Jak se bránit kurzovému riziku?

16.06.2008 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Za dnešního vývoje kurzu koruny, kdy naše měna láme historické rekordy vůči všem důležitým světovým měnám, je pro naše exportéry obrana proti kurzovému riziku jedinou šancí, jak se vyhnout ztrátám, které v řadě případů mohou vést až k existenčním problémům.

Téma týdne: Bráníme se kurzovému riziku

Ostatně o tom, že silná koruna je pro české eportéry opravdu stále větší problém svědčí i případ z minulého týdne, kdy významný oděvní podnik OP Prostějov musel uzavřít výrobní závody v Uherském Hradišti a Olomouci. "Hlavním důvodem je silná koruna. Její posilování je v naší branži smrtící," uvedl obchodní náměstek OP Prostějov Milivoj Žák s tím, že exportní zakázky se pro firmu staly v podstatně nerentabilní.  Kurzové riziko se však obecně netýká jen exportérů ale i importně zaměřených podniků.  U nás však v posledních letech máme zkušenosti spíše s posilováním měny, tudíž zajištění proti kurzovým rizikům je významnější pro exportéry.

Zkusme si kurzové riziko vysvětlit na příkladu. Český podnik vyváží své zboží do zahraničí, inkasuje za něj například eura , které pak musí směnit na koruny.  V případě kolísání kurzu koruny vůči euru je tento podnik vystaven nebezpečí, že za inkasovaná eura dostane pokaždé jiný počet korun. Pokud koruna k euru oslabí, dostane podnik korun více, pokud však koruna posiluje, dostává  podnik naopak stále méně. Jakmile však podniku v důsledku posilování kurzu koruny začnou klesat korunové tržby, je nucen se tomu bránit, a to většinou zvyšováním cen. Bohužel tímto krokem se na zahraničním trhu stává méně konkurenceschopný.

Je důležité si uvědomit, že posilování koruny netrápí jen exportéry ale například i drobné investory. Pokud někdo investoval například do zahraničních cenných papírů nebo koupil zahraniční podílové listy (denominované v jiné měně než v korunách). Jestliže totiž cenný papír či podílový fond posílí například o 4 procenta, ale koruna ve stejném období posílí o procent pět, pak po konverzi peněz zpět do korun "utrpí" takový investor ztrátu ve výši jednoho procenta.


Zajištění proti kurzovým rizikům se dá provést řadou způsobů


Způsobů, jak se posilování koruny a  kurzovému riziku obecně, bránit je celá řada od těch systémových až po finační produkty k tomu určené (ty si představíme v dalších fintricích tento týden). Ze systémových opatření  lze jmenovat například to, že exportéři si vybírají své subdodavatele v oblastech, do kterých vyvážejí.  Jestliže pak koruna posiluje, podnik sice musí na zahraničním trhu snižovat své ceny, ale zároveň dokáže také snížit své náklady, protože od subdodavatelů nakupuje díky posilování měny stále levněji. Bohužel však většinou nákup materiálu od dodavatelů představuje jen část celkových nákladů. Další exportéři se snaží "ošetřit" kurzová rizika pomocí různých doložek v  obchodních smluvách, čímž přenášejí kurzová rizika na zahraniční partnery.  Prosadit podobné doložky však není zrovna jednodu hé a při výrazném posilování kurzu tyto smlouvy nemají dlouhou životnost.  Pro zahraničního partnera totiž taková smlouva s posilováním devizového kurzu stále více nevýhodná.

Z finančních produktů jsou základním řešením, jak se bránit proti kurzovým rizikům, zajištění prostřednictvím finančních derivátů. Sám princip zajištění není nijak složitý - v případě finančních derivátů dnes dohodneme podmínky obchodu včetně ceny, ale skutečný obchod se uskuteční až v budoucnu. Obchod potom probíhá za předem dohodnutou cenu.  Banky nabízejí k zajištění kurzových rizik celou řadu produktů. Jedná se především o FX Forwardy, FX Swapy a FX Opce.

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ