Nejen konzumace, ale i výroba ledových vín u nás již prakticky zdomácněla a stále oblíbenější ledové víno není již dávno výsadou jen německy a anglicky mluvících zemí. Objev ledového vína byl naprosto náhodný. Údajně v roce 1794 byli franští vinaři v Německu nuceni sklízet a lisovat hrozny, které jim náhodou zmrzly brzkým příchodem mrazů a výsledkem byli sami velmi příjemně překvapeni. V průběhu 19. století se pak „Eiswein“ , tzn. ledové víno, stalo poměrně běžným produktem v německy mluvících regionech. Obdobné legendy o objevení ledového vína najdeme u nás i v jiných zemích Evropy. V Čechách byly oficiálně dány pravidla pro výrobu ledového vína až novelou zákona o vinohradnictví a vinařství v roce 2000, přestože k známým pokusům o výrobu ledových vín docházelo již záhy po roce 1990.
Jaké zvláštnosti tedy výroba ledového víno vlastně má?
Ledové víno je dovoleno vyrábět jen z hroznů, které byly sklizeny při teplotách minimálně minus 6 °C v průběhu sklizně a i při zpracování zůstaly zmraženy. Získaný mošt pak musí vykazovat nejméně 27 stupňů cukernatosti . K výrobě samotné je tedy zapotřebí spolupráce s přírodou a pokud se tak nestane, a potřebný mráz nepřijde, hrozí znehodnocení celé sklizně. Ne každý rok u nás je tedy vhodný pro sklizeň a výrobu ledových vín. Sklizeň samotná pak probíhá nejčastěji začátkem prosince, kdy se zmrzlé hrozny opatrně sbírají časně ráno, resp. pozdě v noci, za svitu měsíce a reflektorů a při teplotě nejlépe -9 až -11 °C.
Hrozny se pak musí okamžitě lisovat, aby došlo k oddělení lahodného extraktu, obsahující vysoké přírodní cukry, od zmrzlých krystalků vody v bobulích hroznu, a než vyjde slunce, musí být vše připraveno na lisování. Ze 100kg hroznů získáte přibližně 20 litrů ledového vína. Při výrobě běžného vína je to 70-75 litrů. Polohy vinic, na kterých nechávají moravští vinaři dozrávat hrozny a s železnými nervy čekají na ten správný mráz, zůstávají přísně utajovány. Stále je totiž u nás běžné, že úrodu za nás rádi sklízejí ti co „nezaseli“.
Pokud si tedy představíte rizika spojená s přírodou i nenechavým lidským faktorem, náročností sběru a celkové výtěžnosti z kilogramu hroznů, uvědomíte si, proč je ledové víno tak cenné a proč je také někdy nazýváno tekutým zlatem. Na výrobu ledového vína se nejčastěji používají odrůdy Neuburské, Ryzlink rýnský, Chardonnay nebo Veltlínské zelené. Těsně před Vánocemi se dočkali i vinaři ze společnosti Vinné sklepy Valtice, když sklidili při teplotě -9 °C celkem 8,8 tun hroznů odrůdy Veltlínské zelené. Obsah cukru v moštu z této odrůdy pak dosáhl nádherných 40 stupňů cukernatosti.
Co se týká kvality ledového vína patří Česká Republika rozhodně mezi významné světové hráče. To, že produkce kvalitních ledových vín není již jen výsadou tradičních velmocí vyrábějících ledová vína, jako jsou Německo, USA, Rakousko, Švýcarsko, Slovinsko nebo největší světový producent ledových vín Kanada, svědčí hlavně úspěchy našich vinařů na mezinárodních výstavách.
Za největší úspěch českého a moravského vinařství, a to nejen mezi ledovými víny, patří bezesporu ocenění VELKÝ ŠAMPIÓN STOLETÍ, které získalo právě naše ledové víno ze společnosti Vinné sklepy Valtice na vysoce prestižní mezinárodní výstavě vín v americké Panamě - GRAND CHAMPION PANAMA VINOS 2003. Na této světové výstavě porazilo ledové víno z Vinných sklepů Valtice odrůdy Neuburské ročník 2001 i ledová vína právě z takových světových velmocí jako jsou Kanada, Německo nebo Rakousko. ŠAMPIÓNA STOLETÍ si stále ještě můžete objednat přímo ve společnosti Vinné sklepy Valtice nebo je možné si jej zakoupit přes společnost Alko - nealko TVIN, a.s.
Charakteristika:
Ledové víno se vyznačuje nejen vysokým obsahem přírodního cukru, ale také vysokým obsahem extraktivních látek a příjemným intenzivním ovocným až exotickým aroma připomínajícím vůni medu, citrusů i maracuji.
Kombinace s jídlem:
Ledová vína jsou tradičně doporučována k dezertům a moučníkům a díky vysokému obsahu přírodních cukrů a vyváženému obsahu kyselin může být sladkou tečkou za dobrou večeří ať již společně s moučníkem nebo bez něj. Jinak lze ledová vína také doporučit k čerstvému ovoci, ušlechtilým sýrům jako aperitiv a nejmodernější kombinací je dnes k pochoutce – kačení nebo husí játra na medu.
Co je důležité nezapomenout:
Pokud si chcete ledové víno dostatečně vychutnat, je nutné jej podávat při nízké teplotě 7-9°C. Vyšší teplota se může negativně odrazit v kvalitě vašeho zážitku s tímto exotickým nápojem, což by určitě byla škoda.