Co týden dal?

05.12.2008 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Uplynulý týden byl především ve znamení dalšího snižování základních úrokových sazeb. Sazby snížíla nejen Evropská centrální banka, ale i Británie a Švédsko. Hlavním důvodem byl strach z nevyhnutelné ekonomické recese.

Posledních 7 dní ve světě

  • Zástupci členských zemí Evropské unie, Evropského parlamentu a Evropské komise dosáhli kompromisu ohledně snižování emisí oxidu uhličitého u nových automobilů. Emise by měly do roku 2012 klesnout u 65 procent nových vozů v průměru na 120 gramů na kilometr. Do roku 2015 by se měl tento limit postupně rozšířit na všechny nové automobily.
  • Zájem o startovací balíčky slovenských eurových mincí je na některých poštách a v některých bankách po zahájení jejich prodeje mimořádný. Lidé na balíčky v hodnotě 500 Sk (16,6 eura, 424 Kč) čekají místy v dlouhých řadách, některé pobočky již stihly své zásoby vyprodat. Balíčky, které obsahují 45 kusů eurových mincí, mají sloužit k předzásobení obyvatel eurovou hotovostí před vstupem do eurozóny od 1. ledna příštího roku.
  • Prezident Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) Šakíb Chelíl doufá, že Rusko, Norsko a Mexiko se stanou členy kartelu nebo se alespoň připojí k omezování těžby s cílem podpořit ceny ropy.
  • Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) a další mezinárodní finanční instituce by nebyly překvapeny, kdyby v současné finanční krizi došlo k dalšímu pádu nějaké velké mezinárodní banky. Uvedl to náměstek generálního ředitele OECD Pier Carlo Padoan. Představitel organizace také upozornil na závažné riziko světové deflace.
  • Maloobchodní tržby v Evropské unii se v říjnu ve srovnání s předchozím měsícem snížily o 0,3 procenta. V eurozóně byl pokles tržeb ještě vyšší a činil 0,8 procenta. K poklesu přispěly hlavně nižší tržby v nepotravinářském sektoru. Zpráva podle analytiků potvrdila, že poptávka v recesí postižené ekonomice eurozóny zůstává slabá a zdůraznila nutnost dalšího snížení úrokových sazeb.
  • Šéfové velkých amerických automobilek v rámci obhajoby státní pomoci v Kongresu slíbili, že se více zaměří na snižování spotřeby pohonných hmot a redukci výrobních nákladů.
  • Evropská centrální banka snížila úrokové sazby o rekordních 0,75 procentního bodu na 2,5 procenta. Banka se tak snaží zmírnit dopady finanční krize na ekonomiku eurozóny, která se již podle statistiků dostala do recese.
  • Britská centrální banka (BoE) snížila úrokové sazby podle očekávání o procentní bod na dvě procenta. K tomuto kroku ji přivedla snaha předejít hlubší a delší hospodářské recesi v období světové finanční krize. Úroky tak jsou v Británii nejníže od roku 1951. Pod hranicí dvou procent základní úrok v Británii navíc nebyl nikdy od roku 1694, kdy centrální banka vznikla. Analytici kvůli riziku recese tento krok obecně očekávali.
  • Evropský statistický úřad Eurostat potvrdil, že ekonomika eurozóny se nachází v recesi. HDP zemí, které platí eurem, klesl podle zpřesněného odhadu ve 3. čtvrtletí o 0,2 procenta. Jde o druhý propad za sebou, což odpovídá obecné definici recese. Klesla i ekonomika celé EU, rovněž o 0,2 procenta. V předchozím čtvrtletí stagnovala.
  • Švédská centrální banka Riksbank snížila kvůli finanční krizi základní úrok o rekordních 1,75 procentního bodu na dvě procenta. Krok byl natolik překvapivý, že finanční trhy znejistěl ohledně rozsahu, o kolik dnes sníží úroky centrální banky v Británii a eurozóně. Bylo to poprvé, kdy Riksbank pohnula sazbou o více než polovinu procentního bodu.

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte polovinu měsíčního příspěvku zpět!

Tip on-line prodeje pro tento týden

Úrokové zvýhodnění až 40 %!
S uzavřenou smlouvou o stavebním spoření do 31.12.2008 získáte od Wüstenrot stavební spořitelny nárok na bonus ve výši až 40 % z připsaných úroků k okamžiku vyplacení uspořené částky při jejím úročení 2,1 % p.a. Bonus získáte pokud po přidělení cílové částky neuplatníte nárok na úvěr. Výše bonusu se stanovuje dle délky spoření:

  • při spoření 6 let vzniká nárok na 20 % z připsaných úroků
  • při spoření 7 let vzniká nárok na 30 % z připsaných úroků
  • při spoření 8 let vzniká nárok na 40 % z připsaných úroků <

Navíc za sjednání smlouvy on-line získáte od Finance.cz odměnu 600 Kč.
Prostě bonus na začátku i na konci spoření.

Posledních 7 dní doma

  • Energetická společnost ČEZ nabídne domácnostem a malým podnikatelům možnost, aby si dopředu zmrazili ceny elektrické energie na rok 2010. Cena elektrické energie na toto období by měla být pevně stanovena na začátku příštího roku.
  • Státní rozpočet skončil ke konci listopadu se schodkem 6,5 miliardy korun. Loni za stejné období rozpočet vykázal přebytek 12,8 miliardy korun. Podle zveřejněné Strategie financování a řízení státního dluhu ministerstvo očekává za celý letošní rok schodek ve výši 60 miliard korun.
  • Česká národní banka v dubnu příštího roku plánuje vydat novou 500korunovou bankovku doplněnou o nové a zdokonalené ochranné prvky.
  • Objem obchodů s akciemi na pražské burze v listopadu spadl v porovnání s říjnem o více než polovinu na letos podprůměrných 48,3 miliardy korun. Na pořadí nejaktivnějších obchodníků to nemělo vliv. Již popáté v řadě s akciemi nejvíce obchodovaly společnosti Patria Finance (32,2 miliardy korun), Wood & Company (18,7 miliardy korun) a Česká spořitelna (10,6 miliardy korun).
  • Průměrná hrubá mzda v Česku ve třetím čtvrtletí meziročně vzrostla o 7,9 procenta na 23.144 Kč. Proti stejnému období loňského roku byla o 1698 korun vyšší. Reálná mzda, tedy po odečtení inflace, se v průměru zvýšila o 1,2 procenta.
  • Češi mají nyní o nákup bytů oproti loňsku zhruba poloviční zájem. Na odborné konferenci o vývoji realitního trhu v Brně to řekl Jiří Fajkus z realitní skupiny Real Spektrum. Důvodem je podle něj nasycenost trhu i nejasná očekávání dopadů světové hospodářské krize. Ceny bytů i jiných nemovitostí by tak podle něj příští rok měly klesnout. To odhadují i jiní odborníci.
  • Poslanecká sněmovna poslala do třetího čtení novelu zákona o daních z příjmů. Podle předlohy by sazby daně z příjmu fyzických osob měly činit 15 procent a sociální zabezpečení by mělo klesnout o 1,5 procenta. Návrh, o němž poslanci budou definitivně jednat asi až příští týden, čelí kritice nejen opozice, ale i některých poslanců z řad vládní ODS. Mezi jeho nejhlasitější odpůrce patří Vlastimil Tlustý.
  • Česká národní banka schválila prodej většinového podílu v pražské burze do rukou vídeňské burzy cenných papírů Wiener Börse. Rozhodnutí regulátora kapitálového trhu patřilo k podmínkám pro převod akcií a zaplacení kupní ceny, která se odhaduje na zhruba 4,5 miliardy korun.
  • Ministr financí Miroslav Kalousek připouští možnost, že se pokusí změnit současný systém podpory stavebního spoření. Pokud stát bude muset kvůli světové finanční krizi přijmout opatření na podporu české ekonomiky, bude hledat zdroje v rozpočtu. A podpora stavebního spoření je "ideální terč".
  • Automobilka Škoda Auto obnoví výrobu po odstávce na přelomu roku kvůli recesi na automobilovém trhu až 11. ledna. Původní termín byl přitom 7.ledna. Vedení firmy se na tom dnes dohodlo s odboráři v rámci kolektivního vyjednávání o pracovní době v příštím roce.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 


Nízké ceny pohonných hmot

Benzin zlevnil během předcházejícího týdne v průměru o 97 haléřů, motorová nafta o 53 haléřů. Ve srovnání s červencem letošního roku, kdy byly ceny pohonných hmot na vrcholu, tak nyní řidiči na litru benzinu i nafty ušetří přes sedm korun. Natural 95 prolomil hranici 25 korun a je nejlevnější za 3,5 roku. Litr se nyní prodává v průměru za 24,91 koruny, nafta za 27,24 Kč. Podle odborníků mohou současné ceny vydržet několik měsíců. Co říkáte na současnou situaci? Jaký predikujete vývoj, jak dlouho se podle vás udrží ceny pohonných hmot na této úrovni? Nebo se dá čekat ještě další pokles?


Posledních 7 dní na našem serveru

  • Všichni čekáme na nové parametry daňového systému, které se dotknou zdaňovacího období 2009. Proto jsme pro vás aktualizovali průvodce daně z příjmů fyzických osob a osob samostatně výdělečně činných.


Fintriky

V sérii článků uplynulého týdne, tzv. FinTricích, jsme se věnovali jednotlivým typům podílových fondů. Nejprve jsme představili fondy peněžního trhu, pak pokračovali akciovými a dluhopisovými fondy. Nevynechali jsme ani fondy fondů a v následujícím týdnu pojednáme rovněž o zajištěných a smíšených fondech.

Anketa

EK se opět pustila do regulace mobilních operátorů. Tentokrát si vzala na mušku sms a datové služby. Většina členských států je pro, ČR se ale staví proti. Jaký je Váš názor?

  • Jsem proti jakékoli regulaci trhu včetně této - 23 %
  • Preferuji volnou soutěž, ale operátoři si takový postup zaslouží - 42 %
  • Jsem pro regulaci, trh v tomto případě selhal - 35 %

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU