Americké banky na hrbolaté cestě ke stabilizaci

04.08.2008 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Většina velkých amerických bank vykročila správným směrem, deklarovat vítězství a počítat s rychlým návratem “starých časů“ je ale předčasné, protože stále existuje řada otázek na jejichž zodpovězení bude třeba ještě několik měsíců čekat.

Naplno rozběhnutá výsledková sezóna přinesla v polovině července velmi očekávané hospodářské výsledky největších amerických bank, které měly napovědět více o tom, jak dalece jsou banky postiženy důsledky hypoteční krize. Zisk JP Morgan klesal o 53%, Bank of America o 41%, Wells Fargo ztratila oproti 2Q minulého roku 22% ze zisku, zatímco Citigroup, společně s Merrill Lynch se propadly do ztráty 2,5 mld., resp. 4,9 mld. dolarů. Jsou tyto výsledky dostatečným důvodem k panice? Nikoliv. Akcie bank po celém světě reagovaly prudkým růstem.


Wells Fargo: Premiant mezi bankami


Mezi velká překvapení se zařadily především Wells Fargo, Bank of America a JP Morgan. Zejména Wells Fargo udivila pozoruhodnou schopností ustát náročnost svého portfolia, které je výrazně vystaveno nebezpečí klesajících cen domů a rostoucímu počtu nesplacených hypotečních úvěrů, což je dáno mj. také tím, že velká část její aktivity je prováděna v Kalifornii, kde má své sídlo a kde dosahoval propad cen domů nadprůměrných hodnot. Wells Fargo tak sice zaznamenala třetí kvartální pokles zisku v řadě, když celkový zisk činil 1,75 mld. dolarů, zůstává však nadále o krok před konkurencí, když dokázala generovat 16% růst výnosů, což ji staví do pozice banky, která dokáže svou činnost rozvíjet i navzdory velmi nepříznivému prostředí. Největší zátěží se v 2Q pro banku staly podle očekávání úvěrové ztráty, které se vyšplhaly na 3 mld. dolarů, což zvýšilo objem celkových odpisů na 7,5 mld. Dvouciferného růstu se však dočkaly jak čisté úrokové příjmy, tak příjmy z poplatků a provizí, které táhl především zvětšující se objem depozit a stálý příliv nových zákazníků, kteří považují kalifornskou banku za bezpečný přístav pro své úspory. Jako důkaz sebedůvěry pak vedení Wells Fargo společně se zveřejněním hospodářských výsledků oznámilo růst dividendy o 10%, což byl také jeden z faktorů který způsobil, že se Wells Fargo stala podle tržní kapitalizace vůbec poprvé v historii třetí největší bankou v USA.


Bank of America: Druhý růst zisku v řadě


Čistý zisk Bank of America (BoA) v 2Q činil 3,41 mld. dolarů, což je sice výsledek o 41% horší než ve stejném čtvrtletí minulého roku, zároveň se ale jedná o více než 180% nárůst oproti předchozímu čtvrtletí. V porovnání s 2Q minulého roku rostly výnosy o 3,5% na 20,3 mld. dolarů, přičemž čistý úrokový příjem stoupal o 26%, zatímco příjmy z provizí a poplatků o 13,7% klesaly. Poměrně povzbudivá čísla ale kazí fakt, že objem špatných úvěrů (úvěry 90 a více dnů po splatnosti) rostl až na 9,75 mld. dolarů, tedy na 1,13% ze všech poskytnutých úvěrů. Samotné úvěrové ztráty pak činily 5,83 mld., což je důsledek všeobecného zhoršení úvěrové kvality, které je nejvíce patrné v oblasti úvěrů napojených na trh s bydlením. Tyto výpadky se ale bance z části podařilo nahradit v takto náročném období obdivuhodným růstem výnosů z investičního bankovnictví a wealth managementu a poměrně optimisticky zapůsobil také výhled kolem akvizice Countrywide Financial, podle kterého by Countrywide mohla ještě v tomto roce pozitivně přispět k celkové ziskovosti banky. Právě dopad akvizice společnosti, která ještě v polovině minulého roku provozovala více než 17% hypotečního trhu v USA, přitom patřil mezi nejvíce zmiňované zdroje nejistoty nad dalším výhledem Bank of America.


JP Morgan Chase: Stále v zelených číslech


Největší očekávání ohledně hospodářských výsledků byly spojeny s JP Morgan, podle tržní kapitalizace největší bankou ve Spojených státech, která má navíc stejně jako Bank of America v tomto roce za sebou již jednu velkou akvizici. Čistý zisk klesal o 53%, přesto překonal očekávání analytiků a dosáhnul 2 mld. dolarů. Výnosy banky klesaly o 1% na 19,7 mld. dolarů, zdvojnásobení se ale dočkaly úvěrové ztráty. V porovnání s prvním čtvrtletím tohoto roku však výnosy rostly a úvěrové ztráty se snižovaly, což přesvědčilo obchodníky o tom, že JP Morgan je na správné cestě ke stabilizaci a akcie banky v den zveřejnění výsledků stouply o více než 13%. Čistý zisk přitom mohl být ještě o 500 mil. vyšší nebýt akvizice investiční banky Bear Stearns, která v březnu téměř zbankrotovala poté, co musela čelit prudkému zhoršení své likviditní pozice. Stejně tak jako konkurenční banky, také JP Morgan má ale i nadále několik kostlivců ve skříni. Zhoršující se kvalita úvěrů zapříčinila v 2Q růst rezerv na ztrátové úvěry o 4,3 mld. dolarů, přičemž objem špatných úvěrů rostl na 6,6 mld. Potenciální rizika dalších ztrát pak nejsou nikde více patrná, než v oblasti tzv. prime mortgage, což jsou hypotéky poskytované bonitním klientům a tedy hypotéky, které jsou považovány za méně rizikové, než tzv. subprime, které v polovině minulého roku nastartovaly celou hypoteční krizi. JP Morgan v minulém roce s důvěrou ve kvalitu těchto hypoték výrazně navýšila své prime mortgage portfolio, prudký pokles cen domů však začíná ovlivňovat i tento segment hypotečního trhu, což banku vystavuje nemalým rizikům v případě, že se situace na trhu s bydlením bude nadále zhoršovat. Pro akcionáře dobrou zprávou však zůstává že objem těchto hypoték dosahuje pouze 36 mld. dolarů, což je stále jen kapka v moři celkového objemu aktiv dosahujícího téměř 1,8 bilionu dolarů.


Citigroup: Ztráta která potěšila


Citigroup se zařadila do skupiny černých ovcí mezi americkými bankami, když završila třetí kvartál v řadě ve kterém se ji nepodařilo dostat se z červených čísel. Navzdory ztrátě 2,5 mld. dolarů však také tato banka dokázala překvapit nižší než očekávanou ztrátou a její akcie reagovaly na hospodářské výsledky pozitivně. Příjmy banky se oproti 2Q 2007 propadly o 29% na 18,7 mld. dolarů, což bylo v naprosté většině způsobeno odpisy cenných papírů navázaných na rizikové hypotéky (3,5 mld.) a úpravou úvěrového ocenění (2,4 mld.). Ztrátu ve výši 4,5 mld. dolarů pak banka zaznamenala také v oblasti spotřebitelských úvěrů, jejichž kvalita prudce klesá díky zhoršujícím se podmínkám ve Spojených státech a zpomalující ekonomice. Právě spotřebitelské úvěry pak představují pro budoucí vývoj banky největší nebezpečí, když by rostoucí míra špatných úvěrů spojená se zpomalením v Severní Americe mohla ztráty Citigroup ještě navýšit. Dobrou zprávou pro akcionáře banky je však klesající expozice vůči rizikovým instrumentům, která se od prvního čtvrtletí snížila o více než 8 mld. na 22 mld. dolarů, což snižuje základnu pro případné další odpisy z těchto aktiv, které byly v předchozích čtvrtletích hlavním zdrojem ztrát. Citigroup má navíc oproti konkurenci jednu velkou výhodu, a to že může těžit ze své obrovské diverzifikace, když čerpá díky rozsáhlé síti poboček po celém světě značnou část výnosů také ze zahraničí.


Merrill Lynch: Největší zklamání


Největší makléřská firma světa Merrill Lynch si pro obchodníky připravila nepříjemné překvapení a v druhém čtvrtletí zaznamenala ztrátu dosahující vysokých 4,6 mld. dolarů. Výsledky banky skončily hluboko pod očekáváním analytiků, kteří počítali se ztrátou kolem 1,9 mld. a navýšily celkovou ztrátu za posledních dvanáct měsíců na 18,7 mld. dolarů. Celkové výnosy Merrill Lynch se v druhém čtvrtletí dostaly na negativních 2,1 mld., což bylo způsobeno jak jinak než odpisy, kterým dominovala ztráta ve výši 3,5 mld. spojená s investicemi do cenných papírů krytých nemovitostmi, dále pak úprava úvěrového ocenění dosahující 2,9 mld. a další ztráty ve výši 1,7 a 1,3 mld. dolarů, které byly spojeny s investičním portfoliem a hypotečními produkty. Největší břemeno těchto výsledků přitom nesla sekce zaměřující se na obchodování s dluhovými instrumenty, měnami a komoditami (FICC) která skončila s obrovskou ztrátou převyšující 8 mld. dolarů a to navíc komoditní obchody a obchody s měnami zaznamenaly rekordní výnosy. Ještě v minulém čtvrtletí přitom ztráta činila 3,4 mld. dolarů a za stejné období minulého roku generovala FICC zisk dosahující 2,4 mld. Odpověď na hospodářské výsledky tak na sebe nenechala dlouho čekat a krátce po jejich zveřejnění následovalo snížení ratingu agenturou Moody's Investors Service. Rating agentury S&P sice zůstal beze změny, to ale jen z toho důvodu, že k jeho snížení došlo již 3. července. V reakci na vysoké ztráty rozhodlo vedení Merrill Lynch o prodeji podílu v agenturách Bloomberg a Financial Data Services o celkové hodnotě 7,9 mld. dolarů, což částečně pomůže zacelit rány z předchozích čtvrtletí. Pozitivní zprávou pro akcionáře ale zůstává, že i přes ztráty by měla být Merrill Lynch stále na míle vzdálena podobným problémům jakým byla vystavena v březnu Bear Stearns, když její přebytečná likvidita podle CEO Johna Thaina narostla na pohodlných 92 mld. dolarů.


Vyhráno zatím není


Celkový tak obraz bankovního sektoru přeci jen vyzněl příznivěji než s čím obchodníci počítali a právě na základě lepších výsledků amerických bank se akciové indexy po téměř osmitýdenních výprodejích dokázaly opět stabilizovat. Jednoznačně pozitivním jevem je, že velké americké banky vzaly situaci za správný konec a začaly se zbavovat rizikových cenných papírů, které byly zdrojem obrovských ztrát v předchozích dvou čtvrtletí. Přestože tyto cenné papíry nadále figurují v portfoliích bank, jejich nižší objem a fakt, že velkou část ze své dřívější hodnoty již ztratily bude působit na snižování celkové sumy dalších odpisů. Rizika však stále existují a přicházejí především ze strany zpomalující americké ekonomiky, která by do oslabeného bankovního sektoru mohla přinést další zhoršování úvěrové kvality a tedy další ztráty především obchodním bankám orientovaným na spotřebitele a firmy. Většina velkých bank sice vykročila správným směrem, deklarovat vítězství a počítat s rychlým návratem “starých časů“ je ale předčasné, protože stále existuje řada otázek na jejichž zodpovězení bude třeba ještě několik měsíců čekat.

Autor článku

Jaroslav Brychta


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ