Dveře do Evropské unie se pootevřou možná ještě letos

17.11.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Zahraniční investoři pohlížejí na zemi pod Tatrami stále s despektem

Zahraniční investoři pohlížejí na zemi pod Tatrami stále s despektem. Dzurindova vláda věří, že svou politikou dosáhne zásadního obratu.

Pouhý rok stačil kabinetu Mikuláše Dzurindy, aby od základu změnil pohled Evropské unie na Slovensko. S obzvláštním potěšením přijala Bratislava zatím neoficiální zprávy o tom, že země pod Tatrami by se, možná ještě letos, mohla přesunout mezi nejžhavější kandidáty na členství v Evropské unii.

Zasloužily se o to spíše politické než hospodářské úspěchy. Evropská komise totiž letos ocenila, že Slovensko splnilo politická kritéria, jejichž nedodržení způsobilo, že nebylo pozváno k jednání o vstupu jako pět evropských států a Kypr už předloni. Tempo hospodářského růstu a s ním síla národní měny však razantně klesají.

Obavy i

nvestorů vyvolané činností předchozí vlády nedokázal nynější kabinet úplně rozptýlit a nejistoty je zatím nezbavil ani příslib urychlení rozhovorů o slovenském členství v Evropské unii. Zahraniční subjekty investovaly na Slovensku za pět a půl roku existence samostatného státu 76,9 miliardy Sk (zhruba dvě miliardy dolarů). V přepočtu na obyvatele to je nejméně mezi skupinou zemí, které by měly posílit EU jako první.

Čtyři pětiny veškerých investic vložili zahraniční partneři do podnikatelské sféry, zbytek posílil bankovnictví. Nejvíce investic získalo Slovensko z Německa a Rakouska (po 20 %), které jsou současně jeho hlavními obchodními partnery. Česká republika (jedna šestina slovenského zahraničního obchodu) je mezi investory s 6,9 miliardami Sk až sedmá

.

Investory odrazují od vstupu na Slovensko problémy příznačné pro většinu reformních zemí. Stěžují si na byrokratické překážky, obávají se nestandardních zákonných úprav a kritizují údajné korupční tendence. Pokud překonají nejobtížnější část cesty na Slovensko, vyjadřují nespokojenost s vysokým zdaněním, absencí řady zvýhodnění nabízených v jiných státech nebo běžných i ve vyspělém světě, a nízkou produktivitou.

Obzvlášť jim pak vadí nedostatečná vynutitelnost práva, jež dále zvyšuje rizikovost investic na Slovensku (i v dalších reformních zemích). Dzurindův kabinet se programově snaží zvětšit příliv zahraničních investic a tyto překážky odstraňovat. Šanci pozvednout zájem investorů poskytne i chystaná privatizace nejzajímavějších podniků.

Zdroj: HN z 17. 11. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU