Čelí česká ekonomika inflačnímu šoku?

21.02.2008 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Lednová inflace 7,5 % nemohla nerozbouřit diskuze o stavu české ekonomiky na tomto poli. Setkáváme se s inflačním šokem, který znepříjemní českému hospodářství další léta, nebo jde pouze o jednorázový neškodný výkyv?

Téma týdne: Česká ekonomika posledních let řečí čísel

Míra inflace patřila v posledních letech k ekonomickým ukazatelům, kterými se Česká republika mohla když ne chlubit, tak se za ně alespoň nestydět. Zatímco vláda byla kritizována za nadměrné schodky státního rozpočtu, inflace dřímala pod 3 % (viz graf níže).

Začátek roku 2008 s sebou však přinesl znepokojivou informaci o meziročním růstu indexu spotřebitelských cen o 7,5 %.  Definitivně tak skončilo období, kdy jsme nemuseli vědět, že něco jako inflace existuje.


Co je to inflace?
Inflaci chápeme jako opakovaný růst cen v ekonomice. Ceny jednotlivých druhů zboží se v čase zvyšují (platí zákon nabídky a poptávky, tudíž se ceny mohou samozřejmě i snižovat) = cenová hladina roste. Cenová hladina je zjednodušeně řečeno "průměrná cena zboží". Zdražování, které vidíme na zvyšující se ceně benzínu, jídla, bydlení a dalšího zboží je tedy změnou cenové hladiny, tedy inflací. Pro měření inflace je často používán index spotřebitelských cen.


Největší nárůst inflace za 10 let?


Jak již bylo řečeno, index spotřebitelských cen v meziročním porovnání vzrostl v lednu na 7,5 %. V prosinci 2007 činil nárůst „pouze“ 5,4 %. Meziměsíčně tak vzrostla inflace o 3 %, což můžeme brát za největší nárůst od ledna 1998. Inflace 7,5 % v prvním měsíci roku 2008 výrazně překonala očekávání analytiků - prognózována byla hodnota 6,5 %. Kde se ceny zvýšily nejvíce?

  • 29 % u regulovaného nájmu;
  • 16,5 % u zemního plynu;
  • 14,5 % u pohonných hmot;
  • 9,5 % u elektřiny;
  • z potravin nejvíce vzrostly ceny u mléka o 31,9 %, dále výrazně zdražily pekárenské výrobky a to o 21 %.


Co způsobilo cenový boom?


Lednový inflační kopec není pro odborníky velkým překvapením. Ceny ke konci roku 2007 hnalo nahoru očekávání zvýšení daně z přidané hodnoty (DPH). Druhým faktorem bylo oznámení deregulace nájmu a konečně i plánované zavedení ekologických daní. Na výrazném růstu indexu spotřebitelských cen se tak projevila hlavně daňová reforma, ale například i ceny průmyslových výrobců, které se v meziročním srovnání zvýšily o šest procent. Podle údajů Českého statistického úřadu jen za měsíc leden ceny vzrostly o 1,9 procenta, což je nejvyšší číslo za posledních 13 let. Důvodem tohoto růstu jsou především vyšší ceny v regulovaných odvětvích elektřiny, vody a plynu.


Porovnání se sousedy
Meziroční inflace spotřebitelských cen na Slovensku se v lednu zrychlila na 3,8 procenta z prosincových 3,4 procenta. Inflaci táhly vzhůru dražší potraviny, bydlení a energie. Cenová hladina se proti předešlému měsíci zvýšila o 1,3 procenta.



Jak bojovat proti inflaci


Názory na budoucí vývoj inflace se různí. Někteří analytici odhadují i v dalších měsících mírný růst, ředitel ČNB Vladimír Tomšík je oproti tomu pozitivnější. Současnou inflaci hodnotí jako jednorázový výkyv a je přesvědčen, že do roka vymizí z české ekonomiky. Bojovat s inflací hodlá ČNB v první řadě komunikací. Pokud se ČNB podaří veřejnosti vysvětlit, že se opravdu jedná o jednorázové nákladové šoky, které odezní (k dalšímu zvýšení DPH už nedojde), nezabuduje si tzv. inflační očekávání. Pokud by ovšem lidé kalkulovali s inflací i do budoucna, odbory tlačily na zvyšování mezd, mohlo by dojít k roztočení inflační spirály. K stlačování inflace hraje z trochu jiného úhlu i síla české koruny. Díky faktoru nečekaně mocné české měny se zároveň nehoršícími se výsledky českého exportu, nemusí ČNB ani hnát moc rychle nahoru úrokové sazby – další nástroj snižování inflace.


Nepřátelské úrokové sazby


Rok 2007 byl ve znamení pomalého zvyšování úrokových sazeb (viz tabulka). K takovému kroku ČNB sahá, pokud cítí, že inflace je podporována nejen faktory uvedenými výše, ale i z části poptávkou. Proto jsme za poslední rok a půl byli svědky zvýšení základní 2T repo sazby o 1,5 procenta. Pokud nedojde k roztočení inflační spirály, v roce 2008 dojde spíše než k dalšímu růstu, konečně zase k jejich snižování.

Vzhledem k neveselému faktu, že pokud je míra inflace vyšší než nominální úroková míra, klesá hodnota vkladů a půjček - ztrácejí věřitelé a získávají dlužníci – zvyšovaly banky v posledních měsících sazby hypoték i ostatních úvěrů. Již v únoru však jmenovitě ČSOB a ČS vycítily nebezpečí poklesu zájmu klientů a sazby začaly nepatrně snižovat. Bylo by odvážné tvrdit, že úrokové sazby budou za rok nižší než nyní, tato možnost však existuje. Zaleží na tom, jak se česká ekonomika a my vypořádáme s inflací.

České ekonomice se v novém tisíciletí, zejména pak v posledních letech, nebývale daří. Proto jsme naši pravidelnou rubriku finančních tipů a triků věnovali právě jednotlivým ekonomickým ukazatelům. Dozvíte se jak jsme na tom s růstem HDP, nezaměstnaností a inflací, stranou nenecháme ani státní rozpočet či kurz koruny.

Autor článku

Tomáš Skolek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU