Schyluje se ke střetu o výši nájmů

26.10.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Růst cen nájemného maximálně o 5 procent chce prosadit ministr Jaromír Císař

Růst cen nájemného maximálně o 5 procent chce prosadit ministr Jaromír Císař

Ministr pro místní rozvoj hodlá předložit vlastní návrh deregulace nájemného s nižším zvýšením cen, než žádá

Ministerstvo financí.

Pokud vláda podpoří představy ministra pro místní rozvoj Jaromíra Císaře, vzrostou příští rok v červenci průměrné měsíční výdaje domácností na nájemné o 18 až 30 korun. Císař včera HN sdělil, že hodlá předložit vlastní návrh s tím, že by se nájmy měly zvýšit o jedno až dvě procenta nad letošní míru inflace. Vláda tak bude volit mezi dvěma variantami. Ačkoliv pověřila vypracováním plánu deregulací nájemného Císaře, schválilo Ministerstvo financí (MF) vlastní plán s odvoláním, že jde o

jeho kompetenci. MF navrhuje průměrné měsíční zvýšení nájmů o 48 korun.

Císař odmítl, že jde o zásah do kompetencí MF. "Pokud vláda schválí náš návrh, bude MF tím, kdo příslušnou vyhlášku vydá. O porušení kompetencí tedy nejde," vysvětlil.

Možnost předložení společného návrhu se zřejmě rozplynula. "Stanovisko ministra Císaře je pro nás nové a musíme si ponechat určitý čas na zjištění podrobností. Poté budeme reagovat," řekl mluvčí MF Libor Vacek.

Císař by rád ovlivnil i deregulaci cen elektřiny, plynu a tepla, které v celkových nákladech na bydlení zaujímají výrazně vyšší podíl. Jeho představou je, že ceny energií by neměly, tak jak tomu bylo v minulosti, růst rychleji než nájemné. "Bude na vládě, aby rozhodla, zda dá prioritu uvolnění cen energetických

médií nebo nájemného. Doufám, že se podaří dosáhnout vyrovnanějšího pohybu než dosud," míní Císař. MF však u cen elektřiny a plynu navrhuje zhruba dvakrát rychlejší růst cen než u nájemného.

Z analýzy MF však vyplývá, že ceny, za které jsou energie dodávané domácnostem, neodpovídají nákladům a jsou dotované vyššími cenami u ostatních odběratelů. Na druhé straně i provozovatelé nájemních bytů tvrdí, že současné nájmy nekryjí potřebné náklady.

Zatímco MF navrhuje prakticky plošné zvýšení limitu pro růst cen nájemného, hodlá Císař prosadit svou ideu z loňského roku. To by znamenalo, že při zachování průměrného růstu cen činží by obce mohly stanovit několik pásem podle atraktivity a v nich přistoupit k různě vysokému zvýšení cen.

"Máme některé místní trhy s vyrovnanou poptávkou a nabídkou a tam se nájemné vůbec nehne. Přece nelze například v Mostě postupovat stejně jako v Praze. Je nutné respektovat regionální zvláštnosti, nezaměstnanost či pokles životní úrovně. Je třeba se odpoutat od představy, že trh bytů

je národním trhem. Naopak, je lokálně velmi rozdílný," uvedl Císař.

Oproti plánu MF uvolnit zcela regulaci nájemného do konce roku 2002 je Císař v určitém směru skeptický. "Někde už tržní nájemné je, jinde bude dříve, ale nedal bych ruku do ohně, že se to do roku 2002 podaří vyřešit třeba v Praze. To je od MF odvážné tvrzení," uvedl ministr.

Zdroj: HN z 26. 10. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU