Co týden dal?

08.08.2008 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Do důchodu se v Česku bude odcházet v 65 letech. Bankovní rada ČNB snížila úrokové sazby. Inflace a nezaměstnanost mírně vzrostly. A další novinky a zajímavosti v našem pravidelném týdením souhrnu.

Posledních 7 dní ve světě

  • Ceny ropy na světových trzích se přestaly zvyšovat. Na trh se dostavila velmi silná vlna výprodeje. Ropa tak skokově zlevnila a její cena klesla o více než pět dolarů. Dostala se tak pod 120 USD za barel.
  • Největší evropská automobilka Volkswagen plánuje přesunout montážní linku ze své továrny na Slovensku do Bosny. Vedení společnosti Volkswagen Sarajevo by mělo schválit rozhodnutí na svém zasedání 27. srpna.
  • Americká centrální banka (Fed) nechala na zasedání svého měnového výboru základní úroky beze změn. Takzvaná sazba na federální fondy, od které se odvíjí výše nákladů v celé ekonomice, zůstává na dvou procentech. Fed má ale obavy z inflace a upozorňuje také na další zhoršení situace na trhu práce.
  • Cena rýže v Thajsku, které je největším vývozcem této komodity na světě, se již druhý týden za sebou snižuje kvůli slabé poptávce. Průměrná prodejní cena thajských exportérů rýže klesla na 710 dolarů za tunu ze 730 dolarů před týdnem. V dubnu se přitom vyšplhala až na rekordní maximum 1080 dolarů za tunu.
  • Jedenáct osob včetně občanů z Estonska a Ukrajiny bylo ve Spojených státech obžalováno v souvislosti s krádeží a zneužitím osobních údajů z více než 40 milionů platebních karet. Jde o největší případ zneužití platebních karet v dějinách USA.
  • Těžba ropy v Rusku zůstala v prvních sedmi měsících tohoto roku meziročně nižší i přesto, že vláda Vladimira Putina se snaží odvrátit hrozbu prvního celoročního poklesu těžby za deset let. Produkce ruské ropy klesla od ledna do července proti stejnému období loňska o jedno procento na 9,76 milionu barelů denně.
  • Evropská unie oznámila, že zastavila vyplácení vývozních náhrad za čerstvé a zmrazené vepřové maso. Důvodem je zlepšení situace na trhu.
  • Prodej automobilů v Číně se v červenci meziročně zvýšil o 6,8 procenta na 488.200 vozů. Zaznamenal tak nejpomalejší tempo růstu za poslední dva roky, protože čínské spotřebitele od nákupů aut odrazuje nedávné zvýšení cen pohonných hmot a zpomalení ekonomiky.

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte polovinu měsíčního příspěvku zpět!

Tip on-line prodeje pro tento týden

Dárek od České spořitelny!

Jste klientem Penzijního fondu České spořitelny? Obdrželi jste výpis z vašeho penzijního připojištění a přemýšlíte o tom, že si začnete přispívat více? Pokud si zvýšíte měsíční příspěvek minimálně o 200 Kč do 31.8.2008, získáte od penzijního fondu praktický termo hrnek. První zvýšený příspěvek musí být uhrazen nejpozději do 30.9.2008. Navíc za sjednání navýšení prostřednictvím našeho Prodejního centra od nás získáte jako odměnu polovinu navyšované částky.

 

Posledních 7 dní doma

  • Bankovní rada České národní banky poprvé od dubna 2005 snížila úrokové sazby, a to o čtvrt procentního bodu. Základní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak klesla na 3,50 procenta. Úrokové sazby tak v ČR zůstávají nejnižší v EU.
  • Česká měna dál oslabuje. Vedle ohlasů na rozhodnutí České národní banky snížit úrokové sazby na korunu negativně působí také posilující dolar. Vůči americké měně koruna zaznamenala výrazné ztráty o desítky haléřů až na úroveň okolo 16,04 Kč/USD. Proti euru koruna ztratila na 24,35 Kč/EUR.
  • Pohonné hmoty v uplynulém týdnu pokračovaly ve výrazném zlevňování. Cena litru benzinu Natural 95 v týdnu do 4. srpna klesla o 41 haléřů na 32,03 koruny a litr motorové nafty zlevnil o 55 haléřů na 34,18 koruny.
  • Inflace v červenci meziročně stoupla na 6,9 procenta z červnových 6,7 procenta. Ceny rostly především u zemního plynu, regulovaného nájemného a tabákových výrobků. Ekonomové takový vývoj očekávali. Meziměsíčně cenová hladina vzrostla o 0,5 procenta.
  • Míra nezaměstnanosti v červenci vzrostla na 5,3 procenta z červnových pěti procent. Počet lidí bez práce, kteří mohli bezprostředně nastoupit do zaměstnání, se zvýšil na 274.674 osob. Jde o druhý růst nezaměstnanosti v letošním roce. Naposledy se zvýšila v lednu, v dalších měsících počet lidí bez práce klesal. Ekonomové očekávali zvýšení nezaměstnanosti na 5,1 procenta, někteří dokonce pokles pod pětiprocentní hranici.
  • Ve druhém čtvrtletí se v Česku začalo stavět 12.361 bytů, což bylo o 22,7 procenta více než ve stejném období loni. Počet dokončených bytů vzrostl o 8,9 procenta na 7357 bytů. Rozestavěno zůstalo 176.476 bytů, meziročně o dvě procenta více.
  • Meziroční růst průmyslové produkce v červnu zpomalil na 2,2 procenta z 3,4 procenta v květnu. Po očištění od sezonních vlivů byla výroba meziročně vyšší o tři procenta. Proti předchozímu měsíci se sezonně očištěná produkce snížila stejně jako v květnu o 0,7 procenta. K meziročnímu růstu nejvíce přispěla výroba elektrických a optických přístrojů a zařízení, hutní produkce a kovovýroba a chemický průmysl.
  •  Akcionáři Burzy cenných papírů Praha, kteří dohromady mají kontrolní balík akcií, se rozhodli zahájit společný prodej svých podílů. Důvodem je zvýšený zájem ze strany finančních investorů a strategických partnerů v kombinaci s celosvětovým trendem konsolidace burzovních trhů. Transakce by mohla být dokončena v řádu několika měsíců.
  • Do důchodu se v Česku bude odcházet v 65 letech, a to od roku 2030. Penzijní věk se bude zvyšovat každoročně o několik měsíců. Postupně se prodlouží i doba odvádění povinného důchodového pojištění z 25 na 35 let. Od ledna 2010 se změní také invalidní penze. Počítá s tím novela zákona o důchodovém pojištění, kterou podepsal prezident Václav Klaus.

...více informací naleznete na >investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz Kdo zazáří v Pekingu?

Na olympiádu do Pekingu zamíří nejméně 131 českých sportovců. Americký časopis Sports Illustrated ve svém tradičním předolympijském vydání předpovídá české výpravě osm medailí, z toho dvě zlaté. Myslíte si, že bude olympiáda v Pekingu pro naše sportovce úspěšná? Kolik podle vás získá česká výprava medailí? Kdo z našich olympioniků získá medaili?                                          Vstup do diskuze


Posledních 7 dní na našem serveru

  • Olympijské hry jsou bezesporu nejvýznamější sportovní událostí letošního roku, kterou ani Finance.cz nemohly nechat bez povšimnutí. Připravili jsme pro vás proto přílohu Olympiáda Peking 2008, kde vám přinášíme články, které vám nabídnou řadu zajímavých informací o olympiádě v Číně. Kromě toho zde naleznete užitečné rady a tipy, kurzovní lístky či diskuze na olympijská témata.
  • Stavební spoření je primárně určeno k financování vlastního bydlení. Jeho využití je však mnohem širší, je to i zajímavý spořící a úvěrový produkt. Připravili jsme pro vás 3 nové abecedy, které jak samotné stavební spoření, tak i řádné a překlenovací úvěry rozebírají od A do Z. 

 

Zajímá vás oblast investování a dění na kapitálových trzích? Navštivte naši novou sekci Kurzy, kde naleznete on-line data o akciích a akciových indexech, podílových fondech, komoditách, měnách a měnových párech, jejich historický vývoj a celou řadu užitečných informací. Základem úspěchu při investování je rychlý přístup k informacím, proto nechybí ani aktuální zpravodajství z kapitálových, komoditních a měnových trhů a zajímavé investiční analýzy od renomovaných společností.

Vstupte do sekce Kurzy!

Fintriky

Letní olympijské hry 2008 v Pekingu byly zahájeny ve 14.08 našeho času. V naší pravidelné rubrice finančních tipů a triků jsme pro vás připravili sérii článků, které se LOH 2008 detailně věnovaly. Podívali jsme se na přínosy pro pořadatelskou zemi, ukázali si, kde hledat výsledky a zpravodajství o hrách, či co je součástí oficiálního zahájení a zakončení her. Nechyběly ani informace o sázkách.


Anketa

Zadlužení českých domácností výrazně vzrostlo. V letech 1997 až 2007 stoupla zadluženost obyvatelstva 14násobně. Je podle vás v pořádku, pokud bude stávající trend pokračovat, i když úspory domácností stále ještě převyšují objem jejich dluhů? Výsledky naší pravidelné ankety jsou následující:

  • Určitá míra zadlužení je v pořádku, ale ta současná už je příliž vysoká - 71 %
  • Stávající situace je v pořádku - 21 %
  • Současná míra zadlužení je ještě malá - 8 %

Autor článku

Tomáš Skolek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU