Odborníci varují před nebezpečím fiskálního deficitu v budoucnu

21.10.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Česká republika má velmi solidní makroekonomické podmínky, současně však přetrvávají problémy, které bude třeba řešit, řekl na včerejším setkání s novináři ředitel Institutu pro mezinárodní finance (IIF) Charles Dallara

Česká republika má velmi solidní makroekonomické podmínky, současně však přetrvávají problémy, které bude třeba řešit, řekl na včerejším setkání s novináři ředitel Institutu pro mezinárodní finance (IIF)

Charles Dallara.

Česká republika má velmi solidní makroekonomické podmínky, současně však přetrvávají problémy, které bude třeba řešit, řekl na včerejším setkání s novináři ředitel Institutu pro mezinárodní finance (IIF) Charles Dallara.

Za přednosti považuje nízkou inflaci, nízký deficit obchodní bilance a vyrovnanou kursovou politiku centrální banky. Pozornost by se ale měla věnovat výši fiskálního deficitu. Jeho rozsah v době, kdy ekonomika prochází stadiem ekonomického poklesu, nevadí, neboť rozpočto

vý deficit odráží cyklický vývoj ekonomiky. Problematická se ale jeví výše tzv. mandatorních výdajů, tedy výdajů, ke kterým je vláda zavázána ze zákona. Ve střednědobém horizontu bude nutné tyto výdaje snížit, doporučil Dallara. Pokud by se vláda k tomuto kroku neodhodlala, její fiskální pozice by byla stále více složitější, varoval.

Česká republika by také měla podle IIF urychlit restrukturalizaci průmyslu a privatizaci bank. Nutné budou i legislativní změny, které by vylepšily postavení věřitelů. Za snahy správným směrem označil Dallara založení Revitalizační agentury. Ta by mohla urychlit nutné změny v právním prostředí, například v oblasti bankrotů, domnívá se.

Na obdobné problémy, jaké vidí IIF, tento týden upozorňovala i mise Mezinárodního měnového fondu. Ta doporučila pokračovat v privatizaci bank, provést strukturální reformy, zlepšit bankrotovou legislativu a zejména okamžitě začít připravovat reformu rozpočtové politiky tak, aby rozpočet roku 2001 byl úspornější.

Česká vláda si tyto výtky plně uvědomuje. Na rozpočtové reformě již začala pracovat ve spolupráci s experty Světové banky. Ta provede analýzu výdajových programů státního rozpočtu, tedy nezávislý audit výdajových programů. Práce za normálních okolnosti trvají zhruba dva roky. Světová bank

a je schopna poskytovat české straně výsledky postupně. Při sestavování rozpočtu roku 2001 by se již mělo pracovat s jejími doporučeními.

Snížit podíl mandatorních výdajů v rozpočtu nebude lehké. Jak řekl HN ministr financí Pavel Mertlík, příprava příslušných novel zákonů se nedá stihnout dříve než v roce 2001. Mezi Ministerstvem financí a Ministerstvem práce a sociálních věcí vznikne společná pracovní skupina, která se bude tímto problémem zabývat.

Zdroj: HN z 21. 10. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU