Švehla: MB by se mohla vyplácením záloh dostat do potíží

13.09.1999 | ,
ÚČTY A SPOŘENÍ


Moravia Banka (MB), která chce svým klientům vyplatit zálohu ze všech splatných vkladů, maximálně však 10.000 korun na jednoho klienta, by vyplácením této částky postupovala nezákonně. S odvoláním na centrální banku to v pátek ve své hlavní zpravodajské relaci uvedla televize Prima s tím, že by šlo o evidentní zvýhodňování věřitele, což může být trestné.

"Někteří věřitelé by se mohli cítit znevýhodněni a jiní by byli zvýhodněni. A zvýhodnění věřitelů je za určitých okolností trestné," řekl TV Prima mluvčí České národní banky (ČNB) Martin Švehla s tím, že na nemalá právní rizika, která s vyplácením desetitisícových záloh vyplývají, byla Moravia Banka centrální bankou upozorněna.

Záměr vyplatit zálohově maximálně 10.000 Kč na klienta oznámila Moravia Banka ve čtvrtek s tím, že se to ovšem nebude týkat úvěrových klientů, kteří nesplácejí úvěry. Tímto opatřením chce podle jejího generálního ředitele Jiřího Bartona řešit momentální tíživou situaci téměř 55.000 klientů MB z celkového počtu 80 tisíc, kteří se dostali do sociálních a ekonomických problémů. Banka by tak podle něj zcela vyplatila asi 36.000 klientů.

Vklady klientů u Moravia Banky činí asi 7,7 miliardy korun. Pojištěny jsou ze zákona korunové vklady do 90 procent, maximálně však do 400 tisíc Kč.

Bankovní rada centrální banky rozhodla se souhlasem MF vyřadit Moravia Banku ze stabilizačního programu, do kterého byla zařazena v roce 1997, ve čtvrtek 2. září. Současně bylo rozhodnuto zahájit vůči Moravia Bance správní řízení o odnětí povolení působit jako banka.

Před Moravia Bankou byly ze stabilizačního programu vyřazeny Pragobanka a Universal banka, které již přišly o licenci a skončily v konkursním řízení.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ