Hypoteční banka: první polovina roku 2007 trhá rekordy v hypotékách

11.07.2007 | , Hypoteční banka
Tiskové zprávy


Růst mezd a životní úrovně, pokles nezaměstnanosti, silné ročníky současných třicátníků, kteří zakládají rodiny, a stále se rozvíjející trh bydlení. Především díky těmto faktorům vzrostl objem hypoték poskytnutých Hypoteční bankou v první polovině letošního roku oproti stejnému období vloni o 66 %.

O 38 % se zvýšil počet úvěrů a pozadu nezůstala ani průměrná výše hypotéky, která vzrostla o 20 % na 1,6 milionu korun. Celkem 12 913 nových klientů si půjčilo 21,3 miliardy korun.

„Zájem o hypotéky zvyšují nové produkty a služby, které zrychlují a zjednodušují vyřízení úvěru. Nedávno jsme například představili hypotéku se 40letou splatností, bezplatné expresní ocenění nemovitosti, obstarání výpisu z katastru zdarma nebo hypotéku on-line, která se dokonce stala Novinkou roku v soutěži Zlatá koruna 2007,“ vysvětluje Petr Hlaváč, náměstek pro věci úvěrové Hypoteční banky.
 
Počet a objem hypoték výrazně rostl i přes mírné zvýšení úrokových sazeb. „Cena peněz začala na mezibankovním trhu stoupat po zvýšení sazeb ČNB, k němuž došlo 1. června,“ vysvětluje Petr Hlaváč a dodává: „Od té doby se zvýšila zhruba o půl procentního bodu.“

I když se očekává další růst sazeb, Petr Hlaváč nepředpokládá, že by měl tento faktor výrazněji ovlivnit zájem o hypoteční úvěry. „Vše nasvědčuje, že letošní rok bude co do počtu i objemu hypoték opět rekordní,“ uzavírá Petr Hlaváč.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy