Jak získat práci v institucích Evropské unie

07.06.2007 | , Finance.cz
EU


Občané České republiky mají na základě členství země v Evropské unii možnost ucházet se o práci i v orgánech a institucích EU. Stačí si vyhledat informace o aktuálních výběrových řízeních a na některé se přihlásit.

Po vstupu České republiky do Evropské unie získali čeští občané možnost ucházet se o práci i v orgánech a institucích EU. Tyto pracovní pozice, které jsou určeny pro zkušené odborníky i pro uchazeče bez vysokoškolského vzdělaní a bez dlouhodobé předchozí praxe, mohou výrazně napomoci v profesním růstu. Druh práce však závisí nejen na zvolené instituci a profesní kategorii, ale také na schopnostech a motivaci uchazeče. Pokud například získá pracovník v některé z institucí EU určitou praxi a prokáže požadované schopnosti, získá možnost pravidelného postupu.


Pro koho je práce určena

Práce v institucích Evropské unie je určena pro absolventy vysokých škol, pro vědce a výzkumné pracovníky, pro lingvisty, pro absolventy všech oborů a také pro uchazeče bez vysokoškolského vzdělání. Například pro uchazeče bez větší odborné praxe je při nástupu určena kategorie AD5 (referent, nově označována A*5). Uchazečům s minimálně tříletou praxí v oboru je určena již vyšší platová třída, například AD6 (A*6). Většina pracovních příležitostí pro absolventy vysokých škol je v oblasti administrativy a řízení. Absolventi mohou například spolupracovat na návrhu nové legislativy životního prostředí, podílet se na jednáních se státy mimo Evropskou unii, pomáhat s realizací společné zemědělské politiky či se podílet na konkrétních vědeckých výzkumných programech.


Typy prací

Aby mohli noví zaměstnanci v institucích Evropské unie úspěšně vykonávat svoji práci, je jim poskytnuto speciální školení. Úvodní kurzy jsou povinné a na další zaměřené na rozvoj řídících schopností či na danou profesi je možné se přihlásit dobrovolně.V institucích Evropské unie je možné získat buď stálý pracovní poměr nebo stáž. Stálý pracovní poměr může být buď trvalý (tzv. úředníci Společenství) nebo dočasný na přesně stanovenou dobu. V orgánech EU je možné pracovat ve dvou kategoriích. První kategorie se nazývá AD (administrátoři) a zahrnuje odborné a manažerské pozice všech úrovní od odborného referenta až po generálního ředitele. Druhá kategorie je označována jako AST (asistenti) a označuje odborné asistentky, specializované, administrativní a pomocné pracovní síly. Stáže jsou určeny pro absolventy vysokých škol, kteří by se v budoucnu jako vysokoškolsky vzdělaný člověk chtěli ucházet o práci v EU a nyní by chtěli na stáži v některé z institucí získat cennou profesní zkušenost. Tyto stáže jsou v délce 3 - 5 měsíců a organizují je Evropský parlament, Rada Evropské unie, Evropská komise, Soudní dvůr, Účetní dvůr, Evropský hospodářský a sociální výbor, Výbor regionů a Evropský ombudsman. Vybraní stážisté mohou během své stáže dostávat malý příspěvek na bydlení či pouze stipendium nebo jiný příspěvek. Co se týká práce stážistů, většinou jsou pověřováni podobnými úkoly jako mladí úředníci kategorie AD.


Kam se obrátit

Vzory testů, které jsou určeny pro výběrová řízení do institucí Evropské unie, si můžete zdarma stáhnout z internetových stránek portálu Evropské unie.Organizací výběrových řízení na pozice vysoce kvalifikovaných pracovníků pro všechny orgány a instituce Evropské unie se od roku 2003 zabývá Evropský úřad pro výběr pracovníků (EPSO). Při požádání může Evropský úřad pro výběr pracovníků pomoci také orgánům, institucím či agenturám Evropské unie s organizací jejich vlastních výběrových řízení. Tento úřad byl zřízen proto, aby byl při výběru pracovníků do všech institucí zaručen stejný postup na základě jednotných zásad. „Zájem o práci u Evropské unie je často vůbec jedním z prvních kontaktů občanů EU s orgány a institucemi EU. Doposud se zájemci museli prokousávat džunglí nejrůznějších orgánů a institucí, procedur a harmonogramů, jež postrádaly vzájemnou souvislost, a byly tak pro uchazeče velmi matoucí. Od roku 2003 je EPSO jedinou kontaktní institucí, která uchazečům poskytuje informace, zpracovává jejich žádosti a zodpovídá za praktickou organizaci vstupních testů. Výsledkem jsou lepší služby občanům, nižší administrativní náklady pro daňové poplatníky a lepší image orgánů Evropské unie," uvedl Roger Grass, předseda řídícího výboru Evropského úřadu pro výběr personálu a tajemník Evropského soudního dvora.


Jak probíhá výběr zaměstnanců

Výběr zaměstnanců probíhá prostřednictvím otevřených výběrových řízení, která jsou zveřejňována v denním tisku, v časopisech členských států EU, ve speciálních přehledech, na internetu a v Úředním věstníku. Oznámení o výběrovém řízení obsahuje specifikaci charakteru práce, počet míst na seznamu úspěšných uchazečů, požadovanou kvalifikaci či praxi. Samotné výběrové řízení zpravidla začíná vyřazovacími testy, které ověřují slovní a numerické uvažování uchazečů, jejich vědomosti o Evropské unii a někdy i test odborných znalostí. Po prvních vyřazovacích testech přichází na řadu písemná zkouška a poslední fází výběrového řízení je ústní pohovor. Následně jsou vybráni uchazeči s nejlepšími výsledky, kteří jsou zapsáni do seznamu úspěšných uchazečů. Pokud se v některém z orgánů EU objeví volné místo, příslušní pracovníci ze seznamu úspěšných uchazečů vyberou několik pracovníků a pozvou si je k ústnímu pohovoru.


Jak se přihlásit

Na většinu výběrových řízení se mohou uchazeči přihlásit on-line prostřednictvím internetových stránek Evropského úřadu pro výběr pracovníků. Někdy se však v nabídce objeví i výběrová řízení, na která je možné se přihlásit pouze prostřednictvím papírové přihlášky zaslané poštou. Bližší údaje k jednotlivým výběrovým řízením si můžete přečíst jak na webových stránkách EPSO, tak i v inzerátech v tisku. Důležité informace o výběrových řízeních včetně jejich seznamu naleznete také na webových stránkách Ministerstva zahraničních věcí ČR, na EuroBrussels či na Generálním direktorátu personalistiky a administrativy Evropské komise.

 

Zdroj: EPSO, Euroskop

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát