S obnovou technologií firmy vyčkávají

15.11.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Zájem západní Evropy o naše zboží roste a s ním i naděje českých exportérů

Zájem západní Evropy o naše zboží roste a s ním i naděje českých exportérů

Malý zisk a nízká poptávka jsou největší brzdou pro další investice do obnovy průmyslu. U řady podniků se k tomu přidružují i obavy ze zadluženosti, případně těžkosti při získávání úvěrů a jejich cena.

Jediné zlepšení pro českou ekonomiku lze čekat ze zahraničí. Jak vyplývá z průzkumu situace v necelé tisícovce firem, který v říjnu provedl Český statistický úřad, pro exportéry reprezentující 23 procent tržeb se zvýšila poptávka z ciziny, pro dalších 61 procent se nezměnila. "Jde o poptávku ze zemí Evropské unie," upozornil Vladimír Kreidl ze společnosti Patria Finance. Vyšší zájem tamějších odběratelů podle něj přineslo celkové ekonomické oživení spojené s oslabením kursu eura. Čes

ké podniky proto očekávají, že zájem západu nepoleví ani v dalších měsících. Se zvýšením exportu počítá 33 procent podniků, v případě zpracovatelského průmyslu je naděje na zlepšení dokonce u vývozců s úrovní tržeb ve výši 38 procent. Do západní Evropy směřuje necelých sedmdesát procent našeho vývozu.

Ostatní vývozní trhy jsou naopak v silném útlumu. "Ztráta odbytišť v Rusku negativně ovlivňuje vývoj v textilním, oděvním a kožedělném průmyslu," uvádí například poslední zpráva o vývoji ekonomiky zpracovaná Ministerstvem průmyslu a obchodu. Podle průzkumu ČSÚ jde o stejné obory, které i v dalších měsících čekají rapidní zhoršení svého vývozu. Podle dalších zjištění se na situaci českých podniků v poslední době stále častěji projevuje i válka s Čečenskem. "Kav

kazské národy byly tradičními odběrateli koberců, textilu a skla. V poslední době však klesl zájem na nulu," uvedl jeden z českých obchodníků, který si však nepřál být jmenován. Vázne také obchod se Slovenskem, kde další pokles vývozu očekávají účastníci průzkumu reprezentující 23 procent tržeb.

Zlepšení domácí poptávky je však podle názoru představitelů firem v nedohlednu. Spolu s konkurencí z dovozu tuto situaci většina z oslovených považuje za hlavní bariéru vyššího růstu výroby.

Názorové rozdělení podniků na další vývoj v oblasti obchodu odpovídá i jejich představám o budoucnosti. Dvě třetiny dotázaných podniků potvrdilo, že chtějí investovat do rozvoje výroby. Jen jedna třetina z celkového počtu oslovených chce investovat víc než loni, ostatní se rovn

ým dílem dělí na ty, kdož budou investovat stejně, případně méně než v roce 1998. V rozvoji jim podle jejich slov brání nedostatečná poptávka - především domácí, u některých i zahraniční, dále příliš vysoké kapitálové náklady, obtíže při získávání úvěru, obavy ze zadluženosti a nedostatečný zisk.

Názory podniků na očekávaný vývoj vývozu v dalších třech měsících oproti říjnu 1999 ( % z celkového souboru dotázaných):

Největší zlepšení očekávají podniky v oborech:

Výroba aut

92 %

Výroba kancelářských strojů a počítačů

66 %

Výroba ostatních dopravních zařízení

59 %

Výroba nábytku

50 %

Výroba rádií a televizí

50 %

Výroba kovových konstrukcí

39 %

Textilní průmysl

33 %

Výr. strojů a zařízení

30 %

Největší zhoršení očekávají podniky v oborech:

Kožedělný průmysl

69 %

Oděvní průmysl zpracování kožešin

56 %

Sklo, keramika a stavební kožešiny

35 %

Výroba strojů a zařízení

11 %

Těžba nerostů (kromě uhlí

10 %

Zdroj: HN z 15. 11. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU