Uplynulý týden očima redakce

26.06.2007 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Podle realitních kanceláři šla loni cena nemovitosti nahoru a tento trend se nezmění ani v příštích letech. Jaké jsou pro to důvody? ČEZ si zlepšuje kapitálovou strukturu výkupem vlastních akcií. Proč? Více v našem pravidelném komentáři.


Ceny nemovitostí rostou i kvůli obavě ze zvýšení DPH

 

Cena rodinných domů se v České republice loni zvýšila v průměru o více než čtyři procenta. Ve srovnání s předloňskem se počet zájemců o rodinné domy zvýšil o 7 %. Ceny nemovitostí se pak budou zvyšovat i letos, a to v průměru o pět procent, hlavně ve velkých městech. Ceny rodinných domů a stavebních pozemků i míra jejich růstu se však samozřejmě liší kraj od kraje. Důvodem růstu ceny je zvyšující se poptávka Čechů po vlastním bydlení.

Ačkoliv ceny nemovitostí u nás rok od roku rostou, roste i počet poskytnutých hypoték – a to poměrně výrazným, více než třicetiprocentním tempem. Ptáte se, jaký je důvod rostoucí obliby hypoték, když naše nemovitosti zdražují. Tak předně není to důvod jeden, ale hned několik:

  • Úrokové sazby hypoték, přestože za poslední rok o cca procento vzrostly, jsou u nás na nejnižší úrovni z celé EU
  • Banky se na hypotéky začaly ve větší míře orientovat – snížily a uvolnily podmínky pro jejich poskytnutí a zaměřily na ně své marketingové strategie
  • Vlastní bydlení si nyní pořizují populačně silné sedmdesáté ročníky
  • Růstu pomáhá i probíhající deregulace nájemného

Posledním faktorem, který si zaslouží zvláštní pozornost je obava lidí ze zvýšení DPH na stavební práce. ČR totiž na konci letošního roku skončí výjimka, kterou má u Evropské unie. Po jejím skončení se DPH na stavební práce zvýší ze současných pěti na 19 procent. Naše předchozí vláda však vymyslela, jak toto zvýšení obejít, a to novou definicí sociálního bydlení. Dnes již máme vládu novou a definice sociálního bydlení za necelý rok prošla poměrně bouřlivým vývojem až se ustálila na tomto znění. Do kategorie sociálního bydlení budou spadat byty s výměrou podlahové plochy do 120 m2 a domy s výměrou do 350 m2. Definici sociálního bydlení musí schválit Evropská komise a vláda musí sníženou sazbu DPH u bydlení prosadit do českého právního řádu. Brusel má však v tomto případě malé pravomoci a navíc sociální bydlení využívají i jiné země EU, jako například Francie, Belgie, Řecko, Španělsko, Itálie či Lucembursko. Na schválení zapracování sociálního bydlení máme tedy na první pohled stále dost času. Na pohled druhý už ale situace tak jednoduchá není. Pozice naší současné vlády se totiž není zrovna stabilní a prosazení příslušných zákonů v parlamentu určitě nebude snadnou záležitostí. Nám tak nezbývá než doufat, že zdravý rozum nakonec zvítězí a sociální bydlení v navrhované formě nakonec projde, jinak budeme za nemovitosti platit od nového roku podstatně více.


ČEZ skupuje vlastní akcie

 

Energetická společnost ČEZ už odkoupila pětinu plánovaného objemu vlastních akcií. Firma již nakoupila na pražské a varšavské burze zhruba 12 milionů vlastních akcií, což představuje 2 procenta základního kapitálu. ČEZ za vlastní akcie dosud zaplatil 12,765 miliardy korun, což představuje průměrně 1065 korun za kus. Aktuální kurz na pražské burze je zhruba 1055 korun za akcii. Není bez zajímavosti, že ČEZ kupuje vlastní akcii v době, kdy vláda na kapitálovém trhu prodává prostřednictvím České spořitelny sedmiprocentní balík akcií. Ministerstvo financí detaily obchodu tají, není zatím ani zřejmé, zda už se s prodejem akcií začalo. Šéf pražské burzy Petr Koblic k tomu minulý týden řekl, že stát sice nemá jediný důvod podrobnosti zveřejňovat, ale právě z  toho, že stát zatím nic nezveřejnil, má pocit, že se dosud nic neprodalo. Firma nakupuje vlastní akcie na základě rozhodnutí dubnové valné hromady, na níž akcionáři schválili záměr managementu nakoupit až 59,22 milionu vlastních akcií, což představuje deset procent základního kapitálu. ČEZ je dlouhodobě nejziskovější českou společností. Je však také odborníky často kritizován za nevhodnou kapitálovou strukturu, protože je příliš málo zadlužen. Na první pohled paradox, na druhý pohled nezpochybnitelný fakt. Obecně jsou totiž náklady vlastního kapitálu vyšší než náklady kapitálu nižšího. Samozřejmě toto platí, jen pokud není společnost přeúvěrována.

Autor článku

Michal Ruml


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ