Leasing s jistotou v zádech

14.09.2007 | , Finance.cz
LEASING A SPLÁTKY


V posledních dvou letech výrazně roste zájem klientů o financování nových vozů. Vedle vozů nejrozšířenějších značek si lidé pořizují na splátky také luxusní vozy jako například Jaguar, Porsche, Aston Martin nebo Lexus. Existuje nějaká jistota, že vámi vybraná leasingová společnost nejsou podvodníci?

Téma týdne: Asociace od A do Z

Na finančním trhu operují desítky společností, které vám s radostí umožní koupi vytouženého předmětu na splátky. Vedle nemovitostí, jsou to každopádně automobily, jež jsou nejčastěji nakupované na dluh. 97 % objemu všech leasingových obchodů a většina nebankovních úvěrů i prodejů na splátky pro spotřebitele je realizována společnostmi, které jsou členem České leasingové a finanční asociace (ČLFA).


To nejmenší, co můžete udělat


U každé z 76 sdružených firem narazíte na rozdílné poplatky, podmínky či přístup, ale jedno mají společné – měly by se řídit určitým kodexem, který upravuje jejich jednání. Což nemáte zaručené u zbývajících 3 %... To nejmenší, co můžete tedy udělat, je nakouknout na stránky ČLFA a zjistit si základní údaje o té či oné leasingové firmě.


ČLFA pro firmy


ČLFA, fungující od roku 1991, zpočátku sdružovala pouze firmy zabývající se finančním a operativním leasingem. Postupem času rozšiřovala svou oblast působení i na nebankovní finančními produkty a jejími členy se staly i někteří poskytovatelé spotřebitelských úvěrů, prodejů na splátky a factoringu. Proto v jejím názvu naleznete od roku 2005 i slovo „finanční“.

Asociace pomáhá firmám tím, že se podílí na přípravě právních předpisů, na jejich výkladu a na udržování nekomerčních vztahů se zahraničními sdruženími. Organizuje také výměnu zkušeností svých členů a zaměřuje se i na hlubší analýzu řady aktuálních problémů domácího leasingu, spotřebitelských úvěrů a prodejů na splátky, včetně trendů dalšího rozvoje nebankovních finančních produktů v české ekonomice. Je zřejmé, že ČLFA je ve velké míře užitečná pro samotné poskytovatele leasingu – čím může ale pomoci koncovým spotřebitelům?


ČLFA pro jednotlivce


Asociace vám podá informace o svých členech. Zájemcům o uzavření konkrétních leasingových, splátkových a úvěrových obchodů umožní bližší pohled na jejich budoucího obchodního partnera. Na jejich www stránkách naleznete sami například základní informace o leasingu, včetně právní úpravy, pojištění v leasingu či mimořádných ukončení leasingových smluv. Můžete rovněž nakouknout do seznamu členů ČLFA, kde objevíte třeba i jejich údaje o objemu poskytnutého leasingu za poslední rok. K dispozici jsou i poměrně detailní statistiky o leasingovém trhu – tříděné po čtvrtletích. V neposlední řadě zde naleznete i aktuální seznam vozidel v leasingu, což může mnohým poskytnout zajímavé nahlédnutí.

 

Asociace od A do ZNa finančním trhu působí celá řada finančních subjektů v různých oblastech. Ty jsou sdruženy do asociací, jejichž cílem je ochrana zájmů svých členů a celého trhu. Právě asociacím byli věnovány finanční tipy a triky tohoto týdne, když jsme se podívali postupně do oblasti bankovnictví, investování, pojištění a leasingu.

Autor článku

Tomáš Skolek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: LEASING A SPLÁTKY