Teplý kabát na zimu i na léto (3.díl)

07.04.2006 | , Dům a zahrada
BYDLENÍ


Cílem zateplování stavby je tedy především snížení tepelných ztrát a nákladů na vytápění. Při správném návrhu zateplení lze dosáhnout optimálního mikroklimatu v letním období, ochrany obvodových konstrukcí a tím prodloužení jejich životnosti.

Kámen a sklo přetavené ve vlnu

Kvalitní skleněná vlna je vyráběna s ohledem na příští generace - k její výrobě se ze 60 % používá recyklované sklo, zbytek tvoří křemenný písek. Kamenná vlna se vyrábí z těžko tavitelných vulkanických hornin, například z čediče. Jak kamennou, tak skelnou vlnu lze použít na veškeré tepelné izolace a zvukově izolační aplikace při realizaci šikmých střech, fasád, podlah, stropů, vnitřních příček a podobně.

Minerální vlny mají vedle tepelně izolačních vlastností také mimořádně dobré zvukově izolační charakteristiky. Zabraňují nežádoucímu přenosu hluku a vibrací, takže jsou nejčastěji používány jako akustické izolace do svislých konstrukcí, podlah a stropů. Zvukové vlny se v prostředí minerální vlny špatně šíří, izolace je pohlcují a transformují na teplo. Jsou nehořlavé, díky vysokému bodu tání poskytují maximální ochranu před požárem. Pórovitá struktura zaručuje vysokou propustnost těchto materiálů pro vodní páru, což umožňuje domu "dýchat". Výrobky z minerálních vln se dodávají v deskách nebo izolačních pásech v tloušťkách 40 až 200 mm. Kvalitní výrobky nemají negativní vliv na zdraví člověka a životnost izolace z minerální vlny je více než padesát let.

Obtížnější manipulace a vyšší spotřeba materiálu oproti polystyrénu jsou kompenzovány nízkým difúzním odporem a požární odolností. Problematickou vlastností může být za určitých okolností nasákavost některých typů výrobků a relativně vysoká cena.

Starý známý polystyrén

Pěnový polystyren (EPS) je velmi lehký, což umožňuje snadnou manipulaci a montáž. Je tvarově stálý, není citlivý na vlhkost, odolává hnilobě i stárnutí a nabízí výborný poměr mezi cenou a užitnou hodnotou. Pěnový polystyren je biologicky neutrální, nepoškozuje zdraví ani životní prostředí (není vypěňován pomocí freonů) a jako tepelně izolační materiál je používán téměř 50 let. Polystyrén je díky svým vlastnostem ideální pro lehké výplně, izolace, střešní a stěnové konstrukce. Je nenasákavý, ale má relativně vysoký difúzní odpor, takže omezeně propouští vodní páry. Použití polystyrenových desek jako izolantu má z důvodů požární ochrany omezené použití, a to do výšky konstrukce maximálně 22,5 m. Dodává se také jako takzvaný stabilizovaný polystyren, což je nehořlavá, samozhášivá úprava běžného polystyrénu.

Extrudovaný polystyren (XPS) je moderní tepelně izolační materiál, který potlačuje či zcela vylučuje kondenzaci vodní páry v konstrukcích. V porovnání s pěnovým polystyrenem je pevnější, vyniká velmi nízkou tepelnou vodivostí a vysokou pevností v tlaku, takže lépe tepelně izoluje a nemá tendenci se smršťovat. Má stejné požárně technické omezení jako polystyren pěnový a o něco vyšší pořizovací náklady, ale má velmi nízkou nasákavost, takže jej v konstrukci není nutné chránit vodotěsnou izolací. Užívá se ve skladbě tak zvaných obrácených střech, tepelné izolace stěn suterénů budov a mnoha dalších aplikací, využívajících možnost umístění hydroizolace až za izolaci tepelnou (ve směru působení vodního prostředí). Trvale chrání hydroizolační vrstvu před mechanickým poškozením i stárnutím.

Autor článku

Jana Reichlová  

Články ze sekce: BYDLENÍ