Jak postupovat při koupi obecního bytu?

15.04.2008 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Možnost odkupu bytu od obce či města je takovou výhrou v loterii. Pokud na to tedy máte peníze. Vzhledem k faktu, že takovou nemovitostí nemůžete ručit, standardní hypotéku vám banky nenabídnou. Řešení leží jinde. 

Možná patříte k té šťastnější skupině obyvatel, které město nebo obec nabídly odkoupení nájemního bytu. Proč hovoříme o štěstí? Tenhle obchod pro vás totiž bude velmi výhodný. Privatizace městského nebo obecního bytu vás vyjde citelně levněji, než kdybyste si pořizovali nemovitost za tržní cenu. Ušetříte rovněž v případě, pokud vám družstvo umožní převod bytu do osobního vlastnictví.


Peníze na účtu? Ne, v bytě


Bydlení v městském bytě vám vlastně vyhovuje? Nevidíte žádný zvláštní důvod, proč byste měli utrácet nějaké peníze, aby vám váš příbytek říkal pane? Jenže: investici do nemovitostí lze považovat za jednu z nejvýhodnějších vůbec. Nejen kvůli tomu, že ceny bytů i domů stále ještě mírně stoupají. Máte v nich především dobře uložené peníze, které vám nikdo neukradne. Svůj byt můžete jednou přenechat dětem nebo vnoučatům, případně ho prodat a na stáří třeba cestovat. Vlastní nemovitostí také můžete ručit nebo ji v souladu se zákonem pronajímat, aniž byste museli žádat o něčí souhlas. A hlavně: ceny městských bytů bývají natolik výhodné, že byste jednou mohli litovat, proč jste tenkrát této skvělé šance nevyužili.


Nesmíte mít dluhy


Ještě než na vám město nebo družstvo převede vlastnictví bytu, musíte splnit určité podmínky. Například nesmíte mít dluhy na nájemném ani na úhradách za služby spojené s užíváním bytu. Pokud tedy nějaké resty vyplavou na povrch, co nejrychleji je doplaťte. Hlavní podmínkou samozřejmě je, abyste byli nájemcem daného bytu. Cenu nemovitosti určí úředníci pomocí znaleckého posudku v souladu s vyhláškou č. 540/2000 Sb. v platném znění a cenovou mapou stavebních pozemků. V některých případech můžete také získat slevu z kupní ceny až deset procent při zaplacení do 60 dnů od podpisu kupní smlouvy.

Převádíte družstevní byt do osobního vlastnictví? Ani tady byste neměli mít žádný dluh na nájemném nebo úhradách za služby (za energie, vodu, plyn apod.). Také budete muset doplatit splátku úvěru, který si družstvo bralo na výstavbu nebo třeba na novou fasádu a zateplení domu a který se rozpočítal mezi nájemníky – tzv. anuitu. Možná jste ji již splatili, ale v některých případech se pohybuje až v řádech statisíců.


Úvěr bez zástavy


Pokud nemáte dostatečné úspory, můžete si na vlastní bydlení půjčit. V tomto případě se pro vás skvěle hodí předhypoteční úvěr. Díky němu získáte peníze i na nemovitost, na kterou zatím není možné vložit zástavní právo (byt vám v tuto chvíli ještě nepatří a družstvo nebo město coby majitel nedá souhlas se zástavním právem). Banka vám půjčí, aniž by po vás požadovala jinou zástavu nebo ručitele, a vy splácíte pouze úroky. Jedinou podmínkou je, že se byt musí do jednoho roku převést do vašeho vlastnictví. Až se tak stane, splatíte předhypoteční úvěr klasickou hypotékou a pokračujete v běžném splácení. Některé specializované banky vám nabídnou dobu splatnosti až 40-45 let, čímž si snížíte měsíční splátky a budete si je moci dovolit i s nižším platem. Možná si svůj „nový“ byt budete chtít také nově zařídit. K hypotéce můžete zažádat ještě o neúčelovou část úvěru, kterou můžete čerpat na cokoliv – na nábytek, novou kuchyň nebo třeba drahý obraz do obývacího pokoje.

A jestliže stále váháte, zda si byt od města nebo družstva odkoupit, vzpomeňte si na obrovské zástupy lidí, kteří tuto možnost, jak přijít relativně levně k bytu, nemají, a musí si nemovitosti pořizovat za tržní ceny.

Autorka je ředitelkou řízení produktů Hypoteční banky.

Autor článku

Radomíra Papoušková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ