Zajištění naší energetické budoucnosti: Evropská komise formuluje svou vizi energetické strategie pro Evropu

14.03.2006 | , Evropská komise
Tiskové zprávy


Evropská komise položila základy evropské energetické politiky v důležité nové zelené knize, v níž vyzvala k podávání připomínek k šesti konkrétním prioritním oblastem  a která obsahuje přes 20 konkrétních návrhů možných nových kroků

„Energetické výzvy 21. století vyžadují společnou reakci EU.   EU představuje základní článek pro udržitelné, konkurenceschopné a bezpečné  zásobování evropských občanů energií.  Společný a jedním hlasem vyjádřený přístup umožní Evropě  stát v čele  hledání energetických řešení“, zdůraznil předseda Evropské komise Barosso.


„Dokončení mezinárodního trhu, boj proti  změně klimatu a bezpečnost dodávek, to jsou společné energetické výzvy, které volají po společných řešeních. Nastal čas  pro novou evropskou energetickou politiku“, řekl Andris Piebalgs, komisař pro energetiku.


Zelená kniha na tomto základě nastiňuje, jak by evropská energetická politika mohla naplnit tři základní cíle energetické politiky: udržitelný rozvoj, konkurenceschopnost a bezpečnost  dodávek.


Vypracovávání evropské energetické politiky je úkolem na delší čas. Komise navrhuje, aby se při tom vzal za základ dokument Strategic EU Energy Review (Přezkum energetické strategie EU), který bude pravidelně předkládán Radě a Parlamentu a který se bude zabývat všemi aspekty energetické politiky. Tak by vznikla  pravidelná inventarizace úkolů a akční plán pro Evropskou radu   a Parlament , v jehož rámci by se sledoval postup a určovaly by se nové úkoly a reakce na všechny stránky energetické politiky.


Bylo pojmenováno šest prioritních oblastí:
V zájmu dokončení vnitřního energetického trhu posuzuje zelená kniha nová opatření, jako jsou: kodex evropské energetické sítě, prioritní plán   propojení Evropy, evropský energetický regulátor a nové iniciativy k zajištění stejných podmínek zejména pokud jde o oddělení sítí od konkurenčních aktivit. Konkrétní návrhy budou předloženy ještě do konce tohoto roku.


Druhá prioritní oblast se týká bezpečných dodávek na vnitřním energetickém trhu, zajištění solidarity mezi členskými státy. Mezi možná navrhovaná opatření patří zřízení Evropského střediska pro sledování energetického zásobování a novelizace stávajících právních předpisů Společenství  o zásobách ropy a plynu s cílem zajistit, aby tyto předpisy upravovaly potenciální přerušení zásobování.
 
Jako třetí prioritní oblast byla uvedena udržitelná, účinná a rozmanitá skladba zdrojů energie.  Volba této skladby energetických zdrojů členskými státy je a zůstane otázkou, která se řídí zásadou  subsidiarity, ovšem volba jednoho členského státy nevyhnutně ovlivňuje energetickou bezpečnost jeho sousedů a Společenství jako celku. Toho lze dosáhnout prostřednictvím   Přezkumu energetické strategie EU, který pokryje všechny aspekty energetické politiky a zanalyzuje veškeré výhody a nevýhody různých zdrojů energie od obnovitelných až po uhlí a jadernou energii. To může posléze vést k tomu, že na úrovni Společenství budou stanoveny cíle týkající se celkové energetické skladby zdrojů energie, aby se zajistily bezpečné dodávky energie a zároveň se respektovalo právo členských států zvolit si vlastní zdroje energie.


Ve své čtvrté oblasti činnosti Komise navrhuje celou řadu opatření, která mají pomoci vyrovnat se s výzvami spojenými s globálním oteplováním. Zejména navrhuje, aby případný obsah akčního plánu o energetické účinnosti byl přijat Komisí koncem tohoto roku. Tento akční plán stanoví nezbytná opatření, pomocí nichž má EU ušetřit 20 % energie, kterou by v opačném případě do roku 2020 spotřebovala. Dále navrhuje, aby EU připravila nový plán pro obnovitelné zdroje energií v EU a cíle, jichž se má dosáhnout do roku 2020 a v budoucích letech, abychom vytvořili stabilní investiční prostředí, které by umožnilo vyrábět v Evropě více konkurenční obnovitelné energie.


Technologie účinné energie a nízkouhlíkové technologie představují rychle rostoucí mezinárodní trh, který bude mít v nadcházejících letech hodnotu miliard eur. Strategický energetický technologický plán, který byl navržen v páté akční oblasti zelené knihy, zajistí, aby se evropský průmysl stal světovým vůdcem v oblasti nové generace technologií a výrobních postupů.


Zelená kniha dále zdůrazňuje potřebu společné vnější energetické politiky. Abychom mohli reagovat na výzvy rostoucí poptávky, vysoké a nestálé ceny energie, zvyšující se závislost na dovozu a změny klimatu, musí Evropa na mezinárodní scéně hovořit jedním hlasem. Komise proto navrhuje, aby přezkum energetické strategie EU zahrnoval: stanovení priorit v oblasti infrastruktury za účelem bezpečnosti dodávek (včetně plynovodů a ropovodů a terminálů LNG) a dohodu ohledně konkrétní akce k zajištění jejich realizace; stanovení plánu pro vytvoření panevpropského evropského energetického společenství se společným regulačním prostorem; obnovení přístupu k evropským partnerům, včetně Ruska, kteří jsou nejvýznamnějšími dodavateli energie, promítnutí naší vzájemné závislosti a návrhy nových mechanismů Společenství, které by umožnily rychlé a koordinované reakce na nouzové situace související s dodávkami energie.


To jsou některé z návrhů nastíněných v Zelené knize. Na základě odpovědí a připomínek získaných v široké veřejné diskuzi, která bude probíhat, a na základě závěrů Evropské Rady a Parlamentu navrhne Komise sérii konkrétních opatření.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy