku, Řecku, Španělsku, Švýcarsku a na Kypru.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy