Široká nabídka zajištěných fondů ČSOB umožňuje vytvářet zajištěná portfolia

24.09.2007 | , ČSOB
Tiskové zprávy


S tržním podílem 65 % je ČSOB jasnou jedničkou na českém trhu v nabídce zajištěných fondů.

Během své historie již investorům nabídla celkem 175 zajištěných fondů, přičemž 161 bylo vydáno v českých korunách. započítáme-li i emise připravené primárně pro investory z jiných zemí, drží v současné době klienti ČSOB 240 různých zajištěných fondů. Řada z nich již dospěla své splatnosti a investoři si díky nim připsali mnohdy velmi zajímavé výnosy. Dosavadním českým „rekordmanem“ zajištěných fondů je ČSOB Reverzní Click 1, který v přepočtu na roční výnos, dosáhl zhodnocení 11,25 % p.a.

 „Naše široká nabídka zajištěných fondů má velkou výhodu. Každý investor si může najít to, co mu vyhovuje a vybrat si fond dle hlediska délky, toho jak je konzervativní nebo dynamický, jaký má zajištěný výnos, na co je navázán a podobně,“ komentuje strategii ČSOB Jan Barta, generální ředitel ČSOB Investiční společnosti, která ve spolupráci s KBC pro celou Skupinu ČSOB zajištěné fondy připravuje. „Díky naší široké nabídce lze ze zajištěných fondů vytvářet i samostatná portfolia. Dopředu se nedá s určitostí říci, kolik který zajištěný fond přesně vydělá, ale pokud má klient fondů více, je velká pravděpodobnost, že se jeho výnos bude blížit tomu průměrnému. V případě zajištěných fondů ČSOB průměrné roční zhodnocení přesahuje 5,5 %. Klienti si tak mohou ze zajištěných fondů vytvořit vlastní portfolio, ve kterém bude stále nějaký splatný a rozhodovat se, zda prostředky budou dále investovat nebo je použijí na vlastní spotřebu,“ doplňuje další možnosti Jan Barta.

Portfolio složené ze zajištěných fondů se stává stále populárnějším. Přispívá k tomu i fakt, že vytvoření portfolia zajištěných fondů je velmi snadné a dostupné i pro drobné investory. Jednotlivé zajištěné fondy ČSOB lze totiž nakupovat již od 5 000 Kč.

Běžnému investorovi by mělo stačit portfolio složené ze tří zajištěných fondů. „Doporučujeme rozložit prostředky do portfolia fondů vázaných na různá aktiva, jakými jsou např. akcie, měny či komodity. Dále je možné portfolio skládat z fondů zaměřených na různé regiony. Výhodou je také mít u jednotlivých fondů různý způsob výpočtu výnosu,“ upřesňuje ideální složení portfolia Jan Barta. S výběrem konkrétních fondů kvalifikovaně poradí investiční poradce přímo na pobočce.

Pro běžného českého investora je typické, že požaduje ochranu investované částky, tj. vysokou bezpečnost, a k tomu očekává zajímavý výnos. To vše zajištěné fondy ČSOB dobře splňují. Peníze vložené do zajištěných fondů jsou navíc snadno dostupné a klient má vždy možnost využít investované prostředky kdykoliv před splatností.

I mezi zajištěnými fondy se však roční výnosy mohou výrazně lišit. „Rozlišujeme fondy konzervativnější, jejichž výnosy se pohybují okolo 5 % a fondy dynamičtějšího charakteru, které svým investorům přinášejí výnosy přesahující 10 %. K těm se řadí dynamické růstové struktury vázané na koš světových akcií nebo asijský region,“ komentuje výnosnost jednotlivých typů fondů Jan Barta. I přesto, že konzervativní struktury zajištěných fondů nabízejí menší potenciál výnosu, přinášejí investorům jistotu podstatně vyššího zhodnocení, než kterého by docílili prostřednictvím termínovaných vkladů.

„Průměrný výnos zajištěných fondů splatných v roce 2006 a 2007 byl zatím 5,86 % ročně. Výhodou je navíc to, že tento výnos je pro občany osvobozen od daně,“ doplňuje Jan Barta. Jako příklad velmi zajímavé investiční příležitosti se ukázala Asie. Výnos fondu ČSOB Asijského růstu 1 převýšil 20 % za méně než 2 roky. „Podobné výsledky očekáváme i od fondu Vodního bohatství, který jsme uvedli na jaře tohoto roku nebo od nedávno uvedeného fondu Komodity 1, který cíloval stoupající cenu komodit na světových trzích,“ uzavírá Jan Barta.

ČSOB při přípravě svých zajištěných fondů těží ze zkušeností Skupiny KBC, která je v zajištěných strukturách evropskou jedničkou. Své výsadní postavení si KBC zajistila především díky široké nabídce a kvalitně skládanému portfoliu každého z fondů. Skupina KBC připravuje více než 30 zajištěných struktur každý měsíc. Také ČSOB každý měsíc připravuje minimálně 3 nové různé zajištěné fondy a jeden produkt vázaný na životní pojištění. Pokud sečteme všechny distribuční kanály, prostřednictvím kterých jsou zajištěné fondy nabízeny (ČSOB, ČSOB Privátní banka, Poštovní spořitelna a ČMSS), není výjimkou pokud je některý měsíc uvedeno více než 10 nových zajištěných fondů.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy