Také investice do akcií může být zajímavá

29.03.2006 | , Finance.cz
FinTriky


Jedním ze způsobů získávání peněz potřebných k uspokojení snů je vlastnictví akcií. Stručný a srozumitelný přehled o možnostech akciových investic vám přináší tento článek.

Téma týdne: Hledáme vhodné investiční příležitosti

Akcie je základním investičním instrumentem, do kterého ukládáme své bohatství za účelem jeho zhodnocení. Obchodní zákoník v paragrafu 155 definuje akcii takto: "Akcie je cenným papírem, s nímž jsou spojena práva akcionáře jako společníka podílet se podle tohoto zákona a stanov společnosti na jejím řízení, jejím zisku a na likvidačním zůstatku při zániku společnosti." Tato definice obsahuje vše podstatné, co o akcii potřebujeme vědět. Akcie je cenným papírem. Kdo vlastní akcii, je také majitelem společnosti, která akcii emitovala (vytiskla, vydala). S vlastnictvím akcie jsou spojena práva. Právo podílet se na zisku firmy, právo podílet se na řízení firmy, právo podílet se na zůstatku firmy při její likvidaci. Vlastník byť jediné akcie má stejná práva, jako vlastník miliónů akcií stejné společnosti. Svá práva může podle zákona a stanov společnosti uplatňovat. Spravedlivé rozhodování je pak založeno na váze, tedy na počtu akcií. Hlasováním se rozhoduje, který návrh, rozhodnutí apod. bude přijato. Pokud na počátku existence společnosti bylo vydáno 100 akcií, já jsem si koupil 10, bratr 10 a rodina mého známého vlastní zbylých 80, pak jsou moje práva v takové síle, která odpovídá jedné desetině síly celkové. Pokud se spojím s bratrem a budeme hlasovat ve shodě, pak naše společná síla je 20. Jen těžko můžeme hlasováním přehlasovat sílu zbytku, tedy osmdesáti.

Tento jednoduchý princip vlastnictví podniku (firmy, společnosti) je předurčen ke kolektivnímu vlastnictví. Akcie firem bývají mezi investory - akcionáři - volně rozptýlené a finance získané jejich prvopočátečním prodejem (úpisem) se používají k předmětu podnikání, pro který společnost vznikla. Akcie mohou být samozřejmě v držení jen jedné osoby (fyzické nebo právnické).

Obchod s akciemi
Akcie je zboží. Může být skutečně i jako zboží nabízena k prodeji nebo ke koupi. Některé akcie dokonce existují ve fyzické podobě, pak je obchod s nimi snadno představitelný: přinesu akcii sousedovi a snažím se mu ji prodat. Moderní způsob existence akcií je elektronická, neboli zaknihované podoba. Pro tyto účely existuje elektronické centrum, kde se přesně eviduje vlastnictví akcií. Při prodeji akcie pak nejdete s "kusem papíru", ale s výpisem z takového střediska cenných papírů. Aby se dalo snadno s akciemi obchodovat, vznikly akciové burzy. Tam se střetává nabídka s poptávkou (kupující a prodávající) a akcie tím snadno nacházejí nové majitele. Akciová burza se stala za posledních 100 let hybatelem ekonomického růstu (ale i propadu) mnoha zemí. Dnešní burzy jsou od těch původních odlišné. Na burzovní trh mají přístup pouze registrovaní obchodníci s cennými papíry (právnické osoby) a samotní držitelé akcií pouze jejich prostřednictvím.

V době po revoluci v roce 1989 se díky dvěma vlnám kupónové privatizace stalo prakticky ze dne na den mnoho miliónů Čechů akcionáři. Možná to ani nevíte, ale třeba právě vy vlastníte kus ČSAD České Budějovice, Avie, Cukrovaru Vrbátky a dalších desítek možných podniků, kde došlo k převodu vlastnictví ze státních podniků na akciové společnosti přes kupónovou privatizaci. Možná to ani nevíte, ale právě vy jste dlouholetí akcionáři těchto a jiných firem.

To, že to nevíte je jen vaše chyba. Jako se správný hospodář stará o své statky, tak se musí akcionář starat o svůj majetek uložený v akciích. Samotné držení akcí má dva základní důvody (spekulanty vynechme):

  1. Držitel akcie očekává pravidelný roční výnos z akcie
  2. Držitel akcie očekává zhodnocení akcie v dlouhodobém časovém horizontu

Pokud hledáte vhodné investiční příležitosti, mohou být akcie právě tím pravým investičním nástrojem. Jste však připraveni nést rizika, která jsou s držením akcií nerozlučně spojena? Jste připraveni na úplnou ztrátu své investice? Pokud odpovídáte na obě otázky kladně, je pro vás akcie dobrou příležitostí. Lhostejno, zda ji budete kupovat za účelem dlouhodobého zhodnocení, v očekávání ročních peněžních toků s držbou spojených (dividenda, neboli podíl na zisku akciovky) nebo za účelem spekulativním, tedy krátkodobým.

Neočekávejte, že vám s investicí do konkrétní akcie pomůžeme. To není možné z mnoha důvodů. tím hlavním je, že kdybychom to věděli, určitě bychom to sami udělali (do té správné akcie dávno investovali) a dnes už jen cestovali, bavili se a pracovali jen pro zábavu. To ale není náš případ. Vám přejeme, aby se prostřednictvím akcií vaše sny splnili.

Další finanční tipy a triky najdete na www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky