Zdědili jste nemovitost a musíte vyplatit ostatní pozůstalé?

30.07.2008 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Možná se na vás usmálo štěstí a v závěti si na vás vzpomněl prastrýc s bytem. Jenže, co když je vás takových víc a potřebujete se spravedlivě vypořádat? Ukážeme si co dělat, když jeden chce byt a druhý peníze.

Jako dítě jste ke svému příbuznému občas zajeli o víkendu nebo během prázdnin společně s bratránkem a sestřenicí. Než zemřel, uvedl vás tři do poslední vůle jako dědice své nemovitosti a svých úspor. Když jste se dozvěděli, že budete dědit, svolali jste s příbuznými rodinnou poradu. Protože bratranec se sestřenicí bydlí ve vzdáleném městě, o byt zájem nemají. Navrhnou, že byste ho mohli společně prodat a o peníze se rozdělit. Vy jste však právě o pořízení vlastní nemovitosti uvažovali a prastrýcovo hnízdo vám vyhovuje, protože je v dobré lokalitě. Jenže – nějaké úspory sice máte, ale ty chcete použít na rekonstrukci bytu. Tak kde vzít na vyplacení ostatních?


Místo kupní smlouvy usnesení soudu


Na vypořádání dědictví můžete zcela bez problémů využít hypoteční úvěr. Až se s příbuznými dohodnete, budete muset počkat na ukončení dědického řízení, protože banka po vás bude vyžadovat usnesení soudu s doložkou o nabytí právní moci – na rozdíl od klasického hypotečního úvěru na nákup bytu, u které požaduje nabývací titul (např. kupní smlouvu). V doložce o nabytí právní moci je uvedeno, že se stáváte jediným vlastníkem nemovitosti vy a že jste se zavázali zbylé dědice v určitém poměru vyplatit. Dalším potřebným dokumentem je potvrzení o příjmech, které potvrdí, že jste dostatečně bonitní a budete moci úvěr splácet. I v případě, že vaše příjmy nepostačují, však existuje řešení: k hypotéce může jako spoluručitel přistoupit někdo další, například váš partner nebo rodiče. Zástavní smlouvu k nemovitosti mohou také podepisovat pouze její vlastníci, takže před jejím sepsáním již musí být usnesení soudu vloženo na katastr nemovitostí. Výpis z něj si některé banky zajistí samy díky následně získáte za stejných podmínek jako v případě běžného nákupu nebo výstavby nemovitosti. Banka poté vyplatí částku na váš účet nebo přímo na účet pozůstalých a vy začnete hypotéku splácet.


Příklad z praxe


A jak vypadá takový případ v praxi? Prastrýc vám zanechal byt v osobním vlastnictví v celkové hodnotě 2.000.000 Kč. K tomu ještě úspory ve výši 400.000 Kč, které jste však rovnou rozdělili mezi bratrance a sestřenici. Nyní jim tedy ještě musíte vyplatit každému 600.000 Kč. Zajdete do banky a požádáte o úvěr ve výši 1.200.000 Kč. Splácení si můžete rozložit až na 40 let, čímž si co nejvíce snížíte měsíční výdaje. Fixaci si zvolíte například pětiletou (pokud byste chtěli, můžete samozřejmě fixovat na delší dobu, třeba i na třicet let). Vaše splátka tak bude činit při požadované částce 1.200.000 Kč, pětileté fixaci a čtyřicetileté splatnosti 6263 Kč a požadovaný minimální měsíční příjem bude 13.325 Kč.

Autorka je ředitelkou řízení produktů Hypoteční banky.

 

Autor článku

Radomíra Papoušková


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ