Téměř půl miliardy euro mají pro ČR fondy rizikového kapitálu

19.10.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Většina kapitálových vstupů se odehrává na úrovni menších a středních podniků

Většina kapitálových vstupů se odehrává na úrovni menších a středních podniků. Investice se řádově pohybují jen v desítkách miliónů korun.

Většina kapitálových vstupů se odehrává na úrovni menších a středních podniků. Investice se řádově pohybují jen v desítkách miliónů korun.

Za poslední rok se v České republice investovalo formou rizikového kapitálu do devíti podniků 1,3 miliardy korun. HN to sdělil předseda Asociace rizikového kapitálu (CVCA) Michal Nosek s tím, že ve statistice jsou podchycené jen investice členů CVCA. "Transakcí není moc, ale důležité je, že každý obchod dělá jiný fond," konstatoval Nosek a dodal, že v minulosti v ČR pravidelně investovaly dva tři fondy. Financování firmy formou rizikového kapitálu spočívá ve vstupu fondu přímo do zá

kladního jmění společnosti.

Průměrná investice jednotlivých fondů rizikového kapitálu se pohybuje v desítkách miliónů korun. Ještě loni však představitelé jednotlivých fondů viděli největší příležitosti v účasti na restrukturalizaci průmyslových podniků a snažili se o stamiliónové investice. "Sféra velkých podniků je však zabrzděná neprobíhající restrukturalizací a téměř neexistujícími konkursy," uvedl Nosek. Podle něj se ukazuje, že podstatně zajímavější jsou menší a střední podniky. "Zahraniční fondy už

nejsou svými vlastníky tlačeny do velkých transakcí," potvrdil Nosek.

O vstupy do příliš malých podniků však fondy rovněž velký zájem neprojevují. Podle odborníků je malá transakce podstatně rizikovější a příprava pro vstup fondu, tj. audit a prověrka podniku, je tak nákladná, že se investice prostě nevyplatí. Malý zájem o drobné firmy potvrzují i mizivé požadavky fondů o státní podporu ve formě záruky za investici. O ni mohou už druhým rokem požádat u Českomoravské záruční a rozvojové banky (ČMZRB), objem

záruky je však limitován 15 milióny korun. "Letos jsme zatím poskytli záruku za transakci ve výši 8,4 miliónu korun," uvedl ředitel ČMZRB Ladislav Macka. O příspěvek na přípravu kapitálového vstupu si zažádal rovněž jen jeden fond.

Pro ČR případně pro celý středoevropský region mají však fondy rizikového kapitálu připraveno k okamžitému investování 480 miliónů euro. Velkou příležitostí pro další roky mají být investice do informačních technologií včetně telekomunikační techniky a internetových softwarů. "

Problém je v mentalitě lidí. Firmy mají často konkurenceschopný výrobek, jeho provedení však neodpovídá požadavkům trhu," upozornil na hlavní brzdu dalšího rozvoje Nosek. Lze však očekávat, že i v ČR nastane boom této formy investování stejně jako v západní Evropě.

Investice členů CVCA (10/98 - 9/99, v mil. Kč)

Podnik

Investor

Částka

TECHO, a. s.

FRK/Flemings

72,0

Dr. Zátka, s. r. o.

CPEF

79,5

Maron s. r. o.

CPEF

87,2

Illusion Softworks s. r. o

bmp CR Invest

18,0

HAKI

Renaissance

 

Steeltile s. r. o.

CsMPF

54,5

Inet a. s.

bmp CR Invest

 

Telegon

Renaissance

10,0

Carborundum

ERSTE/Riverside

400,0

Stavoartikel

CDA

160,0

Blíže neupřesněná tiskárna

CDA

160,0

Celkem

1311,2

Zdroj: HN z 19. 10. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU