Dotace na obecní byty se neruší

21.10.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Program podpory výstavby nájemních bytů a technické infrastruktury, určený obcím, bude pokračovat ještě nejméně čtyři až pět let, přestože měl být letos ukončen

Program podpory výstavby nájemních bytů a technické infrastruktury, určený obcím, bude pokračovat ještě nejméně čtyři až pět let, přestože měl být letos ukončen. Informoval o tom včera ministr pro místní rozvoj Jaromír Císař.

Program podpory výstavby nájemních bytů a technické infrastruktury, určený obcím, bude pokračovat ještě nejméně čtyři až pět let, přestože měl být letos ukončen. Informoval o tom včera ministr pro místní rozvoj Jaromír Císař. Důvodem přehodnocení původní představy vlády je fakt, že neziskové bytové společnosti, které by měly výstavbu cenově dostupných nájemních bytů v budoucnu zajistit, zatím neexistují.

Tato forma státní podpory bytové výstavby se přitom ukázala jako jedna z nejúčinnějších. Od roku 1995, kdy program existuje, se s jeho pomocí postavilo zhruba 13 tisíc bytů a jejich počet se každoročně zvyšoval. Vloni za přispění těchto dotací vzniklo pět tisíc nových bytů. Program umožňuje obcím získat 350 tisíc Kč na výstavbu jednoho

bytu a dalších 50 tisíc Kč na infrastrukturu. Letos se na to ze státního rozpočtu vynaložily 3,5 miliardy Kč, objem prostředků na rok 2000 nechtěli představitelé ministerstva s ohledem na stav jednání v Parlamentě komentovat.

Zdroj: HN z 21. 10. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU