Influenza ptáků: Komise navrhuje poskytnout finanční podporu EU pro vejce a odvětví drůbežářství

30.03.2006 | , Zastoupení EK v ČR
Tiskové zprávy


Evropská komise dnes předložila k projednání návrh na poskytnutí podpory z rozpočtu Evropské unie, ze které by se uhradila část nákladů na opatření na podporu trhu v odvětví vajec a drůbeže.

Od počátku probíhající krize související s influenzou ptáků dramaticky klesla spotřeba drůbežího masa a vajec v některých členských státech, což vedlo k výraznému snížení cen. Platné právní předpisy v oblasti trhu s vejci a drůbeží umožňují, aby se EU účastnila financování kompenzačních opatření pouze v případech, kdy se influenza ptáků vyskytne v hospodářství, nebo pokud zemědělci nesmějí přemísťovat svou drůbež kvůli nařízeným veterinárním omezením. V současnosti neexistuje možnost poskytnout podporu EU při problémech trhu spojených s poklesem objemu prodeje způsobeným ztrátou důvěry spotřebitelů. Vzhledem k závažnosti současné krize trhu navrhuje nyní Komise spolufinancovat 50 % nákladů opatření na podporu trhu spojených s poklesem spotřeby a cen vajec a drůbeže. Návrh bude zaslán Evropskému parlamentu a Radě s tím, že by snad mohl být přijat ke konci dubna. Jakmile bude přijat právní základ, budou muset členské státy předkládat jimi navrhovaná opatření Komisi ke schválení.

Této bezpříkladné situaci není možno nadále čelit se současnými nástroji,“ uvedla komisařka pro zemědělství a rozvoj venkova, paní Mariann Fischer Boelová. „Proto chceme zvětšit rozsah současných právních předpisů a umožnit, aby se EU mohla podílet na financování zvláštních tržních opatření. Každý členský stát by tak mohl navrhnout taková opatření, která by nejlépe odpovídala jeho konkrétní situaci. Podle mého názoru by nejcitlivějším přístupem bylo odškodnit zemědělce za opatření, která způsobila dočasné snížení produkce. Doufám, že Evropský parlament a Rada ministrů zemědělství toto opatření přijmou rychle, aby mohla podpora začít plynout co nejdříve.“  

Souvislosti
Nařízení 2771/75 a 2777/75 představují právní základ pro podpůrná opatření v odvětví vajec a drůbeže. Jediným opatřením na podporu trhu zavedeným těmito nařízeními jsou vývozní náhrady. Nařízení v současné době neobsahují možnost poskytnutí finanční podpory EU zemědělcům postiženým drastickým poklesem spotřeby.
 
Návrh, který byl dnes předložen, by zvětšil rozsah článků 14 obou nařízení. Tyto články připouštějí, aby se EU ze svého rozpočtu podílela ve výši 50 % na financování veterinárních opatření (jako je porážka kuřat) a ve výši 50 % na financování náhrad za omezení přesunů zvířat v důsledku výskytu ohniska nákazy u zvířat v hospodářství na území EU.

To by umožnilo, aby byla na žádost členských států přijata „výjimečná tržní opatření“ s ohledem na „vážná narušení trhu přímo způsobená ztrátou důvěry spotřebitelů z důvodů ohrožení veřejného zdraví nebo zdraví zvířat".

Po předložení návrhů opatření členskými státy bude Komise při jejich schvalování jednat prostřednictvím postupu projednávání v řídících výborech.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy