Předseda ODS jednal s polským premiérem o Unipetrolu a fondech EU

17.01.2006 | , ODS
Tiskové zprávy


Předseda ODS se dnes setkal s polským premiérem Kazimierzem Marcinkiewiczem, který je na první oficiální návštěvě ČR po nástupu do úřadu. Během jednání se dotkli i kauzy Unipetrol. Přestože Topolánek s Marcinkiewiczem považují bilaterální vztahy obou zemí za historicky na nejlepší úrovni, předpokladem jejich dalšího bezproblémového rozvoje je podle nich jen důsledné vyšetření všech okolností privatizace podniku Unipetrol v obou zemích.

V otázkách týkajících se Evropské unie se oba představitelé shodli na tom, že znovuoživení debaty o evropské ústavě by jen odvedlo pozornost od důležitějších problémů. Předseda ODS i polský premiér se domnívají, že současná evropská diskuse by se měla soustředit v první řadě na daleko naléhavější témata, jako jsou otázky nezaměstnanosti, hospodářský růst, deregulace a podpora inovací a vzdělávání, a teprve až v druhé řadě může řešit otázky institucionální.

Mirek Topolánek i Kazimierz Marcinkiewicz se dále shodli na potřebě odbourání veškerých diskriminačních opatření pro občany nových členských zemí. Za největší priority považují odstranění překážek volného pohybu pracovníků a služeb.

Nově vyjednaný rozpočtový rámec EU na léta 2007 – 2013 poskytuje podle názoru obou politiků možnost efektivnějšího čerpání prostředků z evropských fondů. Jsou si však vědomi rizika, že většina finančních prostředků vyčleněných z fondů EU může vzhledem k administrativní náročnosti a k problémům se spolufinancováním projektů zůstat nevyužita. Podle odhadů předsedy ODS se bude úspěšnost ČR při čerpání evropských dotací v období 2004 – 2006 pohybovat kolem 30 procent. Lze sice oprávněně předpokládat, že míra využití prostředků bude v příštím období vyšší, těžko však bude stoprocentní. Mirek Topolánek tak zpochybňuje výroky Jiřího Paroubka, že se České republice v příštím rozpočtovém období dostane od EU finanční podpory ve výši téměř 100 mld. Kč.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy