Není nad aktivní letní dovolenou

11.06.2007 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Počet lidí, kteří se rozhodnou strávit letní dovolenou aktivním způsobem každoročně stoupá. A není divu zajímavých destinací, které lze navštívit s trekovou holí v ruce, v sedle horského kola či ze zpěněné vodní hladiny je opravdu hodně.

Téma týdne: Dovolená v zahraničí pokaždé jinak

Způsobů jak strávit letní dovolenou je celá řada, někdo má rád polehávání na pláži u moře, jiný preferuje organizovaný poznávací zájezd po kulturních památkách. Kromě těchto relativně klidných způsobu lze však letní dovolenou strávit i trochu jinak – aktivněji. Právě dovolená na pláži, ať už u moře či u některé z českých přehrad či rybníků bylo po léta pro letní dovolenou průměrného Čecha. S příchodem nové generace se však preference našinců začínají pomalu ale jistě měnit. Dnes tak už není problém zaslechnout několikrát za den češtinu ať už jste na feratách v Dolomitech, na kole na Korsice či na přechodu horského masívu v Rumunsku nebo na Ukrajině. Ptáte, co na takto strávené dovolené může být vlastně zajímavé? Je toho opravdu hodně. Když pomineme spoustu spálených kalorií a zvýšenou fyzickou kondici, odmění se vám aktivně strávená dovolená i spoustou sportovních zážitků, pohledů do krásné krajiny či nově navázaných přátelství, jaká byste při slunění u vody jen těžko získali.

Na aktivní či jinými slovy sportovní dovolenou můžete vyrazit buď na vlastní pěst, nebo si zakoupit již předem připravený a zorganizovaný “zájezd“ od některé ze specializovaných cestovních kanceláří. Pod pojmem aktivní dovolená si lze představit opravdu hodně věcí, nicméně dá se říci, že nejčastěji jezdíme na vodu, na kolo či na hory. Podívejme se tedy kam za jednotlivými výše zmíněnými aktivitami vyrazit, a to u nás i ve “zbytku“ Evropy.


Dovolenou na kole můžeme strávit prakticky kdekoliv

 

Velkou výhodou bicyklu je jeho velká variabilita. Dovolenou na kole může strávit každý dle svého gusta. Milovníci hor a kopců mají u nás k dispozici Krkonoše, Šumavu či Beskydy, v zahraničí pak Alpy, Korsiku, Východní Karpaty či Skotskou vysočinu. Patříte-li mezi ty, které “zprudí“ i jakákoliv vyvýšenina v dohledu, není problém vyrazit na Vinařské stezky na Jižní Moravě, k maďarskému Balatonu či za tulipány do Holandska. Na kolik taková dovolená přijde? Záleží samozřejmě vždy na destinaci a počtu dní, ale přes 15.000, které cestovce zaplatíte na osobu za 14 dní v  Norsku či na Sicilií byste se v drtivé většině případů dostat neměli.


Alpy lákají nadmořskou výškou, Karpaty zase divočinou

 

Různých horských masivů máma v Evropě i u nás opravdu požehnaně. Nicméně celému kontinentu dominují dva hlavní horské systémy – Alpský na západě a Karpatský na východě. Dovolená na horách patří mezi ty nejobtížnější a nejzrádnější (především kvůli počasí) na druhou stranu vás ovšem dokáže bohatě odměnit krásnými výhledy a hodnotnými sportovními zážitky. Chcete li zažít trochu adrenalinu a slovo závrať je vám cizí, zkuste se vypravit do italských Dolomit. Tamní feráty jsou opravdovou výzvou. Pokud vám vadí davy turistů a očekáváte od hor spíše klidnou a liduprázdnou přírodu, namiřte si to na východ do méně známých ukrajinských či rumunských horských masivů. Dovolená strávená v horách a kopcích odlehčí vaši peněženku od 5.000 do 15.000 za osobu v závislosti na destinaci, počtu dní a zvoleném ubytování.


Na vodu za pohodou i adrenalinem

 

Jen málokterá dovolená vám poskytne tak rozdílné zážitky, jako ta strávená na vodě. Voda je totiž nezkrotný živel. Někde bouří a duní na kamenech, žene se mezi stěnami skal aby se nakonec se utišila a zklidnila v nížinách tekouc vstříc moři. Stačí si jen vybrat míru dobrodružství, které jste ochotni podstoupit, jestli radši řádíte na jarní vodě či dáváte přednost pohodové letní vodní turistice. Mezi naše nejznámější řeky patří Vltava, Lužnice či Ohře. V zahraničí se pak nejvíce sjíždí norské či slovinské řeky. Valnou většinu zájezdů (snad s výjimkou 14 dní v Norsku) pořídíte do 10.000 korun na osobu.

 

DovolenáZpůsobů jak strávit letní dovolenou v zahraničí je celá řada. V naší pravidelné rubrice finančních tipů a triků se tentokrát dočtete, že nad aktivně strávenou dovolenou není, že pobytové zájezdy u moře slouží především k odpočinku, kam vyrazit za poznáním a kam naopak za studiem.

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ