ČEB poskytla za tři čtvrtletí úvěry za 6,6 miliardy Kč

02.11.1999 | ,
ÚČTY A SPOŘENÍ


Státem zvýhodněné exportní úvěry za 6,6 miliardy korun bez rámcových smluv poskytla za devět měsíců letošního roku Česká exportní banka, a.s. (ČEB). Z toho smlouvy na dlouhodobé a střednědobé financování vývozu činily tři miliardy Kč, na krátkodobé financování výroby pro vývoz uzavřela 30 smluv za 3,1 miliardy a poskytla záruky za 0,5 miliardy korun. ČTK o tom včera informoval mluvčí banky Ondřej Kvaček.

Za tři čtvrtletí přijala banka 95 žádostí o zvýhodněné financování exportu ve výši 18,7 miliardy korun. Spolu s rámcovými smlouvami podpořila vývoz částkou 10,2 miliardy korun.

"Celkový objem rozpracovaných a projednávaných obchodních případů k 30. září 1999 představuje zvýhodněné financování v různých formách v celkové výši zhruba 108 miliard Kč, přičemž pravděpodobnost realizace obchodních případů se pohybuje kolem 20 procent," uvedl mluvčí.

K financování aktivit získala ČEB se státní zárukou v prvním polovině roku syndikovanou pětiletou půjčku 200 miliónů dolarů, která spolu s emisí obligací za 250 miliónů dolarů z roku 1997 tvoří základní peněžní zdroje. V případě vyšší potřeby exportérů je však banka připravena okamžitě reagovat.

Bilanční suma ČEB činí 14,2 miliardy Kč a proti konci roku se zvýšila o více než 22 procent. Stav poskytnutých úvěrů činil k 30. září 1999 celkem 11,134 miliardy Kč, což je nárůst proti konci loňského roku o 31 procent. Z tohoto objemu je 97,4 refinančních úvěrů tuzemským komerčním bankám nebo odběratelských úvěrů poskytnutých zahraničním bankám dovozce a zbývající část jsou úvěry poskytnuté nebankovním subjektům.

K témuž datu vykázala banka zisk 36,6 miliónu korun, který bude zpětně použít k doplnění fondů k zabezpečení činností banky v oblasti exportu, dodal mluvčí Kvaček.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ