Malusy a bonusy - cukr a bič na řidiče

10.10.2008 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Řidičům, kteří respektují pravidla a jezdí bez nehod, přinesou bonusy zajímavé snížení ceny za povinné ručení. Řidiči, kteří často chybují, budou ale muset zaplatit více v důsledku malusů.

Téma týdne: Povinné ručení v roce 2009


Povinné ručení, které musí vlastníci motorových vozidel uzavřít ze zákona, se stalo produktem, kterým pojišťovny lákají své klienty. Každá pojišťovna přistupuje k povinnému ručení jinak a uplatňuje jiné modely výpočtu ceny povinného ručení. Ale ceny se mohou napříč pojišťovnami výrazně lišit i díky malusům a bonusům.

Řidiči, kteří nebourají, mohou zaplatit několikanásobně méně než řidiči, kteří už zavinili několik nehod. Posuzuje se především počet měsíců bez nehod a absolutní počet nehod.


Bonusy a extrabonusy


Systém bonusů funguje od ledna 2000. Bonusy jsou navázané na vlastníka vozidla, a jsou tak převoditelné. Pokud se změní majitel, musí předložit starý pojistitel novému potvrzení o bezškodném průběhu. Pokud si pořídíte nové vozidlo a měli jste nárok na bonus, zůstává tento nárok zachován.

Při posuzování bonusů se hodnotí vždy předchozích 12 měsíců. U většiny pojišťoven dostaneteza každý rok bez nehody 5 %. Mezi pojišťovnami existují výjimky, díky kterým lze v současnosti nastřádat až 60% slevu na pojistném. Pojišťovny se snaží udržet současné klienty a nalákat nové i takzvanými extrabonusy za několik po sobě jdoucích měsíců bez nehody (např. u České pojišťovny činí extrabonus 5 % ze základní sazby povinného ručení, podmínkou je bezeškodní průběh pojištění alespoň po dobu 36 měsíců, ČSOB Pojišťovna nabízí extrabonus pod sloganem Sleva dobrého řidiče ve výši 15 %).



Věříte si? Můžete získat další výhody.


Bonus je možné získat i v případě, že věříte svým řidičským dovednostem. Např. Česká podnikatelská pojišťovna nabízí až 15% slevu těm řidičům, kteří si sjednají smlouvu na dobu neurčitou, a kteří předpokládají, že během příštích 3 let nezpůsobí žádnou nehodu. Pokud ale v tomto období způsobí dopravní nehodu, budou muset doplatit pojišťovně 15% pojistné. Tento produkt se nazývá Extrabonus PROFI, ale mohou ho využít i méně zkušení řidiči .



Malusy proti špatným řidičům


Pojišťovny přistupují ke špatným řidičům různě, stejně jako v případě bonusů. Většina pojišťoven nehodnotí jednu výjimečnou nehodu nijak tragicky. Pokud máte za sebou více měsíců bez nehody a způsobíte jednu nehodu, neztratíte nárok na bonus, ale pouze se vám tento bonus sníží. Většina pojišťoven totiž odečítá za způsobení nehody z bezeškodní doby 24 měsíců. Pokud ale bouráte častěji, ztratíte nárok na bonus a pojišťovna bude naopak požadovat malus. Zvýší vám tedy pojistné. Celkový malus u některých pojišťoven dosahuje až 200 %! Pokud se budete chtít vyhnout postihu za špatné řízení tím, že přestoupíte k jiné pojišťovně, máte smůlu. Funguje totiž "Databáze škodných a pojistných událostí", kterou vytvořila Česká kancelář pojistitelů ve spolupráci s členskými pojišťovnami. Tato databáze obsahuje údaje od ledna 2000.


Jak najít práci?Rada na závěr: Bezohledná jízda se může velmi prodražit, protože rozdíl mezi maximálními bonusy a malusy činí i několik tisíc korun.

Změny v povinném ručení od ledna 2009: Otázky a odpovědi

Máte dotaz na změny v povinném ručení od ledna 2009?
Zeptejte se odborníka!

Na vaše dotazy ohledně změn v povinném ručení v příštím roce 
odpovídá od 6. 10. do 17. 10. 2008 Jaroslav Král,
ředitel odboru řízení produktů ČSOB Pojišťovny.


 

 


Allianz Direct

Online pojištění Allianz Direct

Snadno. Rychle. Online. Allianz Direct - specialista na online pojištění.

Štítky:

Autor článku

Karel Pospíšilík


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ