Ste. Anne: Dovolená pro náročné

26.06.2008 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Seychellské ostrovy, to není i díky některým našim "spoluobčanům na cestách" neznámý pojem. Vždyť není to tak dávno, co jejich záběry vévodily téměř každým headlines televizních zpravodajství.

Téma týdne: Destinace stvořené pro dovolenou

"Svatá Anna - chladna zrána" říkáváme tradičně po 26. červenci v naší kotlině. A přece jsou místa, kde tato pranostika neplatí - a nejen v uvedeném termínu. Ale to se musíme vydat hluboko na jih, jen pár stupínků od rovníku, do nitra Indického oceánu...

Seychellské ostrovy, to není i díky některým našim "spoluobčanům na cestách" neznámý pojem. Vždyť není to tak dávno, co jejich záběry vévodily téměř každým headlines televizních zpravodajství. V pozadí bylo možno spatřit neskutečně kýčovité záběry kopců porostlých tropickou vegetací, pohádkových bělostných pláží neopakovatelně lemovaných žulovými skalisky, malé ostrůvky obklopené smaragdově-tyrkysovými lagunami, prostě ráj na první pohled. Jestliže byste měli příležitost se tam někdy vypravit, připravte se na prostý (a jinde ne zcela samozřejmý) fakt, že seychellská realita taková opravdu je, bez potřeby ji na obrázcích jakkoliv přikrášlovat.


Skutečný ráj


Po dlouhá staletí zůstávala zdejší nádherná příroda lidskému oku utajena. Bylo to teprve na konci 18. století, kdy zde Francouzi založili svou první osadu. Když Evropané přistáli u seychelských břehů, věřili, že objevili skutečný ráj. Vše se zde dochovalo ve své panenskosti ažSte._Anne_beachview1.jpg do dnešních dnů. Místní obyvatelé si toto bohatství, které jim nadělila příroda, pečlivě ochraňují. Důkazem je přísná regulace počtu turistů, kteří každoročně na ostrovy přijíždějí. Místní pyšně říkají, že Seychelly nejsou pro „každého“ a dodávají, že nenabízejí pouze dovolenou v konkrétním hotelu, ale i zdejší atmosféru a přírodní krásy, které by kdekoliv jinde na světě hledaly jen stěží konkurenci. Nenajdeme tu obrovské anonymní komplexy, spíše střední a menší hotely. Seychelly jsou ideálním místem pro relaxační odpočinkovou dovolenou, pro novomanžele toužící strávit líbánky v romantickém prostředí nebo pro milovníky potápění či šnorchlování, kteří jistě ocení krásu a rozmanitost podmořského světa.

Tak trochu odvrácenou stranou výjimečnosti této destinace je poněkud laxnější přístup místních včetně hotelového personálu. "Sluníčko svítí, ráj všude kolem, turisté mají o nás zájem, tak co bychom se přetrhli. Konec konců, už nejsme otroci...". Je tedy dobré si na cestu přibalit něco trpělivosti a tolerance - konec konců i to k dovolené patří. A jestli jste přece jen náročnější, orientujte se raději na hotely vyšší kategorie. Pravda, není to pak nejlevnější dovolená, ale při vhodné volbě za své peníze dostanete jak kvalitu, tak neopakovatelnou atmosféru.


Věhlasné pláže volají


Jedním z takových míst je společenství malých ostrůvků Národního mořského parku Svaté Anny, jen pár minut od hlavního ostrova MaheSte._Anne_beachview3.jpg. Mimochodem - právě tato místa rádi zabírali kameramani při výše zmíněných reportážích ze Seychell. Stačí cca 10-15 minut rychlým člunem, a přistanete u mola stejnojmenného hotelu, patřícího renomovanému mauritijskému řetězci Beachcomber. Luxusně vybavené vilky (některé s vlastním bazénkem), exkluzivní suites, výborné restaurace, lázeňské centrum, a všude kolem krásné korálové moře přímo zvoucí ke šnorchlování a potápění, to vše je určeno opravdu náročným. Navíc je na ostrově pouze tento hotel, takže vysoký stupeň soukromí a klidu je zaručen. A kdyby Vás přece jen po pár dnech přemohla dlouhá chvíle, není nic jednoduššího, než se ráno přepravit zpět na Mahe, tam si půjčit auto (zařídí Vám to předem v hotelu) a podívat se na trhy do hlavního města Victoria, vystoupat na hlavní hřeben (okolo 700-800m n.m.) s výhledem na obě strany ostrova, či se zastavit u věhlasných pláží v čele s Intendance Bay. Anebo si domluvte výlet na druhý největší ostrov Praslin, s úžasnou zátokou Anse Lazio, a především údolím Valée de Mai, kde rostou největší kokosové ořechy na světě Coco de mer. Jejich nezaměnitelný tvar připomínající ženský klín, a naopak květenství "mužských" palem - ve kterých lze vidět určitou partii dobře vyvinutého muže - budou pro vás dalším důkazem pro teorii, že pokud biblický ráj skutečně existoval, nemohl být jinde než na Seychellech.

Autor je Product Manager pro danou destinaci.


Autor článku

Michal Tvrzník  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU