Čína se dohodla s Američany: otevírá se největší světový trh

16.11.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Komunistická Čína včera udělala radikální krok směrem k otevřené ekonomice

Komunistická Čína včera udělala radikální krok směrem k otevřené ekonomice. Po šesti dnech jednání Číňané podepsali obchodní dohodu se Spojenými státy, v níž se zavazují ke snížení cel a zrušení dalších omezení dovozu zahraničního zboží. Nejlidnatější země světa se tak výrazně přiblížila vstupu do Světové obchodní organizace (WTO), kam se marně snaží dostat už třináct let.

Otevření trhu přinese do "říše středu" nejen miliardové investice zahraničních firem, ale i nové zboží a služby. Analytici připomínají, že otevření Číny globálnímu trhu bude mít i politické důsledky a časem může přispět k pádu komunistického režimu.

Čína se ve smlouvě s USA zavázala ke "zlepšení podmínek pro zahraniční investory", především v oblasti telekomunikací a bankovnictví. Zahraniční firmy budou navíc moci samostatně dodávat zboží přímo k čínským zákazníkům. To by mělo vést k poklesu cen. Čínské společnosti budou vystaveny silnému konkurenčnímu tlaku, který je přinutí provést rozsáhlé změny v řízení výro

by a bankovním systému. Čínu tedy čeká další vlna tržních reforem, které zahájil dnes již legendární čínský vůdce Teng Siaopching před jedenadvaceti lety. Dohodu s Čínou včera oficiálně přivítal americký prezident Bill Clinton, který je na návštěvě Turecka.

Clinton před novináři prohlásil, že se zasadí o schválení smlouvy v Kongresu. Peking by tím natrvalo získal tzv. doložku nejvyšších výhod, která umožňuje bez velkých omezení exportovat zboží do USA. Tato výsada musela být doposud v případě Číny každý rok obnovována. Clinton je přesvědčen o tom, že vstup Číny do WTO se odehraje "velmi rychle". Zároveň ale připustil, že "ještě neví, jakou roli bude Čína hrát na listopadové konferenci WTO" v americkém Seattlu. Vstupu Číny do Světové obchodní organizace totiž

ještě brání neurovnané vztahy s Evropskou unií. Včera podepsaná smlouva by však podle pozorovatelů měla tento proces urychlit. Kromě EU musí Čína ještě podepsat dohodu s Kanadou a některými dalšími státy. Teprve potom bude podle odborníků stoprocentně schopna ve WTO získat plné členství.

Zdroj: LN z 16. 11. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU