On-line nákupy vám ušetří tisíce

15.03.2006 | , Finance.cz
FinTriky


Nákupy prostřednictvím některého z internetových obchodů jsou jednoduché, rychlé a hlavně znatelně levnější. Bohužel nevýhodou je nemožnost tzv. osahání kupované věci a oproti nákupu v kamenném obchodě rapidně větší riziko ohrožení bezpečnosti při placení.

Téma týdne: Březen - měsíc internetu

V současné době je možné každou věc, která je nabízena v klasickém kamenném obchodě, koupit také v některém z internetových obchodů. Výhodou je rychlý a snadný výběr kupované věci, oproti kamennému obchodu znatelně nižší cena či možnost porovnání ceny daného výrobku mezi jednotlivými internetovými obchody a výběr té nejnižší. Bohužel nevýhodou je nemožnost tzv. osahání kupované věci a oproti nákupu v kamenném obchodě rapidně větší riziko ohrožení bezpečnosti pri placení. Pokud se tedy rozhodnete si některý výrobek pořídit prostřednictvím internetu, rozhodně vám doporučujeme nepodcenit výběr způsobu zaplacení objednané věci.

Co všechno lze koupit on-line
Prostřednictvím internetu si můžete z pohodlí domova vyhledat a on-line objednat například spotřební zboží (ledničky, pračky, myčky či elektronika), výpočetní techniku (počítače, notebooky, herní zařízení, reproduktory, skenery, software, hardware či monitory), finanční produkty (pojištění, stavební spoření, podílové listy, penzijní připojištění, leasing či povinné ručení), sportovní zboží (zimní sporty, letní sporty, bojové sporty, jízdní kola, oblečení, batohy či spacáky), dopravní prostředky (osobní a nákladní automobily i s pojištěním vozidel, auto přívěsy či pneumatiky) nebo různé dárkové předměty (knihy, CD, hudba, vstupenky do kina nebo divadla, filmy či DVD).

Jakými způsoby se dá na internetu platit
Mezi nejčastější způsoby placení objednaného zboží on-line patří platba na dobírku, platba bankovní platební kartou, platba speciální internetovou platební kartou, platba s využitím přímého bankovnictví, platba bankovním převodem nebo prostřednictvím faktury.

Platba na dobírku patří mezi nejčastější způsoby platby na internetu. Objednané zboží zaplatíte až při převzetí zboží např. od kurýrní služby či na poště. Při tomto způsobu platby si však internetové obchody k ceně objednávky účtují i poplatek za zaslání zboží na dobírku.

Způsob platby prostřednictvím bankovní platební karty v sobě nese riziko a pro zachování bezpečnosti je nutné dodržet určité podmínky. Například při odesílání údajů z vaší platební karty vám doporučujeme využívat pouze bezpečných protokolů (začátek adresy je https://). Dalším bezpečným způsobem je např. vytisknutí formuláře z internetu, vyplnění, podepsání a zaslání poštou či faxem. V jiných případech vám zasílání údajů z vaší karty rozhodně nedoporučujeme.

Při platbě platební kartou s použitím 3-D Secure jsou údaje prostřednictvím šifrovaného protokolu HTTPS předány přímo bance a vy jste bankou vyzván k vložení přístupových dat. Následně bude po autorizaci platební karty bankou vyzván prodejce k vyřízení vaší objednávky. Vaše údaje z platební karty tak nemůže zneužít ani prodejce, který se s údaji nepotká, ani hacker, jelikož nejsou údaje volně přenášeny.

Další možností platby je využití internetové platební karty. Jde o speciálně vydávané karty, určené pouze pro platby na internetu. Tato karta je v podstatě jen soubor čísel, který je vázán na bankovní účet jako klasická platební karta a v klasické plastové podobě vůbec neexistuje.

Objednané zboží můžete zaplatit také prostřednictvím internetového bankovnictví (Internet banking), GSM (GSM banking) nebo telefonního bankovnictví (Telebanking). Jedná se o bezpečnou platbu přímého bankovnictví, jelikož probíhá prostřednictvím systému samotné banky.

Při platbě pomocí bankovního převodu se jedná o převod požadované částky z vašeho bankovního účtu na účet daného internetového obchodu. Objednané zboží vám obchod zašle, jakmile mu na jeho bankovní účet bude doručena vaše platba.

Posledním z nejčastěji využívaných způsobů placení objednaného zboží je platba prostřednictvím faktury. U tohoto způsobu platby vám bude faktura k zaplacení zaslána zároveň s objednaným zbožím.

Když nebudete se zbožím spokojeni
Pokud nebudete z jakéhokoliv důvodu s koupenou věcí spokojen, můžete podle Občanského zákoníku odstoupit od smlouvy. Pokud totiž při uzavření smlouvy použijete prostředky komunikace na dálku (např. internet), máte jako zákazník (na základě § 53 Občanského zákoníku) právo do 14 dnů od převzetí plnění odstoupit od smlouvy. Při odstoupení od smlouvy vám bude vrácena částka včetně úroků (který činí diskontní sazba ČNB) od uzavření smlouvy do vzájemného vyrovnání. Vy jako zákazník musíte zboží vrátit a uhradit půjčovné, které činí jedno procento z ceny zboží za každý den.


Další finanční tipy a triky najdete na www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky