Soukromé účty - uvedení na pravou míru

08.06.2001 | , Lidové noviny
LEASING A SPLÁTKY


V článku o zpřístupnění soukromých účtů LN mylně informovaly o návrhu zákona o některých podmínkách sjednávání spotřebitelského úvěru, v němž je jako dozorový orgán navrhována Česká obchodní inspekce (ČOI)..

V článku o zpřístupnění soukromých účtů LN mylně informovaly o návrhu zákona o některých podmínkách sjednávání spotřebitelského úvěru, v němž je jako dozorový orgán navrhována Česká obchodní inspekce (ČOI), orgán pro ochranu spotřebitele a vnitřního trhu. LN uvádějí citát ústředního ředitele Z. Suchomela, z něhož vyplývá, že inspekce "...požaduje přístup k určitým datům z jejich kont". Dále se uvádí, že "inspekce požaduje přístup k soukromým bankovním kontům klientů úvěrových a leasingových společností, aby je mohla účinněji chránit". Oba údaje jsou pouhou fabulací a nikdy nebyly v této podobě inspekcí ani jejím ředitelem poskytnuty. K dozoru nad připravovaným zákonem nebude ČOI vyžadovat informace o stavu klientských účtů. Údaje o konkrétním kontu může inspekci v rámci stížnosti nebo podnětu poskytnout klient sám, pro rozhodování ve správním řízení pak Česká obchodní inspekce potřebuje jen pravdivé a úplné informace o obchodních a smluvních podmínkách poskytovaných spotřebitelských úvěrů, údaje o jejich celkovém množství a hodnotě. Jde tedy o sumární a anonymní údaje, nezbytné pro zjištění rozsahu a závažnosti porušení zákona. Bude-li na základě jedné stížnosti zjištěno systémové pochybení, není třeba kontrolovat tisíce soukromých kont. Je však třeba vědět, kolik takových úvěrů bylo poskytnuto. Nebude-li mít dozorový orgán jasně formulované právo na tyto informace, bude dozor nad korektností podmínek spotřebitelských úvěrů pouhou deklarací. Bankovní tajemství totiž zahrnuje mj. "všechny bankovní obchody a peněžní služby bank". Poskytovatelé spotřebitelských úvěrů mají podléhat inspekci podle směrnice Evropské unie č. 87/102 v článku 12, nejde tedy o svévoli státních úředníků. Pod pojmem inspekce rozumí unie inspekci efektivní, nikoliv pouze formální. ČR se zavázala implementovat právo EU, což neznamená vydání ve sbírce zákonů, ale uplatňování v praxi. Má-li být inspekce efektivní, potřebuje inspekční orgán zákonem danou pravomoc požadovat od osoby podléhající dozoru nezbytné informace. Efektivní dozor neznamená pouze šetření podnětů nespokojených spotřebitelů, tedy s jejich souhlasem, ale také prevenci. Zapotřebí jsou i informace pro preventivní dozorovou činnost.
Stanovisko autorky: Cílem článku nebylo říci čtenářům, že ČOI chce kontrolovat jejich soukromé účty. Myslím, že to bylo v textu dostatečně zdůrazněno. Faktem ale je, že pro účinnou kontrolu splátkových firem bude ČOI potřebovat jistá data (byť sumárně a anonymně), která soukromé účty obsahují, a proto - ať chce či ne - přibude na seznam úřadů, pro něž bankovní tajemství neplatí. Toto (a nic jiného) chtěl článek říci. Martina Šrámková

Autor článku

 

Články ze sekce: LEASING A SPLÁTKY