První česko-ruská banka rozšiřuje služby

26.10.1999 | ,
ÚČTY A SPOŘENÍ


Prvních padesát klientů z řad fyzických osob obsloužila za jediný týden První česko-ruská banka (PČRB), kterou v Moskvě provozují Investiční a Poštovní banka (IPB) a ruská banka Vozrožděnije

Prvních padesát klientů z řad fyzických osob obsloužila za jediný týden První česko-ruská banka (PČRB), kterou v Moskvě provozují Investiční a Poštovní banka (IPB) a ruská banka Vozrožděnije. Letos 7. října získala PČRB licenci na obsluhu fyzických osob, což podle prvního místopředsedy představenstva Jiřího Vaňhary znamená zejména ocenění její důvěryhodnosti a stability ze strany Ústřední banky Ruské federace.

PČRB působí v Rusku od srpna 1996 a dnes se řadí do první dvoustovky ze zhruba 1300 fungujících bank. Nyní se jedná o navýšení základního jmění banky o deset miliónů dolarů ze strany IPB. Do konce roku by o tom mělo být rozhodnuto a pak by se PČRB mohla zařadit do první stovky nejstabilnějších bank v

Rusku.

V současné době se také jedná o odkoupení finanční účasti banky Vozrožděnije. V zásadě je o tom již rozhodnuto a nyní se řeší otázka ceny. Banka Vozrožděnije se tomu nebrání, takže PČRB by již od počátku roku 2000 měla být stoprocentní dceřinou společností IPB. Nynější podíl IPB je 65 procent.

Dosud je v PČRB otevřeno přes 2000 účtů, z toho kolem 400 právnických osob. Jde o velké ruské i české firmy, které banku intenzívně využívají, ale také o drobné podniky. Čistý zisk banky loni meziročně šestkrát vzrostl na 2,7 miliónu rublů (včerejší kurs činil 25,7 rublu za 1 USD).

Zdroj: HN z 26. 10. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ