Internet zvyšuje naše pohodlí

16.03.2006 | , Finance.cz
FinTriky


Běhání po úřadech, nekonečné stání ve frontách, otravné čekání na jedno razítko nebo výpis. Může být něco horšího? A existuje cesta, jak z bludného kruhu ven? Mohl by nám pomoci internet?

Téma týdne: Březen - měsíc internetu

Pouze 38 % tuzemských uživatelů internetu starších 15 let již využilo alespoň jednou internet pro hledání informací týkajících se státní správy nebo pro komunikaci s úřady a jen 8 % jej používá k tomuto účelu pravidelně. Ukázal to lednový průzkum společnosti Factum Invenio pro BMI sdružení, které je organizátorem projektu Březen - měsíc internetu. Proto se 9. ročník BMI, jehož hlavními partnery jsou Česká pošta a společnost GRISOFT,  zaměřuje na e-government a zejména právě na komunikaci úřadů s občany pomocí internetu. Jeho cílem je ukázat, že již existuje řada webů a aplikací, které mohou občanům ušetřit čas a poskytnout množství užitečných informací, jenom se o nich ne vždy dostatečně ví.

Tyto výše uvedené informace si může přečíst každý, kdo se na stránkách www.brezen.cz zajímá o detaily aktuálního ročníku již tradiční akce Březen - měsíc internetu. Ano, autor textu má velkou pravdu: opravdu již existuje řada webů a aplikací, které uživatelům šetří čas a tím i peníze. A ne jen serverů komerčních, jak by mohl někdo špatně chápat, ale také serverů, kde provozovatelem je státní instituce. To, že si vláda od internetu hodně slibuje a že mu fandí dokazuje i aktuální reklama v televizi na portál státní správy portal.gov.

Bohužel není vše tak snadné a tak v některých věcech musí úřady zastoupit komerční projekty, které občanům pomohou a kontakt s úřady jim zjednoduší. Portál Finance.cz se snaží čtenářům pomoci např. s daňovými přiznáními. A tak zatímco na webu České daňové správy byla možnost podání daňového přiznání prostřednictvím EPO (elektronického podání) zpřístupněna teprve 10.3., naši čtenáři si mohli elektronický formulář stáhnout již v polovině ledna (ve formátu MS Excel). O funkčnosti, množství přiznání podaných přes EPO a nebo nákladech na takový systém raději v tuto chvíli nemluvme.

Ať už portál veřejné správy, nebo elektronické formuláře daňové správy fungují jakkoliv, je skvělé, že se něco děje. A to doslova. Počítačová, potažmo internetová gramotnost národa českého je bohužel stále špatné. Snad jediné číslo za všechny. Zatímco počet mobilů v Česku již přesáhl počet všech obyvatel (na jednoho obyvatele připadá v průměru více než jeden aktivní telefon) s rozšířením internetu je to daleko tragičtější. Dostupné statistiky se poměrně hodně rozcházejí, ale v žádné z nich nevyšlo rozšíření internetu v Česku na více než 50% populace. to je smutné. O to více je potřeba ocenit státem podporované projekty rozšiřování povědomí o světové pavučině.

Na tomto místě se nemůžeme nezmínit, že mezi klíčové oblasti, kde internet každopádně zvyšuje pohodlí uživatelům, je oblast uzavírání smluv. Mezi nejvyužívanější, a k uzavření přes internet nejvhodnější, patří smlouvy o penzijním připojištění, stavebním spoření, cestovním pojištění a povinném ručení.

Internet je prostě fenomén. Vám, kdo si tento článek právě čtete, to nemusíme zdůrazňovat. Vždyť tento text si přečtou tisíce čtenářů a přitom vyjde pouze a jenom na internetu. Vy tedy patříte k té poučenější a internetově zkušenější veřejnosti.

Další finanční tipy a triky najdete na www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky