Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie. Další informace

Agentura Moody's srazila rating Irska o pět stupňů na Baa1

Agentura Moody's srazila rating Irska o pět stupňů na Baa1

Finance.cz, 2010-12-17 09:41:12

Mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service dnes srazila hlavní rating Irska hned o pět bodů, z dosavadní známky Aa2 na stupeň Baa1. Výhled je přitom negativní, což znamená, že agentura může k dalšímu snížení ratingu ještě sáhnout. Záležet bude hlavně na tom, zda bude Irsko schopno v blízké době stabilizovat své veřejné finance.

"Zvýšená nejistota kolem výhledu irské ekonomiky, což byl další rozhodující faktor před dnešním snížením ratingu, je výsledkem trvajícího a výrazného propadu sektoru finančních služeb a realit," uvedla agentura. Ke snížení ratingu ale podle ní přispěl i pokračující pokles objemu úvěrů v soukromém sektoru.

Viceprezident agentury a hlavní analytik státních dluhů Dietmar Hornung řekl, že úvěrovou spolehlivost Irska značně poškodily problémy bank a intervence vlády na jejich podporu. Irská vláda se v době finanční krize za tamní banky zcela zaručila, což je nyní zdrojem problémů.

Minulý týden už ke snížení ratingu Irska sáhla konkurenční agentura Fitch, která jako první z trojice velkých agentur zbavilo Irsko ratingu v pásmu A. Fitch rating Irska snížila o tři stupně na BBB-plus a podnětem jí byla žádost Irska o zahraniční pomoc.

Další aktuality


Nejčtenější aktuality 17.12.2010

09:41 - Agentura Moody's srazila rating Irska o pět stupňů na Baa1Výhled je přitom negativní, což znamená, že agentura může k dalšímu snížení ratingu ještě sáhnout.

11:17 - Sněmovna chce umožnit záložnám, aby se změnily v bankyMusely by ale změnit svou právní formu na akciovou společnost. Sněmovna to dnes schválila v rámci vládní novely, která má zpřísnit regulaci finančního trhu.

08:20 - Američanům zůstanou nižší sazby daně z příjmu i po Novém roceAmerická Sněmovna reprezentantů dnes schválila kompromisní návrh zachovat nižší sazby daně z příjmu pro drtivou většinu americké populace.

Reklama
   
Zajímavé štítky

Zobrazit další štítky
Rejstříky - osoby

    Rejstriky.finance.cz
    Rejstříky - subjekty

      Rejstriky.finance.cz
      Rejstříky - adresy

        Rejstriky.finance.cz