Nejméně 15 mladým firmám pomůže nový podnikatelský inkubátor v Brně

28.06.2007 | , CzechInvest
Tiskové zprávy


V Brně-Komárově se dnes slavnostně otevírá nový podnikatelský inkubátor. Zařízení, které pomáhá nápaditým firmám v začátcích podnikání, bude provozovat brněnský VÚSH a.s. Ten do něj také investuje nezbytných 30 milionů korun.

Část financí ovšem získá zpět od Evropské unie, a to díky podpoře z programu Prosperita. V inkubátoru najde zázemí nejméně 15 perspektivních firem.

Podnikatelské inkubátory vytvářejí příznivé prostředí pro vznik inovativních firem a připravují podmínky pro spolupráci mezi výzkumnými organizacemi, školami a soukromými podniky,“ vysvětluje Roman Čermák, generální ředitel Agentury pro podporu podnikání a investic CzechInvest. „Stručně řečeno: Pokud máte výborný nápad, ale nemáte zkušenosti natož finance, útočiště najdete právě v některém z podnikatelských inkubátorů.

Na projekt inkubátoru jsme získali podporu z programu EU Prosperita a faktem je, že bez přispění Evropské unie by inkubátor nevznikl,“ přiznává Petr Mandelík, ředitel Podnikatelského inkubátoru Brno-Jih. „Podpoříme především inovativní firmy s vazbou na stavebnictví a nové technologie. Čerstvým podnikatelům nabídneme 455 metrů čtverečních připravených prostor za zvýhodněné nájemné, pomůžeme se zpracováním podnikatelského  záměru,  účetnictvím a zajistíme i právní nebo vědecké poradenství. V současné době stále ještě hledáme vhodné firmy nebo i jen nápadité podnikatele, kterým bychom mohli nabídnout podporu.

Na inkubátor v další etapě naváže i školící středisko a inovační centrum. Tyto instituce pak společně vytvoří Vědeckotechnický park Brno-Jih,“ poodhaluje plány do budoucnosti předseda představenstva VÚSH, a. s. Jiří Veselý. „Tím zřejmě nejzajímavějším, co vědeckotechnické parky výrazně ulehčují, je transfer technologií. Připravit vynikající produkt je jedna věc, ale úspěšně ho uvést na trh, to je věc druhá. Vědeckotechnické parky pomohou s obojím.

Inkubátor a celý budoucí vědeckotechnický park především pomohou přenášet výsledky z výzkumu probíhajícího na VUT v Brně rychleji do praxe,“ říká Karel Rais rektor Vysokého učení technického v Brně, které je partnerskou vysokou školou projektu. „Díky inkubátoru získávají naši talentovaní studenti další příležitost uplatnit své nápady přímo v Brně. Podpora výzkumu v regionu jižní Moravy je přirozeně jednou z našich nejvýznamnějších priorit.

V Brně už čtyři roky funguje Technologický inkubátor VUT, který hostí třicet začínajícících inovačních firem, a vedle něj se navíc právě dokončuje další budova určená pro podobné účely. Dále vzniká specializovaný inkubátor pro biotechnologické firmy, který vyroste v kampusu Masarykovy univerzity. Všechna tato zařízení provozuje Jihomoravské inovační centrum. „Zatímco naše inkubátory se zaměřují na informační technologie, elektrotechniku, strojírenství a biotechnologie, budova v Komárově bude hostit především firmy z oblasti stavebnictví. Bude tak vhodně doplňovat nabídku služeb po začínající firmy,“ říká Jiří Hudeček, ředitel Jihomoravského inovačního centra.

V Brně budou zanedlouho stát tři podnikatelské inkubátory,“ vypočítává Roman Onderka, primátor města Brna, které je jedním z partnerů projektu. „Je nemyslitelné, že by si navzájem konkurovaly – právě naopak. Brno se v posledních letech stalo doslova magnetem pro sofistikované investice a nové instituce podporující vědu a výzkum jsou zárukou, že příliv moderních podniků bude pokračovat i v dalších letech.

Inkubátor Brno-Jih získal podporu z Operačního programu Průmysl a podnikání, konkrétně z programu Prosperita. Díky němu Evropská unie podpoří celkem 31 projektů dotací 1,6 miliardy korun. Pro roky 2007-2013 navazuje na Prosperitu stejnojmenný program. Hlavní odlišností nováčka je to, že má pro české podnikatele a akademiky připraveno ještě více financí.

V Jihomoravském kraji získá dotaci z Operačního programu Průmysl a podnikání celkem 194 různých projektů. Ministerstvo průmyslu a obchodu mezi úspěšné žadatele rozdělí více než jednu miliardu korun. Jihomoravský kraj je výjimečný především v absolutních počtech podávaných žádostí o dotace. V rámci ČR by se v tomto pomyslném hodnocení umístil na prvním místě.


PODNIKATELSKÉ INKUBÁTORY
 
Mezi základní služby poskytované podnikatelskými inkubátory patří cenové zvýhodněné prostory pro podnikání, konzultační a poradenské služby, různá školení, vzdělávací akce, snadný přístup k informacím a databázím, sekretářské služby, možnost používat kancelářské vybavení i ostraha objektů nebo možnost parkování.

Pro přijetí do inkubátoru musí podnikatel zpravidla vyplnit žádost a vypracovat stručný podnikatelský plán. Návod, jak psát business plan, mohou podnikatelé najít například na internetových stránkách agentury CzechInvest. Žádost pak posoudí provozovatel inkubátoru. Šanci uspět mají především firmy, které nabízejí neotřelé nápady a přicházejí s čerstvými myšlenkami.


KONTAKT NA PODNIKATELSKÝ INKUBÁTOR BRNO-JIH

Petr Mandelík
Ředitel Podnikatelského inkubátoru Brno-Jih
tel: +420 777 635 758
email: mandelik@vtpbrno.cz

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy