Pojišťovny nečekají výrazný vliv povinného ručení na hospodaření

04.01.2000 | ,
Ručení


Pojišťovny poskytující od letošního roku pojištění odpovědnosti z provozu vozidel, tzv. povinné ručení, vesměsnepředpokládají výrazně negativní ani pozitivní vliv tohoto pojištění na své hospodaření. ...

Pojišťovny poskytující od letošního roku pojištění odpovědnosti z provozu vozidel, tzv. povinné ručení, vesměsnepředpokládají výrazně negativní ani pozitivní vliv tohoto pojištění na své hospodaření. Důvodem provozovánípovinného ručení je především snaha o kompletizaci produktů a zvýšení počtu klientů. Vyplývá to z vyjádřenípředstavitelů některých pojišťoven oslovených ČTK.

"Předpokládáme, že povinně-smluvní pojištění odpovědnosti z provozu vozidla v podstatě negativně neovlivníhospodářský výsledek naší společnosti," řekl ČTK Martin Diviš, mluvčí Kooperativy, která uzavřela téměř 900.000smluv povinného ručení. "Zavedení produktu povinného ručení bude mít pro pojišťovnu Allianz pozitivní vliv,neboť se jí tak rozšíří počet klientů," uvedla mluvčí pojišťovny Květa Voglová.

Neutrální vliv na hospodaření očekává i Generali pojišťovna, která má podle člena představenstva Jaroslava Mlynářezájem o zvýšení tržního podílu, avšak při vyloučení eventuálního negativního dopadu na celkovou bilanci.

Vliv povinného ručení na hospodaření pojišťoven je obtížné určit také kvůli zatím neznámému vývoji nehodovosti,platební morálce klientů a cen opravárenských prací. "Vzhledem ke způsobu vedení a financování tohoto pojištění ivykazování statistik v minulosti je obtížné predikovat skuteční škodní průběh a možnosti vývoje tohoto kmene,"prohlásil ředitel Komerční pojišťovny Zdeněk Lustig.

"Hospodaření v letošním roce bude záviset na vývoji škodovosti," řekl ČTK i Michal Urban, tiskový mluvčí Česképojišťovny, která povinné ručení dosud provozovala monopolně. Podle jeho slov dosud nejsou známa definitivníčísla za loňský rok, avšak z vývoje v průběhu roku 1999 vyplývá, že škodní průběh byl loni horší než předloni. "Ani vzahraničí nepaří tento druh pojištění k lukrativním," poznamenal.

Vítězslav Bukač z IPB pojišťovny míní, že úroveň stanovených cen povinného ručení neodpovídá stoupajícím cenámvozidel a zvyšující se nehodovosti na straně jedné a výši krytí rizik na zdraví a majetku na straně druhé. "Neočekáváse, že v následujících třech letech budou pojišťovny v tomto produktu profitabilní," podotkl.

"Význam tohoto pojištění pro naši společnost nespočívá v oblasti vykazovaného zisku, ale především v tom, že jehoprovozování umožňuje poskytovat klientům komplexní pojistnou ochranu a dále v tom, že je pro nás cestou krozšíření vlastní klientely", dodal Diviš.

Nový zákon o povinném ručení zrušil monopol České pojišťovny na poskytování produktu a motoristům uložil, abyještě v roce 1999 uzavřeli novou smlouvu s některou z 12 oprávněných pojišťoven.

Zdroj: ČTK

Autor článku