Němečtí investoři dále vedou

26.10.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Střední a východní Evropa je pro zahraniční podniky velmi otevřená

Střední a východní Evropa je pro zahraniční podniky velmi otevřená

Vedle nižších nákladů přivádí německé investory do reformních zemí střední a východní Evropy také značná poptávka po investičním i spotřebním zboží.

Sousední Německo dokázalo v uplynulých deseti letech nejen plně využít své zeměpisné blízkosti k většině reformních zemí, ale i toho, že s nimi už před rokem 1989 udržovalo bohaté obchodní a kooperační styky. K tomuto závěru dospívá zpráva Spolkové banky zaměřená na angažovanost německého hospodářství v této části Evropy. Mimoto většina z těchto zemí dosáhla už v roce 1996 vyššího stupně otevřenosti než mnohé svou velikostí srovnatelné průmyslové a tzv. prahové země.

Sledované země (Bulharsko, Česká republika, Estonsko, Litva Lotyšsko, Maďarsko, Polsko, Rumunsko, Rusko, Slovensko, Slovinsko) dokázaly zvýšit svůj podíl na světovém obchodu z asi 2,5 procenta počátkem devadesátých let na takřka čtyři procenta v roce 1997. Jejich export vzrostl mezi lety 1992 až 1997 o 100 procent, dovoz dokonce o 110 procent. Už tyto ukazatele podle Spolkové banky dokládají vysokou úroveň otevřenosti národních ekonomik.

S Německem udržovaly reformní země bohaté styky už před rokem 1989. Nyní se to odráží v tom, že německé investice v regionu výrazně dominují. Podle studie Konference OSN o obchodu a rozvoji Německo v této části Evropy investovalo v letech 1990 až 1997 36,5 miliardy USD, což je asi 30 procent investic do regionu. Ve stejném období představují investice amerických podniků 16 procent, investice z Rakouska a Francie pak podíl po deseti procentech.

Podle údajů Česko-německé obchodní a průmyslové komory, poskytnutých HN, investovaly firmy ze SRN od roku 1991 u nás 2,759 miliardy USD, které představují podíl 28,7 procenta z celkových přímých investic. V prvním pololetí běžného roku bylo z Německa v ČR investováno 338,1 miliónu USD, což je 28,9 procenta všech zahraničních investic v tomto roce.

Vedle geografické blízkosti a nákladových výhod vede německé firmy k investicím také snaha přiblížit výrobu co nejvíce trhu. To, že podnikatelé mohou v reformních zemích kalkulovat mj. s nižšími náklady na práci, pomáhá německým exportérům udržet si konkurenceschopnost na jiných trzích.

Zdroj: HN z 26. 10. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU