ČSOB Penzijní fondy ocenila Moody’s vysokým ratingem Aa1.cz

30.03.2007 | , ČSOB PF
Tiskové zprávy


Agentura Moody’s udělila v rámci národního ratingu penzijním fondům ČSOB PF Stabilita a ČSOB PF Progres rating Aa1.cz. Tento vysoký stupeň ratingu v rámci České republiky jen potvrzuje, že oba fondy patří na českém trhu k nejlepším penzijním fondům nabízejícím svým klientům dobře zajištěnou investici do budoucnosti.

Rating v první řadě odráží konzervativní investiční strategii vedení fondů, účinné provozní postupy, zdravou strukturu a rozvinutý systém řízení rizik, ale i schopnost fondů dostát svým závazkům vůči účastníkům penzijního připojištění.

Konzervativní investiční strategie
Podle Moody´s prosazují ČSOB PF Stabilita i ČSOB PF Progres konzervativní investiční strategii. Jak je zřejmé z jejich stávajícího složení portfolia aktiv, preferovány jsou domácí a korporátní dluhopisy, které představují 86 % a 83 % aktiv portfolia. Z toho je zhruba 70% podíl investován do českých vládních dluhopisů. ČSOB PF Progres má mírně agresivnější investiční profil, což se projevuje ve vyšším podílu akcií.

Poměrně konzervativní strategie souvisí jednak s investičními limity, které jsou dány zákonem, a také s nutností vykazovat každý rok účastníkům zisk. To nepřímo omezuje progresivnější řízení investic,“ komentuje závěry Moody´s ředitel ČSOB Penzijních fondů Petr Beneš.

Rozvinutý systém řízení rizika
Investiční profil fondů je dále podpořen kontrolami rizikových pozic fondů, které provádí oddělení řízení rizika v týdenních intervalech. Moody´s pozitivně hodnotí vhodnou organizační strukturu, která umožňuje řádné oddělení povinností od řízení rizik. Správcem portfolia obou fondů je ČSOB Asset Management. Moody´s poznamenává, že jak fondy, tak ČSOB Asset Management profitují ze zkušeností Skupiny ČSOB a mateřské společnosti KBC Group, od nichž se očekává manažerská a finanční podpora fondům.

Rostoucí počty účastníků
Moody´s konstatuje, že v posledních letech se fondu ČSOB PF Stabilita dařilo trvale zvyšovat počet klientů i podíl na trhu penzijního připojištění. ČSOB PF Progres oslovující zejména mladší generaci profitoval z rychle rostoucího trendu posledních tří let. Ten vedl ke zvýšení aktiv fondu na úroveň umožňující efektivní řízení portfolia a jeho diverzifikaci. Loni vzrostl počet účastníků ČSOB penzijních fondů o 87 tisíc. Tržní podíl fondů se tímto výsledkem meziročně posílil o více než procento na 14,4 %. ČSOB PF Progres za poslední tři roky zvýšil počet účastníků z 15 tisíc na 160 tisíc, tedy více než desetinásobně. Současně pak vzrostl objem jeho aktiv ze 331 milionů Kč na více než 3,3 miliardy Kč.

Těší nás, že jsme těchto výsledků dosáhli především rozšířením naší prodejní sítě podpořené výbornými čísly o zhodnocení fondů,“ uvedla Kateřina Štěrbová, odpovědná za obchod a marketing penzijních fondů ve skupině ČSOB.

Zvyšující se průměrné měsíční příspěvky
Podle Moody´s zaznamenávají ČSOB Penzijní fondy kromě růstu účastníků i další ještě důležitější skutečnost - růst průměrných měsíčních příspěvků.

„Přestože nás Moody´s ve své zprávě pochválilo, musím přiznat, že s vývojem průměrných příspěvků nejsem plně spokojena. V tomto směru nás čeká ještě hodně práce vysvětlit lidem co dělat, aby udrželi svůj životní standard ve stáří,“ dodala Štěrbová.

Hodnocení podle národního ratingu (National Scale Ratings) Moody´s jsou zamýšlena jako relativní porovnání důvěryhodnosti dluhopisových emisí a jejich emitentů v rámci dané země, což účastníkům trhu umožňuje lepší diferenciaci relativního rizika. Národní hodnocení se od „globálních“ liší tím, že tato hodnocení nelze plně srovnávat s celosvětovými hodnoceními Moody´s, ale pouze v rámci dané země. Hodnocení v rámci národního ratingu České republiky jsou označeny příponou .cz, přičemž nejvyšším stupněm může být rating Aaa.cz.

 

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy