ČAP vydává výroční zprávu 2006

04.09.2007 | , ČAP
Tiskové zprávy


Česká asociace pojišťoven (ČAP) zveřejnila výroční zprávu za rok 2006. Výsledky potvrdily finanční stabilitu pojistného trhu. Předepsané pojistné se zvýšilo v roce 2006 o 4,2 %, celková pojištěnost v loňském roce souhrnně dosáhla výše 3,8 %. 

Český pojistný trh pokračuje v mírně růstovém trendu, což dokazuje objem předepsaného pojistného, který od roku 2001 stoupá. Z údajů členských pojišťoven je zřejmý nárůst předepsaného pojistného proti roku 2005 u životního pojištění o 4,9 % na 47,1 mld. korun, v oblasti neživotního pojištění o 3,1 % na 73 mld. Kč. Významný podíl na zvýšení neživotního pojištění mělo zejména pojištění úvěrů (+ 105,4 %) či havarijního pojištění námořních a říčních plavidel (+ 33,8 %).
 
„Pojistný trh se v České republice v roce 2006 rozvíjel příznivě. Tempo růstu předepsaného pojistného však nedosáhlo takové úrovně, aby se zvýšila celková pojištěnost a Česká republika se přiblížila průměrné úrovni tohoto ukazatele v Evropské unii,“ zdůrazňuje v úvodu zprávy prezident ČAP Ladislav Bartoníček.

V porovnání s ostatními členskými státy EU zůstává Česká republika podílem pojistného na HDP přibližně na polovině průměru. Nicméně z desítky nových členů ji v tomto parametru předstihlo pouze Slovinsko, Malta a Kypr. Přestože se celková pojištěnost u nás mezi lety 1992 a 2006 zvýšila z 2,6 na 3,8 %, i nadále zůstává pod průměrem EU.

Výroční zpráva asociace za rok 2006 se podrobně zabývá regulací a vývojem pojistného trhu v České republice, vymezuje české pojišťovnictví v rámci Evropy, shrnuje hlavní aktivity ČAP za loňský rok a dále a nastiňuje projekty, jimiž se chce zabývat v roce 2007. Důležitou součástí VZ jsou podrobné statistické údaje.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy