Hypotéka pro bohémy: na chatu i na loft

30.04.2008 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Přes to, že o hypotékách se už zpívá i v písních, ne všichni mají jasno, na co lze tento bankovní produkt použít.  Lze si půjčit třeba na stavbu chaty, která nebude sloužit přímo k bydlení? Je možné hypotékou profinancovat půdní prostory? 

Že je možné vzít si hypotéku na byt nebo dům, ví nejspíš každý. Hypotéka se ale dá využít i na další nemovitosti – například na čím dál populárnější chatu či chalupu, půdu nebo nebytový prostor v suterénu, který si zrekonstruujete na byt.


Chaty jsou v módě


Lidé stále ochotněji opouštějí ruch a špínu velkoměsta a alespoň o víkendu se zabydlují v přírodě. Ne každý ovšem ochotně staví stany nebo platí ubytování v penzionech, a tak si čím dál více Čechů pořizuje chaty. Na rozdíl od modelu sedmdesátých a osmdesátých let, kdy si většina lidí stavěla chalupy a chaty po večerech a víkendech, však dávají přednost bydlení na klíč. Pouze jedna třetina žadatelů o hypotéku na rekreační bydlení si půjčuje na výstavbu nebo rekonstrukci, zbylé dvě třetiny si pořizují již hotové víkendové útulky. Trendem posledních let se také stávají apartmány v těsné blízkosti oblíbených lyžařských areálů. Jako příklad jmenujme Špindlerův Mlýn, kde se ceny těchto víkendových nemovitostí pohybují na stejné úrovni jako ceny bytů v centru Prahy a mohou dosáhnout až na 100 000 Kč za metr čtvereční.


Bohémové bydlí v loftu


Některé zájemce o nové bydlení zase odrazují vysoké ceny nebo stereotypní uspořádání bytů, a tak se poohlížejí po něčem netypickém. Taková půda v centru města se dá pořídit podstatně levněji než stejně velký byt o poschodí níž a zrekonstruovat ve skvostný ateliér. Rovněž nepoužívané sklady nebo bývalé tovární haly v sobě skrývají obrovský potenciál a s trochou šikovnosti je lze přeměnit na vzdušný a prostorný loft. Dokonce i nebytové prostory v přízemí nebo suterénu pořídíte relativně levně a mohou vám po rekonstrukci posloužit jako byt v centru města za sympaticky nízkou cenu.


Stejné podmínky jako u bytu


Banky tohle všechno vědí a vycházejí klientům vstříc. Kdo si chce pořídit víkendové nebo originální bydlení a nemá našetřené nebo zděděné peníze, může získat klasickou hypotéku na nákup, výstavbu nebo rekonstrukci nemovitosti. U nebytových prostor je pouze podmínka, že se musí realizací investičního záměru změnit na bytovou jednotku. Klienti mohou získat hypoteční úvěr až do 100 % hodnoty nemovitosti a úroková sazba zůstává stejná jako v případě nákupu běžného bytu či domu. Minimální výše hypotéky činí 300 000 Kč, horní hranice úvěru je omezena pouze bonitou žadatele, tj. jeho schopností splácet. Dobu splatnosti si může rozložit na 5 až 40 let, přičemž musí hypotéku splatit do 70 let věku.


Nová nemovitost si zaslouží nový nábytek


Pokud si chcete chatu nebo loft také nově zařídit, můžete hypotéku zkombinovat s neúčelovou částí úvěru. Jeho výhoda spočívá v tom, že získáte peníze na cokoliv (nábytek, originální obraz, saunu) a za stejně výhodný úrok jako u účelové části hypotéky, který je nižší než u spotřebitelského úvěru. Vysněná chata také může ležet desítky kilometrů od vašeho bydliště, a proto se banky snaží vyřízení hypotéky maximálně zpříjemnit. Ty, které se specializují na hypoteční úvěry, například zajistí za klienty díky dálkovému přístupu výpis z katastru nemovitostí.


Na co se často ptáte v poradně Financování bydlení


Musí být chata zapsána v katastru nemovitostí, mít číslo popisné?
Ano, chata musí být zapsána v katastru nemovitostí a protože tomuto typu staveb se nepřiděluje číslo popisné, ale pouze evidenční, je zapsána pod svým evidenčním číslem. 

Co, když v katastru nemovitostí zapsána není? Čím pak bance ručím?
Chata by měla být vždy zapsána v katastru nemovitostí, jinak jde o černou stavbu. Do katastru se nezapisují pouze drobné stavby do 16 m2, toto omezení se však netýká např. garáží. Ručit tedy můžete pořizovanou chatou nebo pozemkem, pokud má dostatečnou zástavní hodnotu, popřípadě můžete ručit jinou nemovitostí, např. bytem v osobním vlastnictví.

Čím se vlastně půdní prostory liší od normálních bytů? Tím, že jsou považovány za nebytové?
Ano, půdní prostory jsou rozhodnutím stavebního úřadu určeny k jinému účelu než k bydlení, jsou tedy zapsány v katastru nemovitostí jako nebytový prostor  Za předpokladu, že např. prohlášením vlastníka byly v domě vymezeny byty a nebytové prostory, lze půdní prostor (nebytovou jednotku) na základě stavebních úprav rekolaudovat na jednotku bytovou.

Jaký je postup, když chci přeměnit nebytovou jednotku na bytovou?
Můžete využít hypoteční úvěr na rekonstrukci, z jehož výnosu dojde k přestavbě půdního prostoru na bytovou jednotku. Jako základní podmínku k tomu je potřeba mít splněno, že v domě jsou vymezeny bytové a nebytové jednotky buď formou prohlášení vlastníka nebo smlouvou o výstavbě, tak aby půdní prostor (nebytová jednotka) mohla být předmětem zástavy a bylo zaručeno, že rekonstrukcí dojde ke změně užívání na jednotku bytovou.

Autorka článku i odpovědí je ředitelkou řízení produktů Hypoteční banky.

Autor článku

Radomíra Papoušková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ