Kredit Prahy roste mezi investory roste

25.10.1999 | ,
MAKRODATA A EU


"Příliv bonitních zahraničních investorů do ČR se za posledních šest měsíců zvýšil

"Příliv bonitních zahraničních investorů do ČR se za posledních šest měsíců zvýšil. Největší vliv na zaznamenaný nárůst mělo bezpochyby přijetí republiky do NATO," sdělil HN Karel Stránský ze společnosti Colliers International.

"Příliv bonitních zahraničních investorů do ČR se za posledních šest měsíců zvýšil. Největší vliv na zaznamenaný nárůst mělo bezpochyby přijetí republiky do NATO," sdělil HN Karel Stránský ze společnosti Colliers International. Zvýšený zájem investorů o naší republiku, především pak o Prahu, dokládá i mezinárodní průzkum "Minitor Europe's top cit

ies" z října letošního roku, kterou v Londýně vydala realitní společnost Healey & Baker. Průzkum porovnává 30 vybraných evropských měst.

Ve studii, kterou tato firma pravidelně zveřejňuje a jež je sestavována na základě odpovědí 502 respondentů - investorů, se Praha v oblasti obchodu a podnikání umístila na 21. místě. To je v porovnání s rokem minulým vzestup o tři příčky. Na stejném místě (21.), se však naše hlavní město objevilo již v roce 1997. Nejideálnějším místem pro umístění obchodní a podnikatelské

činnosti se jeví Londýn, následován Paříží a Frankfurtem.

Na otázku, kolik společností, které ještě nemají v ČR zastoupení, uvažuje o vstupu v příštích pěti letech do naší republiky, odpovědělo kladně 61 investorů. Největší zájem je o Varšavu, Praha je z evropských zemí na druhém místě.

Praha se podle průzkumu prokazatelně zlepšila v jednoduchém přístupu na trhy, což ji v této kategorii posunulo z 29. na 23. místo. Lépe hodnotili manažeři také prostředí vzniklé daňovou politikou a finanční podporou vlády, které posunuli ze 14. na 9. místo. Praha si vedla lépe i ve zhodnocení finančních prostředků vložených do kancelářských prostor, proti loňskému roku se posunula z 22. na 12. místo. Stabilní postavení si česká metropole udržela v ukazatelích spojených s e

xterním dopravním spojením, výdaji na zaměstnance, jejich dostupností a kvalifikací, dostupností kancelářských prostor, vnitřní dopravou a úrovní péče o zaměstnance.

Zhoršení Praha zaznamenala ve dvou oblastech, v kvalitě telekomunikací se propadla z 24. na 28. místo, hůře je hodnocena také kvalita ovzduší, kde obsadila Praha 21. proti loňskému 19. místu.

Předpokládaný

jem zahraničních investorů o vstup do vybraných evropských měst

(čísla udávají počet zahraničních investorů, kteří uvažují o vstupu do měst v zemích, kde ještě nemají zastoupení, v příštích pěti letech)

Varšava

77

Miláno

17

Praha

61

Berlín

13

Budapeš

ť

46

Lisabon

13

Moskva

46

Brusel

12

Londýn

23

Kyjev

12

Paříž

21

Istambul

12

Frankufurt nad Moh.

20

Amsterdam

12

Bukureš

ť

17

Helsinky

12

Zdroj: HN z 25. 10. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU