Co týden dal?

02.05.2008 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Microsoft plánuje expanzi na český internetový trh, automobilový trh USA stagnuje, za právníky vydá český stát stamiliony korun, AAA Auto chce otevřít síť autoservisů, emise NWR schválena. To jsou jen některé z událostí právě uplynulého týdne.

Posledních 7 dní ve světě

  • Expanze Microsoftu do světa internetu by se mohla dotknout i České republiky, když počítačový gigant vyjednává o koupi největšího českého internetového portálu Seznam.cz. Požadovaná cena za celý portál by se měla pohybovat kolem jedné miliardy dolarů.
  • Prodej nových osobních a nákladních automobilů v USA se v dubnu propadl o 14 % na ročně přepočtených 14,4 milionu vozů, což je nejnižší úroveň za posledních 10 let. Americké spotřebitele od nákupů odrazují nebývale vysoké ceny pohonných hmot a celkově slabší růst americké ekonomiky. I přesto USA zůstává s velkým náskokem největším trhem s automobily na světě.
  • Největší německá banka Deutsche Bank vykázala první ztrátu od roku 2003, když za první tři měsíce letošního roku prodělala 141 milionů eur. Loni přitom v prvním čtvrtletí dosáhla zisku 2,1 miliard eur. Kvůli celosvětové úvěrové krizi musela banka odepsat 2,7 miliardy eur.
  • Podle časopisu Fortune se největší firmou ve Spojených státech stal stejně jako loni maloobchodní řetězec Wal-Mart Stores, který se zabývá prodejem potravin a zboží denní potřeby. Tržby řetězce se v loňském roce zvýšily o 7,9 procenta na téměř 378,8 miliardy dolarů (asi 6,1 bilionu korun).
  • Růst ekonomiky Evropské unie by měl být letos i příští rok nižší, než ukazovaly původní odhady. Evropská komise snížila odhad růstu HDP v EU pro letošek z 2,4 procenta na dvě procenta a z 2,4 procenta na 1,8 procenta pro příští rok.
  • Americký ropný gigant Exxon Mobil zvýšil v prvním čtvrtletí čistý zisk meziročně o 17 procent na 10,89 miliardy dolarů. Zásluhu na druhém nejlepším výsledku v podnikové historii Spojených států má růst cen ropy na rekordní maxima.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte polovinu měsíčního příspěvku zpět!

Tip on-line prodeje pro tento týden

Hypoteční úvěr on-line!

mBank nyní nabízí kromě běžného účtu mKONTO a spořícího účtu eMAX také mHYPOTÉKU. Její výhodou je variabilní úroková sazba a splatnost úvěru až 45 let.
Výše poplatků:

  • za zpracování mHYPOTÉKY  0 Kč
  • otevření a správa úvěrového účtu 0 Kč
  • mimořádná splátka či celkové splacení kdykoliv bez poplatků

Objednejte si mHYPOTÉKU on-line!

 


Posledních 7 dní doma

  • Český stát do konce loňského roku zaplatil za právní služby související s arbitrážemi více než 1,2 miliardy korun. Jen v loňském roce náklady na arbitráže přesáhly 150 milionů korun. V současnosti se stát účastní asi 12 sporů, v nichž se rozhoduje o zhruba 50 miliardách.
  • Míra nezaměstnanosti se v prvním čtvrtletí podle metodiky Mezinárodní organizace práce (ILO) meziročně snížila o 1,3 % na 4,7 procenta, což je nejnižší hodnota od roku 1997. Celkový počet nezaměstnaných se snížil o 67.500 na 243.800 osob.
  • Česká republika je v regionu střední Evropy na prvním místě ve výstavbě menších nákupních center, tzv. retail parků, které v jednom objektu zahrnují tři a více obchodů. Češi mají nyní v přepočtu na 1000 obyvatel k dispozici 117 metrů čtverečních prodejních ploch, druzí Maďaři 90 a třetí Poláci 34 metrů.
  • Podle nejnovějších výsledků ČAP celkové předepsané pojistné za první čtvrtletí meziročně vzrostlo o téměř 6 %. Zásluhu na tomto výsledku má především neživotní pojištění, které proti stagnujícím výsledkům z předchozích dvou let zaznamenalo více než pětiprocentní nárůst.
  • Největší tuzemská síť autobazarů a jednička na trhu s ojetými vozy ve střední Evropě, společnost AAA Auto, chce v České republice otevřít vlastní síť nejméně 30 autoservisů. Firma chce nabídnout komplexní servis všem motoristům, majitelé vozů z AAA budou mít slevu.
  • Burzovní výbor pražské burzy rozhodl o zařazení emise akcií New World Resources do obchodování v rámci automatických obchodů a SPAD. Standardní množství ve SPADu (lot) bylo stanoveno na 5000 kusů a maximální dovolené rozpětí kotace (spread) na 6 Kč. Obchodování s akciemi NWR bude zahájeno 9. května 2008.
  • Vybrané mýtné za použití českých dálnic a rychlostních silnic letos přesáhlo již dvě miliardy korun. Stalo se tak o tři týdny dříve než loni. Za 12 měsíců loňského roku bylo vybráno 5,6 miliardy korun, letos by to podle odhadů mohlo být o miliardu více. V systému je nyní zaregistrováno zhruba 300.000 kamionů o hmotnosti nad 12 tun.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

Diskuze na Finance.cz Ministerstvo financí připravilo speciální internetovou stránku www.dane2010.cz, na které je možné najít informace o reformě daňového systému, jejíž teze začátkem dubna představil veřejnosti ministr financí Miroslav Kalousek. Veřejnost má též možnost se k reformě vyjádřit zasláním námětu či připomínky. Máte k reformě co říci? Co si o změně daňového systému myslíte?



Posledních 7 dní na našem serveru

  • Banky, spořitelny, pojišťovny, leasingové společnosti, stejně jako jejich klienti či státní instituce se musí pohybovat v rámci vymezených legislativních pravidel. Někdy je dobré se s nimi seznámit. Nabízíme vám aktuální znění zákonů nejen ze světa obchodu a financí.
  • Pojistný trh roste především díky životnímu pojištění. Celkové předepsané pojistné se meziročně zvýšilo o 8,19 %, když přesáhlo rekordní hranici 130 miliard korun. Jaké byly výsledky jednotlivých členů České asociace pojišťoven, se dozvíte v sekci Pojištění v číslech.
  • Makroekonomické ukazatele slouží k vytvoření celkového obrazu o dění v rámci jedné ekonomiky. Mezi nejznámější indikátory bezesporu patří hrubý domácí produkt, nezaměstnanost a inflace, leccos naznačuje i vývoj státního rozpočtu. Pokud vás zajímají aktuální čísla nebo historický vývoj těchto či jiných ekonomických ukazatelů, sledujte sekci Ekonomika.
  • Nákup na splátky se stal běžnou a stále více využívanou možností, jak pořídit novou ledničku, televizi nebo zafinancovat dovolenou, a proto tento způsob nabízí hned několik finančních institucí. Přehledný a aktuální seznam splátkových společností působících na našem finančním trhu naleznete v sekci Úvěry a půjčky.


Fintriky

Studium je bezesporu dobrá investice do života. Nejeden student však řeší palčivý problém, jak svá studia financovat. Peněz není nikdy nazbyt a pokud nepostačí pomoc od rodičů, nezbývá než si na studiích přivydělat. Možností se nabízí celá řada, ať už jde o jednorázovou brigádu, nebo delší pracovní poměr. A právě financím a studiu jsme se tento týden věnovali v naší pravidelné rubrice finančních tipů a triků. V ní jste se mohli dočíst, jak a především kde hledat brigádu, jaké možnosti nabízí studentům práce v zaměstnaneckém poměru, nebo jaké výhody se nabízí studentům při podnikání.


Anketa

Česká pošta loni doručila téměř 11 % obyčejných zásilek opožděně, tedy dva a více dnů od jejich podání. Ve srovnatelných evropských zemích se podíl později dodaných zásilek pohybuje kolem čtyř až pěti procent. Jaké mají s Českou poštou zkušenosti naši čtenáři, na to jsme se ptali v naší pravidelné anketě. Zde jsou jejich odpovědi:

  • Velmi špatné, několikrát mě její služby zklamaly - 48 %
  • Vcelku dobré, neměl jsem s Českou poštou problémy - 28 %
  • Služby České pošty už skoro nevyužívám- 24 %

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU