Exekutorská komora: Rodičovské příspěvky i nadále podléhají exekucím v plné výši

30.03.2006 | , Exekutorská komora
Tiskové zprávy


Ministerstvo práce a sociálních věcí vydalo 10. března tohoto roku pokyn úřadům práce, kterým jim nařizuje nevydávat v rámci soudních exekucí celé rodičovské příspěvky a odměny pěstouna. Toto nařízení je však v rozporu se zákonem a obě sociální dávky zatím mohou být postihovány exekucemi celé.

Navíc v některých případech budou moci být postihovány celé i v budoucnosti. „Považujeme celou věc za nedorozumění způsobené tím, že úředníci ministerstva pravděpodobně přehlédli v novele zákona tzv. přechodná ustanovení,“ řekl dnes JUDr. Karel Urban, viceprezident Exekutorské komory České republiky. Podle Urbana novela zákona č. 117/1995 Sb. o rodičovských příspěvcích z března 2006 změní dosavadní praxi teprve od okamžiku, kdy  nabude účinnosti, což se předpokládá někdy v průběhu měsíce dubna. Po tomto datu skutečně nebude možné postihovat rodičovské příspěvky v plné výši, ale podle stejných pravidel jako u srážek ze mzdy. Tj. také u rodičovských příspěvků se bude nově vypočítávat nepostižitelná část a teprve zbývající částku bude možné postihnout exekucí. Ministerstvo však nabádalo úřady práce, aby se podle novely chovaly ještě před nabytím její účinnosti. „Další problém je v tom, že podle novely se na již vydané exekuční příkazy mají použít dosavadní právní předpisy. Veškeré rodičovské příspěvky, které jsou postihovány exekučními příkazy s právní mocí před účinnosti novely,  proto musí být i nadále postihovány celé,“ pokračoval JUDr. Karel Urban.

Exekutorská komora březnovou novelu zákona o rodičovských příspěvcích vítá a považuje ji za prospěšnou. Nelze ji ale uplatňovat v rozporu s jejím zněním. „Naší povinností je důsledně ctít zákon. Nelze ho vykládat tak, jak se to hodí. Byť záměr je v tomto případě jistě chvályhodný,“ dodal viceprezident EK ČR.

Exekutorská komora již odeslala své stanovisko ministerstvu práce a sociálních věcí a dnes jej odešle také všem úřadům práce. Těm úřadům práce, které by se řídily pokyny ministerstva, hrozí od soudních exekutorů pokuta až 50 000 Kč a riziko poddlužnických žalob ze strany věřitelů (oprávněných).

Názor ombudsmana JUDr. Otakara Motejla z 8. března 2006 nebude exekutorská komora komentovat vzhledem k ustanovení §1 odst. 5 zákona č. 349/1999 Sb. o veřejném ochránci práv, podle něhož se působnost ombudsmana nevztahuje na soudy.
 

O Exekutorské komoře České republiky a soudních exekutorech
EK ČR má sídlo v Brně. Jejími členy jsou ze zákona všichni soudní exekutoři, kteří jsou vybíráni na základě výběrového řízení pořádaného komorou a jmenováni do funkce ministrem spravedlnosti. Exekutoři se při výkonu své činnosti řídí exekučním řádem (zákon č.120/2001 Sb. o soudních exekutorech a exekuční činnosti) a jsou povinni na své náklady zřídit v přiděleném okrese exekutorský úřad. Výkonem exekuce pověřuje exekutora příslušný soud. Exekutor je ze zákona nezávislý na oprávněném (tj.věřiteli) i povinném (tj.dlužníkovi). Od roku 2002 je komora členem UIHJ (Mezinárodní unie soudních exekutorů) se sídlem v Paříži. Odměnu exekutora hradí vždy povinný a činí 15 % z vymáhané částky do 3 milionů Kč (minimálně však 3000 Kč), resp. 10 % při výši nad 3 do 40 miliónů Kč, resp. 5 % nad 40 do 50 miliónů Kč, nad 50 miliónů Kč náleží exekutorovi odměna ve výši 1 %.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy