Jak oslavit a poté i "přežít" Silvestra?

28.12.2007 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Petardy či ohňostroje a nutno říci i alkohol dnes k Silvenstru neodmyslitelně patří. My vám poradíme, jak zábavní pyrotechniku kupovat, a na co jejím používání dávat pozor a jak se vypořádat z následky nadměrného požívání alkoholických nápojů.

Téma týdne: Nový rok přichází

Snad každý z nás si už na Silvestra odpálil nějakou tu raketu, či alespoň bouchnul petardu. Odpalování různých druhů legální i nelegální, kupované i „po domácku“ vyrobené pyrotechniky bývá často jedna z prvních činností, kterou mnozí lidé zahájí nový rok. Ne vždy to ale skončí šťastně a ne vždy zakoupená pyrotechnika splní naše očekávání. Nabídka zábavní pyrotechniky v obchodech je zvláště před vánočními svátky poměrně pestrá. Mezi nejprodávanější a v současnosti nejoblíbenější produkty patří především kompakty,  kulové pumy, rakety a petardy. Zábavní pyrotechniku lze pořídit na specializovaných stáncích, v hypermarketech, obchodech s žertovným zbožím, nebo na internetu. Velkou nabídku mají před vánoci především v hypermarketech, bohužel právě často zde zákazník zohlední pouze obal výrobku a výsledným efektem je poté zklamán. „Při výběru pyrotechniky, například v současnosti nejprodávanějších kompaktů je lepší se orientovat spíše podle hmotnosti kompaktu, než podle  jeho rozměrů a atraktivního obalu“, nám řekl majitel specializovaného obchodu Marek Hynšt.

Při nákupu je dobré si zkontrolovat obal výrobku, který by neměl jevit známky poškození a musí obsahovat označení výrobce, či dovozce, označení třídy nebezpečnosti, číslo povolení k prodeji, datum použitelnosti a český návod. Rovněž si zkontrolujte zda nechybí zápalná šňůra. Pyrotechniku kupujte spíše v kamenných obchodech než na stáncích, kde je jednak větší pravděpodobnost že zboží nebude vyhovovat stanoveným podmínkám a rovněž může být poškozeno vlhkem a mrazem.

Základní zásady používání pyrotechniky:

  • s pyrotechnikou zacházejte vždy podle návodu a hlavně opatrně
  • nikdy s ní na nikoho nemiřte, ani z legrace
  • neodpalujte pyrotechniku z lahví – ty mohou změnit směr letu
  • nepoužívejte amatérsky vyrobenou pyrotechniku, ani se ji nesnažte žádným způsobem vylepšit
  • při odpalování pyrotechnických výrobků by měl být člověk střízlivý
  • dětem by se pyrotechnika v žádném případě neměla dostat do ruky
  • pokud pyrotechnika neexploduje postupujte dle návodu – všeobecně platí nechat selhaný výrobek asi 20 min. v klidu, poté jej namočit na 24 hod do vody a následně zakopat do země.

Silvestr ve znamení alkoholu


Příchod nového roku však zdaleka nevítáme jen pyrotechnikou a vzájemnými gratulacemi, ale i alkoholem, především pak šampaňským. Alkohol však většinou konzumujeme i předtím, než si o půlnoci přiťukneme šampaňským. Nabídka alkoholu je stále větší a každý má rád něco jiného. První ráno nového roku tak může být a často také bývá díky nadměrné konzumaci alkoholu velice krušné. Proč však zbytečně trpět, když žaludečním nevolnostem či bolestem hlavy lze předejít nebo je poměrně rychle minimalizovat.

Každý má svůj vlastní recept, jak se s kocovinou vypořádat. Někdo hned ráno se snaží napravit tím, čím se večer zkazil, jiný své hrdlo prožene silným vývarem či česnečkou, dalšímu pomůže studená sprcha. Vyjmenovat všechny “zaručeně fungující“ recepty by zdaleka přesáhlo rozsah dnešního článku, my se proto zaměříme na medikamenty jež je možné si opatřit v lékárnách. Zřejmě nejpropagovanějším je Anti Ethanol 07. Jde o herbální přípravek, který chrání proti vedlejším účinkům alkoholu rychlým vylučováním acetaldehydu. Tento vedlejší toxický produkt vzniká při metabolismu alkoholu. Jedno balení tohoto „zázraku“ stojí zhruba 180 korun. Na kocovinu a její zmírnění jsou k dostání i další přípravky, např. Samaritan, Vyprošťovák, Prevento, aj. Ať už půjdete do lékárny pro jakýkoliv z těchto přípravků, není od věci probrat jejich účinky s lékárníkem.

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ