Výpis z katastru po Internetu

21.09.2001 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Koncem července letošního roku byl na stránce http://katastr.cuzk.cz  spuštěn dálkový přístup k datům katastru nemovitostí.

Dálkový přístup, poskytovaný Zeměměřickým úřadem, umožňuje získávat údaje z katastru nemovitostí pro celé území ČR prostřednictvím sítě INTERNET. Během roku 2001 byl nový informační systém postupně zaveden na všech 112 katastrálních úřadů a jejich detašovaných pracovišť v ČR. Od 3.9.2001 jsou již pro dálkový přístup dostupné údaje katastru nemovitostí z celého území ČR. 

Zájemci mohou nyní, na základě žádosti uděleného přístupu, získat přes internet výpis z katastru nemovitostí (ve formě listu vlastnictví), informace o parcelách katastru nemovitostí, informace o budovách, informace o bytech a nebytových prostorech (jednotkách), zobrazení přehledové a katastrální mapy a další speciální výstupy. Některé informace  (přehled vlastnictví, informace o vlastnících …) zůstávají pro veřejnost zatím nedostupné a to až do dalšího  rozhodnutí Úřadu pro ochranu osobních údajů.

Výpis získaný přes internet je zpoplatňován 50,- Kč za jednu stránku formátu A4.
Kdo chce službu využívat musí složit zálohu na zákaznický účet v minimální  výši 2.000,- Kč. Z ní se pak odečítají poplatky za získané informace. Zákaznické účty jsou určeny především pro právnické a fyzické osoby předpokládající trvalé a časté využívání této služby.
Jednorázové výstupy z katastru nemovitostí, týkající se kteréhokoliv místa v ČR, budou poskytovat na požádání všechny katastrální úřady, bez ohledu na místní příslušnost.

Všechny informace získané z internetu mají však výlučně informativní charakter, nelze je prozatím použít jako veřejné listiny.

Zdroj: ČUZK

Autor článku


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ